BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Νικητής» η μεταβλητότητα

Σημαντικά κέρδη για την Εθνική Τράπεζα

Χρηματιστήριο: «Νικητής» η μεταβλητότητα

Αρκετές «δόσεις» μεταβλητότητας δέχθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρότι δοκίμασε να προσεγγίσει το όριο των 810 μονάδων εντέλει κινδύνευσε να απολέσει και το κεκτημένο των 800 μονάδων -δείγμα της αδυναμίας της ελληνικής αγοράς να κινηθεί με πειστικό τρόπο προς υψηλότερα επίπεδα.

Τελικά, προς το τέλος της ημέρας, έστω και οριακά, επικράτησαν οι αγοραστές, με τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζει ελάχιστα κέρδη της τάξης του 0,10% και να διαμορφώνεται στις 800,76 μονάδες, κερδίζοντας περίπου μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (799,97 μονάδες), αλλά και «χάνοντας» έξι μονάδες σε σχέση με το υψηλό ημέρας (806 μονάδες)

Το τόξο των διακυμάνσεων ανήλθε σε 10 μονάδες, από 796,12 έως 806,74 μοναδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε επίπεδα λίγο άνω των 52 εκατ. ευρώ -σημαντικά χαμηλότερος από τον μέσο όρο του τελευταίου διμήνου του 2020, όταν και ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε κέρδη άνω του 30%.

H ενδοσυνεδριακή αλλαγή πλεύσης, η οποία εκδηλώθηκε λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι, ήταν απολύτως ενδεικτική της στασιμότητας και της μεταβλητότητας της ελληνικής αγοράς, η οποία αδυνατεί να υπερβεί πειστικά τις 800 μονάδες και να προσεγγίσει τις 810 και τις 820 μονάδες.

Άλλωστε, αποτελεί κοινό μυστικό το γεγονός ότι για την επανέναρξη του ανοδικού κύκλου, ο οποίος πρωτο-εμφανίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, απαιτούνται περισσότερες και ισχυρότερες στηρίξεις και κυρίως, μεγαλύτερη συμμετοχή των ξένων επενδυτών.

«Κράτησε» η Εθνική

Ο τραπεζικός κλάδος, μετά το χθεσινό +4,58%, κατάφερε να διατηρήσει την ανοδική τάση, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί ήπια κατά 1,40% και να κλείσει μια «ανάσα» από τις 500 μονάδες (499 μονάδες). Ο δείκτης βρήκε αξιοσημείωτα στηρίγματα στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έδωσε συνέχεια στην καλή εικόνα των τελευταίων ημερών και παρουσίασε κέρδη κατά 4%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος, χάνοντας περίπου 1,71% και διολισθαίνοντας στο 1,09 ευρώ. Οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank εμφάνισαν μία πιο συντηρητική τάση, με τις ημερήσιες διακυμάνσεις να μην υπερβαίνουν το +1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +0,88% 0,8948 ευρώ
  • Attica Bank +2,22% 0,23 ευρώ
  • Eurobank +0,63% 0,6038 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +3,99% 2,112 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -1,71% 1,09 ευρώ

Ισορρόπησαν οι πωλητές

Η αλλαγή της ενδοσυνεδριακής τάσης αποτυπώθηκε και στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου οι πωλητές κατάφεραν να ισορροπήσουν και να «απογυμνώσουν» τις στηρίξεις των αγοραστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές των ΕΧΑΕ και Lamda Development εμφάνισαν απώλειες της τάξης του 2%, ενώ στο -1,8% έκλεισε η μετοχή της Motor Oil. Κατά 1,3% υποχώρησε και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Αντίθετα, την προσπάθεια προσέγγισης των 810 μονάδων στήριξαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ και Viohalco, οι οποίες έκλεισαν με άνοδο άνω του 1%, ενώ στο +3% διαμορφώθηκαν τα κέρδη της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή. Συνολικά, 62 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 47 μετοχές παρουσίασαν απώλειες, ενώ 13 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 53,8 δισ. ευρώ.

Σε αναζήτηση καταλύτη

H ελληνική αγορά είναι σαφές ότι αναζητάει έναν θετικό καταλύτη, ο οποίος θα επαναφέρει το ανοδικό momentum και θα οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη αρχικά προς τις 820 και μετέπειτα προς τις 840 – 850 μονάδες. Μια ευχάριστη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch το βράδυ της Παρασκευής θα μπορούσε να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο. Όμως, κάτι τέτοιο μόνο δεδομένο δεν είναι.

Άλλωστε, ολοένα και περισσότεροι διεθνείς οίκοι προεξοφλούν ότι η οικονομία θα παραμένει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το α’ τρίμηνο του 2021, ενώ κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πότε θα διατηρηθούν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, επιδεινώνοντας το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Όλα αυτά, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, αποτυπώνονται και στην πορεία του Γενικού Δείκτη, ο οποίος απέτυχε επανειλημμένως να διασπάσει τις αντιστάσεις των 820 μονάδων, με αποτέλεσμα να έχει επανέλθει η αντιπαράθεση αγοραστών – πωλητών γύρω από τις 800 μονάδες, αλλά και να έχει συρρικνωθεί αισθητά ο όγκος των συναλλαγών. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News