Business & Finance Πέμπτη 21/01/2021, 20:01
ΟΜΟΛΟΓΑ

Ανοδικές πιέσεις στις ιταλικές αποδόσεις μετά την ΕΚΤ

Ανοδικές πιέσεις στις ιταλικές αποδόσεις μετά την ΕΚΤ

Σε υψηλό επτά εβδομάδων εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών κρατικών ομολόγων, κίνηση την οποία αναλυτές απέδωσαν στις θέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ότι δεν σκοπεύει να χρησιμoποιήσει πλήρως το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. 

Λίγο ενωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, όπως επίσης και το πρόγραμα αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) στα 1,85 τρισ.ευρώ, όπως άλλωστε αναμενόταν. Ωστόσο, αυτό που, σύμφωνα με αναλυτές, επηρέασε την ιταλική αγορά κρατικού χρέους ήταν η λεκτική ότι «εάν οι ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμείνουν ως έχει με το σημερινό ρυθμό αγορών, τότε το πρόγραμμα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί πλήρως». 

Παρότι η ΕΚΤ είχε προβεί και παλαιότερα σε αντίστοιχες δηλώσεις, το να συμπεριλάβει τη λεκτική αυτή στο τελικό ανακοινωθέν της προσλαμβάνει άλλη βαρύτητα, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς – τα ιταλικά κρατικά ομόλογα είναι από τους πλέον ευνοημένους του προγράμματος αγορών της ΕΚΤ – αυξήθηκε 6 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 2 Δεκεμβρίου. H συνεδρίαση είχε ξεκινήσει με μικρή άνοδο, η οποία όμως επιταχύνθηκε μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. 

Σε άνοδο και οι γερμανικές αποδόσεις, με αυτή του 10ετούς να αγγίζει υψηλό οκτώ ημερών στο -048%. 

Στην άνοδο των αποδόσεων είχε συμβάλει από την αρχή της συνεδρίασης και η αυξημένη προσφορά. Η Ισπανία άντλησε πάνω από 6 δισ.ευρώ από τέσσερις εκδόσεις διάρκειας μεταξύ 5 και 20 ετών, ενώ η Γαλλία άντλησε 10 δισ.ευρώ από βραχυπρόθεσμους τίτλους. Ωστόσο, οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τις περισσότερες από τις νέες εκδόσεις των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης έχουν συγκρατήσει την άνοδο του κόστους δανεισμού. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι αποδόσεις παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 116 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 0,64%, με το spread στις 120 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του πενταετούς στο 0,05%. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News