Business & Finance Σάββατο 23/01/2021, 11:44
BUSINESS & FINANCE

ΟΟΣΑ προς κυβερνήσεις: Μη βιαστείτε με τη λιτότητα

ΟΟΣΑ προς κυβερνήσεις: Μη βιαστείτε με τη λιτότητα

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αποφύγουν μία πρόωρη επιστροφή στη λιτότητα, εάν θέλουν να αποτρέψουν την επανάληψη των πολιτικών εντάσεων που σημειώθηκαν μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, προειδοποίησε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΟΣΑ.  

Ο Ulrik Vestergaard Knudsen, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ και υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής του οργανισμού, τόνισε μιλώντας στο Bloomberg ότι είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να μάθουν από τις προηγούμενες κρίσεις. Στο παρελθόν, έγινε σαφές ότι η πρόωρη λήξη των κρατικών προγραμμάτων στήριξης ενέτεινε τις ανισότητες στα εισοδήματα, προκάλεσε το διχασμό και πυροδότησε μία λαϊκιστική αντίδραση κατά του καπιταλισμού, είπε. 

«Η λιτότητα δεν είναι η απάντηση σήμερα, τόσο εξαιτίας της κακής εμπειρίας της προηγούμενης κρίσης αλλά και γιατί σήμερα βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων», εξήγησε ο Δανός οικονομολόγος. 

Πάντως, το συνολικό κλίμα στην Ευρώπη φαίνεται να έχει αλλάξει σε σχέση με πριν από μία δεκαετία, όταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πίεζε για δημοσιονομικές περικοπές και για μέτρα μείωσης του χρέους, ώστε να διασφαλιστεί η ενότητα της Ευρωζώνης. 

Είναι καιρός «να σταματήσει να απορρίπτεται το διεθνές εμπόριο», αλλά να αρχίσουν να διανέμονται καλύτερα τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό, πρόσθεσε ο Knudsen. «Και αυτό δεν συμβαίνει από μόνο του», είπε. «Το μοντέλο πρόνοιας των σκανδιναβικών χωρών σίγουρα έχει πολλά να προσφέρει σε ό,τι αφορά τη συνοχή και την ενσωμάτωση», εξήγησε. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS