Business & Finance Τετάρτη 20/01/2021, 19:48
BUSINESS & FINANCE

Η Amazon μηνύει την Κομισιόν

Η Amazon μηνύει την Κομισιόν

Μηνυτήρια αναφορά εναντίον της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. υπέβαλε η Amazon, στον απόηχο της απόφασης της ιταλικής δικαιοσύνης να ξεκινήσει ξεχωριστή έρευνα εις βάρος του αμερικανικού εμπορικού κολοσσού.

Η Amazon ήδη βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας των Βρυξελλών, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο μήνες και αφορά τα κριτήρια επιλογής όσων μπορούν να κάνουν χρήση των λεγόμενων «buy box».

Πρόκειται για τη δυνατότητα των πελατών να προσθέτουn στο «καλάθι αγορών» προϊόντα μόνο από συγκεκριμένους -και όχι απ’ όλους- τους λιανεμπόρους. Σύμφωνα με την Amazon, στο «buy box» μπορούν να ενταχθούν μόνο όσες εταιρείες έχουν υψηλές αξιολογήσεις.

Όμως, η απόφαση της Ρώμης να ξεκινήσει παράλληλη έρευνα εξόργισε τον αμερικανικό κολοσσό, ο οποίος κατηγορεί τις ευρωπαϊκές αρχές ότι δεν θα έπρεπε να επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.

Η προσφυγή έγινε στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε., το οποίο εδρεύει στο Λουξεβούργο, ζητώντας από την Ε.Ε. να μην επιτρέψει τη διεξαγωγής ξεχωριστής έρευνας από τις ιταλικές αρχές.

Αξιώνει δε, η ιταλική έρευνα να σταματήσει και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματά της, να αξιοποιηθούν από την αντίστοιχη έρευνα της Κομισιόν. Απώτερος στόχος της Amazon είναι η αποτροπή του κινδύνου επιβολής ενός διπλού προστίμου, δηλαδή τόσο από τις Βρυξέλλες όσο κι από τη Ρώμη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News