BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Διατηρούν τα ηνία οι αγοραστές

Στόχος οι 810 μονάδες

Χρηματιστήριο: Διατηρούν τα ηνία οι αγοραστές

Θετικό παραμένει το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο της χθεσινής ανοδικής κίνησης, η οποία -χάρη στο τραπεζικό ξέσπασμα- επανέφερε τον Γενικό Δείκτη στο ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, παρότι ο τζίρος παρέμεινε σε υποτονικά επίπεδα. 

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,79% και διαμορφώνεται στις 806,35 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 6,50 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (799,97 μονάδες).

Το τόξο των διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες, από 801 έως 806 μοναδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών μέχρι στιγμής (11.00) κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερος από τον μέσο όρο του τελευταίου διμήνου του 2020, όταν και ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε κέρδη άνω του 30%.

H ελληνική αγορά, έστω και με δειλά βήματα, προσπαθεί να δημιουργήσει μια απόσταση ασφαλείας από τις 800 μονάδες και να προσεγγίσει τις 810 μονάδες, έχοντας ως σύμμαχο τόσο τις διεθνείς αγορές όσο και την επαναλειτουργία του εμπορίου. Ωστόσο, είναι σαφές ότι απαιτούνται περισσότερες στηρίξεις, προκειμένου να διατηρηθεί η ανοδική τάση και κυρίως, να βελτιωθεί η συμμετοχή των ξένων επενδυτών.

Συνεχίζεται η θετική εικόνα στην Εθνική

Ο τραπεζικός κλάδος, μετά το χθεσινό +4,58%, δίνει συνέχεια στην προσπάθεια ανάκτησης των 500 μονάδων, καθώς ενισχύεται κατά 1,29% και διαμορφώνεται στις 499 μονάδες. Οπωσδήποτε, η βελτίωση της εικόνας των τραπεζών, με ταυτόχρονη προσέγγιση των 550, θεωρείται αναγκαία συνθήκη για την επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Μέχρι στιγμής, από τις μετοχές του κλάδου ξεχωρίζει η Εθνική Τράπεζα, η οποία βρίσκεται στο +3,15% και τα 2,095 ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς παρουσιάζει κέρδη άνω του 1%, μετά και τη βελτίωση του δείκτη κεφαλαίων κατά 50 μονάδες βάσης, χάρη στην ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +3,16% 0,915 ευρώ
  • Attica Bank +2,89% 0,2315 ευρώ
  • Eurobank +0,53% 0,6038 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +3,15% 2,095 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +1,17% 1,122 ευρώ

Στους αγοραστές τα ηνία

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές διατηρούν για δεύτερη ημέρα τα ηνία της συναλλαγματικής δραστηριότητας, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εστιάζει στη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία σημειώνει κέρδη άνω του 1,7%.  Κατά 1,30% ενισχύεται και η μετοχή της ΔΕΗ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 46 μετοχές κινιύνται ανοδικά, 14 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 54 δισ. ευρώ.

Σε αναζήτηση καταλύτη

H ελληνική αγορά είναι σαφές ότι αναζητάει έναν θετικό καταλύτη, ο οποίος θα επαναφέρει το ανοδικό momentum και θα οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη αρχικά προς τις 820 και μετέπειτα προς τις 840 – 850 μονάδες. Μια ευχάριστη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch το βράδυ της Παρασκευής θα μπορούσε να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο. Όμως, κάτι τέτοιο μόνο δεδομένο δεν είναι.

Άλλωστε, ολοένα και περισσότεροι διεθνείς οίκοι προεξοφλούν ότι η οικονομία θα παραμένει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το α’ τρίμηνο του 2021, ενώ κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πότε θα διατηρηθούν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, επιδεινώνοντας το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Όλα αυτά, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, αποτυπώνονται και στην πορεία του Γενικού Δείκτη, ο οποίος απέτυχε επανειλημμένως να διασπάσει τις αντιστάσεις των 820 μονάδων, με αποτέλεσμα να έχει επανέλθει η αντιπαράθεση αγοραστών – πωλητών γύρω από τις 800 μονάδες, αλλά και να έχει συρρικνωθεί αισθητά ο όγκος των συναλλαγών. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News