Business & Finance Δευτέρα 25/01/2021, 16:15
BUSINESS & FINANCE

Ένα στα δύο καταστήματα δεν αντέχει νέο lockdown

Ένα στα δύο καταστήματα δεν αντέχει νέο lockdown

Μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσει στην περίπτωση ενός τρίτου lockdown, όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα που έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Συγκεκριμένα, το 49% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει την επιχείρησή του στην περίπτωση που τα μαγαζιά κλείσουν και πάλι. Όπως επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος, τα αποτελέσματα της έρευνας επαληθεύουν τη θέση του ότι ένα τρίτο lockdown θα αποβεί καταστροφικό, εντείνει την προσοχή του κλάδου στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ενίσχυση και την στήριξη του λιανεμπορίου από σήμερα και έως την επόμενη ημέρα.

Ένα στα δύο καταστήματα δεν αντέχει νέο lockdown-1

Άλλωστε, 7 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, γιατί δεν αντέχουν να καλύψουν τις οφειλές τους που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, έστω και εάν έχουν ενταχθεί σε πολυεπίπεδα μέτρα στήριξης.

Ένα στα δύο καταστήματα δεν αντέχει νέο lockdown-2

Για την ακρίβεια, σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή, κάτι που αποδεικνύει ότι αυτό ήταν το αποτελεσματικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τους μικρομεσαίους.

Ένα στα δύο καταστήματα δεν αντέχει νέο lockdown-3

Αναφερόμενοι στα μέτρα που χρειάζονται για την επιβίωση της επιχείρησής τους, ένας στους δύο ερωτηθέντες απάντησε ότι το σημαντικότερο μέτρο είναι η ρύθμιση και το κούρεμα των οφειλών. Ένας στους πέντε θεωρεί ότι η ενίσχυση και η μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί μονόδρομο επιβίωσης. Το 21% θεωρεί σημαντικότερο παράγοντα τη μείωση των ενοικίων έως το τέλος της κρίσης, ενώ μόλις το 7% επιθυμεί τη δημιουργία νέων xρηματοδοτικών εργαλείων, που θα αυξήσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων τους.

Ένα στα δύο καταστήματα δεν αντέχει νέο lockdown-4

Εν τω μεταξύ, από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι πάνω από τα μισά καταστήματα επανάφεραν από την αναστολή το 75% έως και το σύνολο των εργαζομένων τους, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Ένα στα δύο καταστήματα δεν αντέχει νέο lockdown-5

Η πορεία της αγοράς

Περίπου 7 στους 10 καταστηματάρχες δήλωσαν ότι είχαν μείωση του τζίρου ή ίδιες πωλήσεις με την αντίστοιχη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων. Όσοι είχαν ηλεκτρονικές πωλήσεις και την περυσινή περίοδο, είπαν ότι ο φετινός τζίρος μέσω των ψηφιακών καναλιών πώλησης ήταν αυξημένος από 15-35%, για όσους λειτούργησαν e-shop από την αρχή της κρίσης και μετά, σημαντικό ποσοστό του φετινού τους τζίρου πραγματοποιήθηκε και ηλεκτρονικά.

Ένα στα δύο καταστήματα, και ειδικότερα η ένδυση, λειτούργησε με ποσοστά έκπτωσης 40-50% και κάποια και πάνω από 50%. Το 35% των καταστημάτων, περισσότερο στον κλάδο της υπόδησης, κινήθηκε στο 20-40%, ενώ ποσοστό έκπτωσης 10-20% καταγράφεται στα κοσμηματοπωλεία, στα καταστήματα εσωρούχων και μικροεπίπλων.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News