Business & Finance Σάββατο 23/01/2021, 14:29
ΤΟΜΑΣ ΛΙ

Ο άνθρωπος που είπε «αγοράστε» όταν όλοι πουλούσαν

Ο άνθρωπος που είπε «αγοράστε» όταν όλοι πουλούσαν

Το πρωί της 24ης Μαρτίου, οι αγορές κατέρρεαν, καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού τρόμαζε τους επενδυτές και έβαζε σε καραντίνα τη μία μητρόπολη του κόσμου μετά την άλλη. 

Ήταν όμως ακριβώς αυτή η στιγμή που ο Τόμας Λι, συνιδρυτής της εταιρείας ερευνών Fundstrat Global Advisors, είπε στους περισσότερους από 1.000 πελάτες του που τον παρακολουθούσαν μέσω τηλεδιάσκεψης να αγοράσουν. Η Wall Street θα σημείωνε νέο ιστορικό ρεκόρ έως τα τέλη του καλοκαιριού, προέβλεψε. 

Ο άνθρωπος που είπε «αγοράστε» όταν όλοι πουλούσαν-1Όπως και έγινε. «Σώσαμε πολύ κόσμο από την καταστροφή. Κάποιες φορές πρέπει να ρίξεις το καπέλο σου στο έδαφος και να πεις: Αυτός είναι ο πάτος», λέει ο Λι στη Wall Street Journal. 

Τα τελευταία χρόνια, ο αναλυτής αυτός έχει αποκτήσει τη φήμη του «permabull», του αιώνια αισιόδοξου, στη Wall Street. Αφότου δούλεψε για τις Kidder, Peabody & Co., Salomon Smith Barney και JP Morgan Chase & Co. ίδρυσε τη δική του εταιρεία. 

Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές, οι αναλύσεις του καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Οι αγορές θα πάνε πάνω. Όμως πολλές φορές έχει δικαιωθεί. Και σε μία αγορά που διαρκώς διαψεύδει τους επιφυλακτικούς, ο Λι έχει αποδειχθεί εύστοχος. 

Άλλωστε, εκείνος διέβλεψε από νωρίς τις αλλαγές που θα έφερνε η πανδημία. Εκτός από τις συνήθεις αναλύσεις του για τις αγορές, άρχισε από πολύ νωρίς να στέλνει στους πελάτες του καθημερινά στοιχεία για την πορεία του κορωνοϊού. Για αυτό και η αναγνωσιμότητα των εκθέσεών του ανάμεσα στους θεσμικούς επενδυτές εκτινάχθηκε από τα 5.000 άτομα που ήταν στις αρχές του έτους στα 80.000 άτομα σήμερα. 

«Κάποιοι άνθρωποι με απορρίπτουν, αλλά ο κόσμος εξακολουθεί να μας πληρώνει γιατί τον βοηθάμε να βγάλει χρήματα», λέει ο Λι. 

Πραγματικά, περίπου 150 πελάτες (εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, hedge funds και άλλοι επενδυτές), πληρώνουν χιλιάδες δολάρια το χρόνο στην Fundstrat για τις αναλύσεις της, τις τηλεδιασκέψεις και projects φτιαγμένα ειδικά για αυτούς. 

Η ανάλυση του Λι εστιάζει στην ιστορία και τις τάσεις των αγορών, και αφού οι αγορές ιστορικά κινούνται ανοδικά τον περισσότερο καιρό, η στάση του είναι συνήθως αισιόδοξη. Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι ο Λι πληρώνει το τίμημα όταν η Wall Street πέφτει. 

Τη δεκαετία του 1990, ως αναλυτής τεχνολογίας, ήταν αισιόδοξος για την πορεία της βιομηχανίας. Όμως διαψεύσθηκε με το σκάσιμο της φούσκας των dot com. 

Αλλά και η κρίση του 2008 τον βρήκε εξίσου απροετοίμαστο. «Δεν μπορώ να απαντήσω στους επικριτές μου. Δεν ξέρω τι θα συμβεί. Το χρηματιστήριο δεν ενδιαφέρεται για την άποψή μου, επομένως πρέπει απλά να προσπαθήσω να καταλάβω τι λέει η αγορά», εξηγεί ο ίδιος. 

Το Μάρτιο, όταν προέβλεψε ότι οι αγορές θα ανακάμψουν, ήταν γιατί ήξερε ότι οι απότομες πτώσεις των χρηματιστηρίων σχεδόν πάντα δίνουν τη θέση τους σε γρήγορα ριμπάουντ. Οι αγορές θα ανέκαμπταν γρήγορα, ακόμα και εάν οι οικονομίες θα χρειάζονταν περισσότερο χρόνο, είπε τότε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News