BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Επανήλθαν οι πωλητές, δοκιμάζονται οι 800 μονάδες

Υπό πίεση η Τρ. Πειραιώς

Χρηματιστήριο: Επανήλθαν οι πωλητές, δοκιμάζονται οι 800 μονάδες

«Μάχη» για τη διατήρηση του ορίου των 800 μονάδων δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο από το +0,85% του πρώτου διώρου πλέον βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, λόγω της επαναφοράς των πωλητών στο προσκήνιο και την εξάλειψη των τραπεζικών στηρίξεων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,16% και διαμορφώνεται στις 798,66 μονάδες, χάνοντας περίπου 1,50 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (799,97 μονάδες), αλλά και περίπου οκτώ μονάδες σε σχέση με το υψηλό ημέρας (806 μονάδες)

Το τόξο των διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες, από 797 έως 806 μοναδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών μέχρι στιγμής (14.15) κυμαίνεται σε 30 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερος από τον μέσο όρο του τελευταίου διμήνου του 2020, όταν και ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε κέρδη άνω του 30%.

H ενδοσυνεδριακή αλλαγή πλεύσης είναι ενδεικτική της στασιμότητας και της μεταβλητότητας της ελληνικής αγοράς, η οποία αδυνατεί να υπερβεί πειστικά τις 800 μονάδες και να προσεγγίσει τις 810 και τις 820 μονάδες. Άλλωστε, αποτελεί κοινό μυστικό ότι για να εκκινήσει ο νεος ανοδικός κύκλος απαιτούνται περισσότερες στηρίξεις και κυρίως, μεγαλύτερη συμμετοχή των ξένων επενδυτών.

«Κράτα» η Εθνική

Ο τραπεζικός κλάδος, μετά το χθεσινό +4,58%, αδυνατεί να διατηρήσει την ίδια ορμή, με αποτέλεσμα να ενισχύεται οριακά κατά 0,50% στις 495 μονάδες, παρότι στην αρχή της ημέρας «φλέρταρε» ακόμη και με τις 506 μονάδες. Οι μεγαλύτερες πιέσεις εντοπίζονται στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία χάνει άνω του 3% της αξίας της, παρά τα οφέλη από την ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας «συντηρεί» την ίδια θετική εικόνα, καταγράφοντας άνοδο της τάξης άνω του 2% και προσεγγίζοντας το τεχνικό σημείο του 2,1 ευρώ. Οι υπόλοιπες τρεις τραπεζικές μετοχές παρουσιάζουν οριακές μεταβολές, καθώς διαπραγματεύονται εντός ενός στενού εύρους. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +0,61% 0,8924 ευρώ
  • Attica Bank +0,89% 0,227 ευρώ
  • Eurobank -0,23% 0,5986 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +2,22% 2,076 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -3,47% 1,0705 ευρώ

Ισορρόπησαν οι πωλητές

Η αλλαγή της ενδοσυνεδριακής τάσης αποτυπώνεται και στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου έχουν επιστρέψει οι πωλητές, «απογυμνώνοντας» τις στηρίξεις του Γενικού Δείκτη. Χαρακτηριστικά, οι μετοχές των Lamda Development και ΔΕΗ εμφανίζουν απώλειες κοντά στο 1,5%, ενώ στο -1,87% διολισθαίνει η μετοχή της Aegean.

Αντίθετα, την προσπάθεια αντίδρασης στηρίζει η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία ενισχύεται κατά 1,60%. Στο +0,71% βρίσκεται και η μετοχή των ΕΛΠΕ. Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.15), 46 μετοχές κινιύνται ανοδικά, 44 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 53,6 δισ. ευρώ.

Σε αναζήτηση καταλύτη

H ελληνική αγορά είναι σαφές ότι αναζητάει έναν θετικό καταλύτη, ο οποίος θα επαναφέρει το ανοδικό momentum και θα οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη αρχικά προς τις 820 και μετέπειτα προς τις 840 – 850 μονάδες. Μια ευχάριστη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch το βράδυ της Παρασκευής θα μπορούσε να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο. Όμως, κάτι τέτοιο μόνο δεδομένο δεν είναι.

Άλλωστε, ολοένα και περισσότεροι διεθνείς οίκοι προεξοφλούν ότι η οικονομία θα παραμένει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το α’ τρίμηνο του 2021, ενώ κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πότε θα διατηρηθούν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, επιδεινώνοντας το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Όλα αυτά, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, αποτυπώνονται και στην πορεία του Γενικού Δείκτη, ο οποίος απέτυχε επανειλημμένως να διασπάσει τις αντιστάσεις των 820 μονάδων, με αποτέλεσμα να έχει επανέλθει η αντιπαράθεση αγοραστών – πωλητών γύρω από τις 800 μονάδες, αλλά και να έχει συρρικνωθεί αισθητά ο όγκος των συναλλαγών. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News