Business & Finance Τετάρτη 20/01/2021, 10:46
NETFLIX

Τεντ Σαράντος: Ο Σαμιώτης που κέρδισε τον πόλεμο του streaming

Τεντ Σαράντος: Ο Σαμιώτης που κέρδισε τον πόλεμο του streaming

Το φράγμα των 200 εκατομμυρίων συνδρομητών έσπασε το Neftlix στα τέλη του 2020, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα χρειάζεται πια να καταφεύγει σε δανεισμό για να χρηματοδοτεί τις σειρές και τις ταινίες της.

Η εξέλιξη δικαιώνει τη στρατηγική της πλατφόρμας, στο πλαίσιο της οποίας ανέλαβε μεγάλα χρέη προκειμένου να αναπτύξει το δικό της, πρωτότυπο περιεχόμενο σε πολλές γλώσσες και να κονταροχτυπηθεί με τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ. Η μετοχή της εταιρείας αντέδρασε με άνοδο σχεδόν 13%, παίρνοντας ώθηση επίσης από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της εταιρείας για το δ΄ τρίμηνο του 2020, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 6,64 δισ. δολάρια από 5,47 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. 

Αναμφισβήτητα, η Netflix είναι ένας από τους μεγάλους κερδισμένους της πανδημίας. Την ώρα που όλες οι παραγωγές του Χόλιγουντ κατέβασαν ρολά και οι άλλες εταιρείες media πάσχιζαν να λειτουργήσουν με τεράστιες ελλείψεις σε περιεχόμενο, το Netflix είχε χτίσει ένα σημαντικό απόθεμα από σειρές που του επέτρεψαν να κάνει τη μία επιτυχία μετά την άλλη: Το «Tiger King», το «The Old Guard», το «Emily in Paris», το «Enola Holmes», το «The Crown», το «The Queen’s Gambit», το «The Umbrella Academy», το «Money Heist», το «Cobra Kai» και βέβαια, το «Bridgerton». 

Όταν ολόκληρος ο πλανήτης έμεινε κλεισμένος στο σπίτι εξαιτίας της πανδημίας, βλέποντας τηλεόραση, ο ανταγωνισμός από τα Disney+, HBO Max, Amazon Prime και Apple TV+ φούντωσε.  Όμως μόνο από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο, το Netflix απέκτησε 8,5 εκατομμύρια νέους συνδρομητές και έφτασε στους 203,7 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Εάν το Netflix έγινε μία ασταμάτητη δύναμη αξίας 250 δισ. δολαρίων, το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον Τεντ Σαράντος, τον επί χρόνια διευθυντή περιεχομένου του. Άλλωστε, η περσινή απόφαση του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Ριντ Χέιστινγκς, να τον προάγει και να μοιραστεί μαζί του τη θέση του CEO αποδεικνύει τη συμβολή του Ελληνοαμερικανού μάνατζερ σε αυτό το success story.

Ο Τεντ Σαράντος γεννήθηκε στο Φοίνιξ της Αριζόνα το 1964, δεν μιλά ελληνικά και δηλώνει Καθολικός. Διαθέτει όμως ελληνικές ρίζες, αφού ο παππούς του, Άλεξ Κυριαζάκης, άφησε κάποτε πίσω του τη Σάμο, για να πάει μετανάστης στην Αμερική. «Ξέρετε, το Σαράντος είναι πολύ συνηθισμένο επίθετο στο νησί και ο παππούς μου αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει», είχε πει ο Ελληνοαμερικανός μάνατζερ σε κάποια συνέντευξή του, εξηγώντας την ιστορία πίσω από το όνομά του.

Γιος ενός ηλεκτρολόγου και μιας νοικοκυράς, ο Σαράντος μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου η τηλεόραση έπαιζε όλη μέρα, καθώς η μητέρα του προσπαθούσε να κρατήσει τα πέντε παιδιά της μακριά από τα πόδια της. Οι γονείς του μετά βίας κάλυπτα τα έξοδα του μήνα και όταν οι λογαριασμοί έμεναν απλήρωτοι, το σπίτι τους βρισκόταν άλλοτε χωρίς ρεύμα και άλλοτε χωρίς τηλέφωνο. «Αλλά η καλωδιακή τηλεόραση ήταν το τελευταίο που κοβόταν», θυμάται.

