Business & Finance Κυριακή 24/01/2021, 09:13
BUSINESS & FINANCE

Λάμπει και πάλι η αγορά των διαμαντιών

Λάμπει και πάλι η αγορά των διαμαντιών

Η παγκόσμια αγορά των διαμαντιών περνούσε δύσκολα εδώ και χρόνια και τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα όταν ξέσπασε η πανδημία. Όμως, εδώ και λίγο καιρό βρίσκεται αντιμέτωπη με μία αναπάντεχη εκτίναξη της ζήτησης. 

Οι πωλήσεις των γιορτών αυξήθηκαν σημαντικά, ειδικά στις κρίσιμες αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς τα διαμάντια έγιναν μία από τις λιγοστές πολυτέλειες που μπορούν να απολαύσουν οι καταναλωτές, τώρα που οι επισκέψεις σε εστιατόρια και τα ταξίδια έχουν απαγορευτεί. Την ώρα που οι καταναλωτές καλούνται να ξοδέψουν το διαθέσιμο εισόδημά τους online, πολλοί από αυτούς μπαίνουν στο ίντερνετ για να αγοράσουν διαμάντια. Οι online πωλήσεις διπλασιάστηκαν πέρυσι και έφτασαν στο 20% του τζίρου της αγοράς. 

Στην πόλη Σουράτ της Ινδίας, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της βιομηχανίας των διαμαντιών, τα εργαστήρια είναι τόσο απεγνωσμένα να αυξήσουν την παραγωγή ώστε προσφέρουν στους καλύτερους τεχνίτες, μισθούς αυξημένους κατά 50% και προνόμια όπως δωρεάν φαγητό και στέγαση, για να τους προσλάβουν. Οι De Beers και Alrosa βλέπουν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται, παρότι ανεβάζουν τις τιμές και προβλέπουν ότι η ανάκαμψη της αγοράς θα συνεχιστεί για καιρό. 

Θα είναι μία ευπρόσδεκτη εξέλιξη για έναν κλάδο που παραμένει στάσιμος, περίπου στα 80 δισ. δολάρια το χρόνο, εδώ και πέντε χρόνια. Για την ώρα, το ενδιαφέρον εμφανίζεται αυξημένο. Η Signet Jewelers κατέγραψε αύξηση στις πωλήσεις των γιορτών κατά 7,8% στη Β. Αμερική. Στην Κίνα, η Chow Tai Fook εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 18% στο τελευταίο τρίμηνο. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News