Business & Finance Κυριακή 24/01/2021, 15:19
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς πηγαίνουν πίσω την ανάκαμψη

Οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς πηγαίνουν πίσω την ανάκαμψη

Η αύξηση των κρουσμάτων και οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς «σκοτεινιάζουν» τις προοπτικές της ανάκαμψης, καθώς η αρχή του 2021 αποδεικνύεται δυσκολότερη για την παγκόσμια οικονομία από ότι αναμενόταν. 

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει, έπειτα από την περσινή ύφεση, όμως πλέον ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερο καιρό και να μην  είναι τόσο ισχυρή όσο αναμενόταν. Ήδη, η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το 2021 στο 4% και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα τις δικές του, αναθεωρημένες εκτιμήσεις. 

Πλέον, σε νέα ύφεση αναμένεται να βυθιστούν η Ιαπωνία, η Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς εφαρμόζουν ένα νέο κύμα από μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Στις ΗΠΑ, τα κρούσματα διαμορφώνονται σε επίπεδα ρεκόρ και επιβαρύνουν την κατανάλωση και τις προσλήψεις, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Μπάιντεν να προτείνει ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων για την οικονομία ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. 

Μόνο η Κίνα έχει επιτύχει την ανάκαμψη τύπου «V», αφότου κατάφερε να περιορίσει τον κορωνοϊό από νωρίς. 

«Η σκληρή πραγματικότητα, εν όψει της ευρείας διάθεσης του εμβολίου, είναι ότι μία επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί απίθανη προοπτική», λέει ο Τομ Όρλικ, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg Economics.

Και αυτό, παρότι οι policy makers έχουν ρίξει 12 τρισ. δολάρια σε δημοσιονομικά μέτρα και ακόμα μερικά τρισ. σε τύπωμα χρήματος από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών, προκειμένου να ενισχύσουν την ανάκαμψη. 

Βέβαια, την ώρα που οι οικονομικές προοπτικές υποβαθμίζονται, οι αγορές παραμένουν σε ράλι, εξαιτίας της αισιοδοξίας ότι τα κρατικά πακέτα και τα εμβόλια θα φέρουν την ανάκαμψη. 

«Παρότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, έχουμε ακόμα έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας μέχρι να βγούμε», λέει στο Bloomberg ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Unicredit. «Επομένως, όσο η πανδημία τρομοκρατεί μέρη του κόσμου, η κανονικότητα δεν πρόκειται να αποκατασταθεί πουθενά». 

«Το πρώτο τρίμηνο θα είναι χειρότερο από ότι πιστεύαμε. Αλλά βλέπουμε μία ανάκαμψη που θα καθυστερήσει, δεν θα εκτροχιαστεί», σημειώνει o Σον Ρότσι, της S&P Global Ratings. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News