Business & Finance Παρασκευή 22/01/2021, 12:30
ΧΡ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

Άμεσα στη Βουλή η διάταξη για την επιδότηση παγίων δαπανών  

Άμεσα στη Βουλή η διάταξη για την επιδότηση παγίων δαπανών  

Άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη νόμου για την κρατική ενίσχυση – με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών  – επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής, επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα μπορούν να λαμβάνουν ενίσχυση, με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών», στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων. Το προσωρινό μέτρo θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σταϊκούρας, προχωρά εντατικά η τεχνική προετοιμασία του νέου μέτρου από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, πρόσθεσε το ελληνικό οικονομικό επιτελείο συμμετέχει με προτάσεις στις διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση, βελτίωση και επέκταση του προσωρινού πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι, πάλι, σε εξέλιξη. Όπως σημείωσε μάλιστα ο ΥΠΟΙΚ οι διαπραγματεύσεις αφορούν «υψηλότερα ανώτατα όρια χρηματοδότησης και νέα, καλύτερα, δεδομένα για τις επιχειρήσεις».

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές με απόφαση του κράτους υπενθύμισε ότι ειδικά για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο απαλλάχθηκαν πλήρως από την καταβολή του ενοικίου, το 80% του οποίου καταβάλλεται αφορολόγητα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων από το κράτος, με την σχετική διάταξη να έρχεται την επόμενη εβδομάδα.

Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ο υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση αντιμετώπισε το εξωγενές, συμμετρικό σοκ στον βέλτιστο δυνατό βαθμό, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα». Αυτό, όπως είπε, «αναγνωρίζεται από εταίρους, θεσμούς, αγορές, οίκους αξιολόγησης, αλλά, πρωτίστως, από την ελληνική κοινωνία. Ανταποκριθήκαμε, με γρήγορα αντανακλαστικά, στην πρόκληση της πανδημίας, αναπροσαρμόζοντας προτεραιότητες στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Στηρίξαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε την πραγματική οικονομία, με μέτρα συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ το 2020 και επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ εφέτος. Και είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί» διαβεβαίωσε.

Επανέλαβε παράλληλα πως η κυβέρνηση έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα, τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης και την προστασία των εισοδημάτων των εργαζομένων «και τα κατάφερε ικανοποιητικά, καλύτερα από πολλές άλλες χώρες». Όπως πρατήρησε, σε ό,τι αφορά τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης, «όλες οι εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις και στοιχεία αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών παρεμβάσεων» ενώ, σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα των εργαζομένων «πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα αποδεικνύει ότι, μετά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης αυτών, η απώλεια περιορίζεται σημαντικά, ιδιαίτερα για τα χαμηλά εισοδήματα».

«Βάσεις για ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Βουλή ο κ. Σαϊκούρας, η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά ώστε να τεθούν οι βάσεις για την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το συνολικό ύψος κεφαλαίων προς επιχειρήσεις, με τη στήριξη χρηματοδοτικών εργαλείων ΕΣΠΑ 2014-2020 (δάνεια και επιχειρηματικά κεφάλαια), διαμορφώθηκε στα 5,3 δισ. ευρώ μόνο για το 2020, από σύνολο 6,9 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, σωρευτικά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Επιπλέον, όπως είπε, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, και τελικά μέχρι σήμερα ανάμεσα στα 16 κράτη-μέλη, που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα αναλυτικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Προβλέπεται άμεση αξιοποίηση, μέσα στο 2021, κονδυλίων ύψους 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με σημαντική προχρηματοδότηση. Μάλιστα ορισμένα επενδυτικά έργα και μεταρρυθμίσεις που έχουν ισχυρή πιθανότητα να υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου, ξεκινούν πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, με ένταξή τους στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Στα έργα και στα προγράμματα αυτά περιλαμβάνονται το νέο Πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ’, που θα προχωρήσει άμεσα, τα 200 πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, προγράμματα αναδάσωσης, προγράμματα αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές, δράσεις που σχετίζονται με την τηλεκπαίδευση, πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της ΑΑΔΕ κ.ά. Να σημειωθεί ότι στον κανονισμό του Ταμείου προβλέπεται ότι μπορούν να περιληφθούν έργα, προγράμματα και επενδύσεις από τον Φεβρουάριο του 2020» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Διευκρίνισε παράλληλα πως η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης θα συντάξει σχετική έκθεση για τη διαβούλευση, που θα αξιοποιηθεί τόσο στη σύνταξη του τελικού σχεδίου, όσο και στη συνέχιση του σχετικού δημόσιου διαλόγου και το επόμενο διάστημα αναμένεται η κατάθεσή του προς συζήτηση στη Βουλή.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News