Business & Finance Τρίτη 26/01/2021, 07:25
BUSINESS & FINANCE

WEF: Τι αλλαγές θα φέρει η τεχνολογία το 2021

WEF: Τι αλλαγές θα φέρει η τεχνολογία το 2021

Σε μία χρονιά κατά την οποία χτυπάει κόκκινο η απαισιοδοξία για πτυχές της ζωής όπως η υγεία, η απασχόληση και οι ανισότητες, ι περισσότεροι εμφανίζονται άκρως αισιόδοξοι για την πρόσβασή τους στην τεχνολογία, τα ψηφιακά εργαλεία και την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που φέτος πραγματοποιείται ψηφιακά, σε συνεργασία με την Ipsos. 

 Σε ερώτηση για το πώς θα τους επηρεάσουν 7 σημαντικοί κίνδυνοι μέσα στους 12 μήνες, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν τα ακόλουθα: 

Το 62% πιστεύουν ότι η επιδείνωση της υγείας τους (φυσικής ύ ψυχικής) είναι «πραγματική απειλή»

Το 61% τονίζουν ότι η απώλεια εισοδήματος ή θέσης εργασίας είναι πραγματική απειλή 

Το 60%  φοβάται πιο συχνές φυσικές καταστροφές

Το 55% περιμένει περισσότερες συγκρούσεις και εμπορικές διαμάχες μεταξύ των χωρών 

Αξίζει όμως να δούμε τι περιμένουν και τα στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων που μίλησαν στο Φόρουμ για τις προοπτικές της τεχνολογίας: 

JJ Davis, Senior Vice-President, Corporate Affairs, Dell Technologies
Το στέλεχος της Dell περιμένει αύξηση των επενδύσεων στα δίκτυα 5G και εν γένει στην ασύρματη επικοινωνίας, αλλά και καθιέρωση ενός υβδρικού συστήματος εργασίας (που θα συνδυάζει την τηλεργασία με την παρουσία στο γραφείο) με τη στήριξη εργαλείων  τεχνητής νοημοσύνης και υπολογιστικού νέφους (cloud computing). 

Khalid Humaidan, Chief Executive Officer, Bahrain Economic Development Board

Το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού που άρχισε για πολλές χώρες μέσα στο 2020, θα λάβει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση το 2021. Οι επενδύσεις σε υποδομές που στηρίζουν την ψηφιακή επικοινωνία και τις ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες αναπόφευκτα θα αυξηθούν. 

Sabine Keller-Busse, Group Chief Operating Officer; President, Europe, Middle East and Africa, UBS
Η επικεφαλής της UBS για την Ευρώπη πιστεύει ότι από τη στιγμή που θα ξεπεραστεί η πανδημία, η προσοχή θα εστιαστεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Έτσι οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και πράσινης ανάπτυξης θα έχουν τη μερίδα του λέοντος μέσα στο 2021.

Brian Peccarelli, Chief Operating Officer, Customer Markets, Thomson Reuters

Ένα «άλμα» στην τεχνητή νοημοσύνη είναι αυτό που προσδοκά ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων του ομίλου Thomson Reuters. Θα αναληφθούν πρωτοβουλίες προς ένα μέλλον στο οποίο η τεχνολογία θα επιτρέπει στους επαγγελματίες να εστιάσουν σε θετικές αλλαγές για το κοινό καλό. 

Punit Renjen, Global Chief Executive Officer, Deloitte
Η αυξημένη χρήση του βίντεο, της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης βοήθησε μεταξύ άλλων τις επιχερήσεις να μετριάσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Έχει επίσης αλλάξει- ενδοχομένως για πάντα- τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και αλληλεπιδρούμε.

Dr. Zhou Bowen, President, JD Cloud and AI; Chair, JD Technology Committee; Vice-President, JD.com

Κληθείς κανείς να χρησιμοποιήσει μία λέξη για να περιγράψει το 2020, θα επιλέξει μάλλον την αβεβαιότητα. Υπάρχουν πάντως δύο πράγματα για τα οποία μπορούμε πάντα να είμαστε βέβαιοι. Η τεχνολογία θα συνεχίσει να προοδεύει, να εξελίσσεται. Και οι επιχειρήσεις πάντα θα θέλουν να διατηρήσουν βιώσιμη ανάπτυξη. 

Με βάση αυτές τις δύο βεβαιότητες νομίζω ότι όλες οι επιχειρήσεις παγκοσμίως έως το 2030 θα είναι επιχειρήσεις «τεχνολογίας». Το cloud computing, η τενχητή νοημοσύνη, το Internet of Things και άλλα θα είναι η μεγάλη ευκαιρία για τα επόμενα 10 χρόνια. Το 2021 θα είναι μία καθοριστικής σημασίας για τη μεταμόρφωση αυτή των εταιρειών. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News