Business & Finance Πέμπτη 21/01/2021, 14:31
BUSINESS & FINANCE

Χρ. Σταϊκούρας: Ανασυγκρότηση της ΕΑΒ και συνεχές νοικοκύρεμα

Χρ. Σταϊκούρας: Ανασυγκρότηση της ΕΑΒ και συνεχές νοικοκύρεμα

Για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων και των συμβατικών υποχρεώσεων της ΕΑΒ προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και προς διεθνείς συνεργάτες ενημερώθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα Βοιωτίας.

Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος – όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση – είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που επισκέπτεται την ΕΑΒ, ξεναγήθηκε στα εργοστάσια και συνεργεία παραγωγής της εταιρείας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Ιωάννη Κούτρα και τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτριο Παπακώστα, καθώς επίσης και με εκπροσώπους των εργαζομένων.

Στις συναντήσεις που είχε ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε το χρέος όλων των πλευρών να συμβάλουν στη σύγχρονη, δομική και λειτουργική ανασυγκρότηση της ΕΑΒ, στη διεύρυνση των στόχων της, στην υγιή ανάπτυξή της με νομιμότητα, στο συνεχές νοικοκύρεμα και στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, καθώς και στην παραγωγική και αποτελεσματική λειτουργία της.

Η ΕΑΒ Α.Ε., που ιδρύθηκε το 1975, ανήκει κατά 99,7% στο Ελληνικό Δημόσιο, με κύριο μέτοχο το υπουργείο Οικονομικών. Εδρεύει στην Τανάγρα Βοιωτίας, σε μία έκταση 1,8 εκατ. τ.μ. και σήμερα δραστηριοποιείται εμπορικά σε 36 χώρες. Όπως επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ, η ΕΑΒ Α.Ε. αποτελεί μια κρίσιμης αποστολής αεροναυπηγική εταιρεία, που όμως αντιμετωπίζει διαχρονικά δομικά και λειτουργικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο υπενθυμίζει τα μέτρα που έχει λάβει για την στήριξή της σε τρία επίπεδα:

  • Στο επίπεδο της λειτουργικής αναβάθμισής της, επιλύθηκαν χρονίζουσες αγκυλώσεις, αντιμετωπίστηκαν φορολογικές και τελωνειακές εκκρεμότητες και ξετυλίχτηκε το κουβάρι των εισπράξεων της εταιρείας.
  • Στο επίπεδο της ενδυνάμωσής της με εξειδικευμένο προσωπικό, θεσπίστηκε μια κατ’ εξαίρεση, αντικειμενική και ταχεία διαδικασία προσλήψεων, ενώ παράλληλα απαγορεύτηκε η «αιμορραγία» του προσωπικού της μέσω της κινητικότητας.
  • Στο επίπεδο της αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου και της διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της εργασιακής πραγματικότητας στην εταιρεία, θεσπίστηκε επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, παρασχέθηκε η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση αμειβόμενης υπερωριακής εργασίας και επιφυλάχθηκε στους εργαζομένους της ΕΑΒ ειδική μεταχείριση ως προς παροχές ιδιωτικής ασφάλισης.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News