ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πώς θα στηθεί η ελληνική Silicon Valley

Πώς θα στηθεί η ελληνική Silicon Valley

Μέσω σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και με διάρκεια παραχώρησης τα 30 + 15 χρόνια, δημιουργείται εντός της επόμενης τριετίας η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα μας να καλύψει ένα μεγάλο μέρος από το επενδυτικό κενό στους κλάδους της έρευνας και της τεχνολογίας.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι αναθέτουσα Αρχή είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, φανερώνει και τις προσδοκίες της κυβέρνησης από αυτό το project. Εντός του χώρου που θα δημιουργηθεί, θα έχουν τη δυνατότητα επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα να έρχονται σε επαφή και να χρησιμοποιούν υποδομές που θα τους επιτρέπουν την διεξαγωγή έρευνας ή την πρόσβαση σε τεχνολογικές εξελίξεις.

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού είναι σε εξέλιξη και ήδη έχει υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτικά σχήματα εντός και εκτός Ελλάδας, ιδιαίτερα από αμερικανικούς ομίλους, είτε για την κατασκευή, είτε για τη χρηματοδότηση του έργου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Πολιτεία Καινοτομίας πρόκειται να δημιουργηθεί στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς, σε μία έκταση 18 στρεμμάτων. Το έργο θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, με το Δημόσιο να παραχωρεί την έκταση για 30 χρόνια με δικαίωμα επέκτασης για επιπλέον 15 χρόνια και τον ιδιώτη να καλύπτει το κόστος της επένδυσης, που υπολογίζεται σε τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, με ίδια κεφάλαια ή/και με τραπεζικό δανεισμό. Ένα μέρος του έργου ενδέχεται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας μέσω εξασφάλισης δανείου στον επενδυτή ή από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στο αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης περιλαμβάνονται:

  • η ανακατασκευή ή/και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών
  • η κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων και υποδομών, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και θέσεις στάθμευσης
  • η ανάπλαση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Ακινήτου
  • κάθε περαιτέρω ενέργεια που απαιτείται από τη φύση ή το σκοπό του Κέντρου Καινοτομίας. 

Στο αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης περιλαμβάνεται ακόμα η υποχρέωση του αναδόχου να αναλάβει το κόστος και κάθε άλλη ευθύνη για:

  • την εμπορική εκμετάλλευση του Ακινήτου, περιλαμβανομένων των σχετικών προωθητικών ενεργειών
  • τη διαχείριση των μισθώσεων
  • τη διαχείριση και εξυπηρέτηση των χρηστών
  • τη διαχείριση και λειτουργία των κτιριακών συγκροτημάτων, των υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης. Αυτό περιλαμβάνει τη συντήρηση, τη λειτουργία, τη φύλαξη, την καθαριότητα, τη διαχείριση απορριμμάτων και την εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των κτιριακών συγκροτημάτων, των υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου, την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της Καινοτομίας
  • την επιστροφή του έργου στην Αναθέτουσα Αρχή στο τέλος της συμβατικής περιόδου.

Ο ιδιώτης επενδυτής φέρει, επίσης, την ευθύνη για την έκδοση, αναθεώρηση και διατήρηση σε πλήρη ισχύ όλων των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων που απαιτούνται τόσο για την κατασκευή όσο και για τη λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Καινοτομίας.

Η προθεσμία για την υποβολή των φακέλων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές είναι η 15η Μαρτίου και οι προσφορές θα αποσφραγιστούν την επόμενη μέρα. Θα ακολουθήσει ο δεύτερος κύκλος του διαγωνισμού όπου θα καθοριστούν με ακρίβεια το κόστος της επένδυσης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Με την ολοκλήρωση του έργου (σε περίπου 2-3 χρόνια) αναμένεται να δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα δρομολογήσει τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, με έμφαση στην καινοτομία και την απασχόληση σε κλάδους υψηλής ειδίκευσης, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αναστροφή του brain drain, ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News