Business & Finance Παρασκευή 22/01/2021, 14:58
BUSINESS & FINANCE

Μειώνεται η «όρεξη» των Τούρκων για δολάρια

Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη προς τη λίρα

Μειώνεται η «όρεξη» των Τούρκων για δολάρια

Την πρώτη μείωση από τον περασμένο Οκτώβριο παρουσίασε η ζήτηση των Τούρκων για δολάρια, σε μια ένδειξη βελτίωσης της εμπιστοσύνης προς το εγχώριο νόμισμα, το οποίο έχει σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 7,3 λιρών ανά δολάριο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, το απόθεμα ξένου συναλλάγματος υποχώρησε κατά τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνοντας την πρώτη μείωση μετά από τρεις συνεχόμενους μήνες.

Πρόκειται μάλιστα, για την πρώτη απόδειξη ότι το κλίμα σταδιακά αλλάζει, μετά τη διπλή αντικατάσταση στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας. Η αντικατάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή της Άγκυρας σε πιο συμβατικές νομισματικές πολιτικής.

Για παράδειγμα, το βασικό επιτόκιο, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του καλπάζοντος πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά 675 μονάδες βάσης, από 10,25% στο 17%. Ο αντίκτυπος αυτής της κίνησης στη λίρα ήταν άμεσος, καθώς έκτοτε το τουρκικό νόμισμα έχει εμφανίσει άνοδο της τάξης του 16%.

Οι παραπάνω εξελίξεις, όπως φαίνεται, έχουν βελτιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης των Τούρκων προς το νόμισμά τους, με αποτέλεσμα την ανακοπή της μαζικής τάσης για αγορά ξένου συναλλάγματος, και κυρίως δολαρίου.

«Τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της προηγούμενης εβδομάδας δείχνουν ότι το κλίμα προς τη λίρα σταδιακά βελτιώνεται» επιβεβαιώνει ο Πίοτρ Μάτις, αναλυτής της Rabobank.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News