Κάπως έτσι, βρισκόταν να ξενυχτά κάθε βράδυ βλέποντας σε επανάληψη επεισόδια από τις κλασικές κωμωδίες της αμερικανικής τηλεόρασης. Τα χρόνια εκείνα ονειρευόταν να γίνει δημοσιογράφος και είχε αναλάβει την αρχισυνταξία της εφημερίδας του σχολείου και αργότερα του πανεπιστημίου του. Όμως, πολύ σύντομα διαπίστωσε ότι δεν ήταν γεννημένος για αυτό.

Βρέθηκε να δουλεύει σε ένα βίντεο κλαμπ, όπου περνούσε όλη την ημέρα βλέποντας ταινίες. Εκείνη την εποχή απέκτησε μία εγκυκλοπαιδική γνώση γύρω από τον κινηματογράφο, αλλά και μία μοναδική ικανότητα να προτείνει στον καθένα ακριβώς τις ταινίες που θα του αρέσουν. «Ανθρώπινος αλγόριθμος», είναι ο τρόπος με τον οποίο τον περιγράφουν συχνά οι δημοσιογράφοι.  «Ήταν σαν να πήγα σε σχολή κινηματογράφου», θα έλεγε αργότερα.

Το 2000 πήρε μεταγραφή στη Netflix. Ο Χέιστινγκς είχε ιδρύσει την εταιρεία για να ενοικιάζει DVD μέσω ταχυδρομείου, όμως στο μυαλό του είχε ήδη φυτευτεί η ιδέα του online streaming. Όταν περιέγραψε στον Σαράντος το όραμά του, θα πρέπει να ακουγόταν σαν τρελός. Άλλωστε, ήταν η εποχή που το ίντερνετ ήταν ακόμα τόσο αργό ώστε οποιαδήποτε σκέψη για παρακολούθηση ταινιών online έμοιαζε ουτοπική. Όμως ο Σαράντος πείστηκε και έκανε το βήμα για να γίνει ίσως ο ισχυρότερος άνδρας στην παγκόσμια βιομηχανία της show business.

Καθώς ο Χέιστινγκς έδωσε στον Σαράντος «λευκή επιταγή» και εκείνος ξόδευε κάθε χρόνο αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή σειρών και ταινιών, η Netflix δανείστηκε 15 δισ. δολάρια σε λιγότερο από μία δεκαετία. Όμως, η ανακοίνωση ότι η εταιρεία δεν θα «καίει» πια ρευστό, αλλά θα παράγει cash flow θεωρείται ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της και η επιβεβαίωση της επικράτησής της στον πόλεμο του streaming.

Ίσως, λοιπόν, οι Σαμιώτες να αναγνωρίζουν πλέον τον Τεντ Σαράντος και να του επιφυλάσσουν μία πιο θερμή υποδοχή από την τελευταία φορά που επισκέφθηκε το νησί. Τότε, θέλοντας να ανακαλύψει τις ρίζες του, ακολούθησε τις οδηγίες που του είχε δώσει ο πατέρας του: «Μπαίνεις μέσα στο λιμάνι, στρίβεις αριστερά, κοιτάζεις ψηλά στο λόφο. Υπάρχει ένα κίτρινο σπίτι με κατσίκες στην αυλή». Όμως η συνέχεια δεν ήταν αυτή που περίμενε. «Τα παιδιά μου ήταν ενθουσιασμένα που θα γνώριζαν την οικογένειά τους. Χτυπάμε την πόρτα, αλλά εκείνοι δεν μιλούν αγγλικά και εγώ δεν μιλάω ελληνικά. Έτσι προσπαθώ να τους εξηγήσω ποιος είμαι, όταν τελικά μας κλείνουν την πόρτα στα μούτρα».

Χρειάστηκε να επιστρέψει στο ξενοδοχείο και να ζητήσει από τον διευθυντή να του γράψει ένα γράμμα στα ελληνικά. «Τους το έδωσα, και πέντε λεπτά μετά τρώγαμε και πίναμε όλοι μαζί», έχει πει σε κάποια συνέντευξή του.

Κ. Σαμ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS