«ΜΑΞΙΛΑΡΙ» 34 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Αλλάζουν χέρια επτά σειρές ομολόγων

Αλλάζουν χέρια επτά σειρές ομολόγων

Επτά σειρές ομολόγων «αλλάζουν χέρια» κατά τον σημερινό διακανονισμό για την επανέκδοση του 30ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, που είχε κυκλοφορήσει τον περσινό Φεβρουάριο. Εκμεταλλευόμενο τις ευνοϊκές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από το χαμηλό κόστος δανεισμού, το οικονομικό επιτελείο ενισχύει το αποθεματικό ασφάλειας με επιπλέον 2 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να φτάσει τα 34 δισ. ευρώ.
Η διαδικασία επαναγοράς και επανέκδοσης υφιστάμενων ομολογιακών εκδόσεων ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Οι επτά τίτλοι που μπήκαν στο τραπέζι ήταν:
το επταετές ομόλογο έκδοσης Απριλίου 2020
το δεκαετές ομόλογο έκδοσης Μαρτίου 2019
το δεκαετές ομόλογο έκδοσης Ιουνίου 2020
το δεκαπενταετές ομόλογο έκδοσης Δεκεμβρίου 2017
το δεκαπενταετές ομόλογο έκδοσης Φεβρουαρίου 2020
το εικοσαετές ομόλογο έκδοσης Δεκεμβρίου 2017
το εικοσιπενταετές ομόλογο έκδοσης Δεκεμβρίου 2017

Το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ προχώρησαν, σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, στην επανέκδοση των συγκεκριμένων τίτλων, ονομαστικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ, με αξία διακανονισμού 3,5 δισ. ευρώ και δεδουλευμένους τόκους 69,4 εκατ. ευρώ. Το συνολικό τίμημα που θα καταβάλει η Εθνική φτάνει τα 3,58 δισ. ευρώ. Παράλληλα, έγινε επαναγορά από το Ελληνικό Δημόσιο 30ετούς ομολόγου λήξης 20 Μαρτίου 2050, επιτοκίου 3,25%, συνολικής ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ, με τιμή διακανονισμού 1,45 δισ. ευρώ και δεδουλευμένους τόκους 32,5 εκατ. ευρώ, Το συνολικό τίμημα που θα εισπράξει η Εθνική από το Δημόσιο, αγγίζει το 1,48 δισ. ευρώ. Οι τίτλοι που θα επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο, μετά την επαναγορά τους, ακυρώνονται, ενώ για την την ανωτέρω συναλλαγή δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.
Παράλληλα, σε συνεργασία με την τράπεζα Πειραιώς, έγινε επανέκδοση του ομολόγου λήξης 20 Μαρτίου 2050, επιτοκίου 3,25%, συνολικής ονομαστικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ. Για την παραπάνω διάθεση η Πειραιώς θα καταβάλλει στο Ελληνικό Δημόσιο το συνολικό ποσό των 3.55 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 3,48 δισ. ευρώ για την αξία διακανονισμού των επανεκδιδόμενων τίτλων και σε 78 εκατ. ευρώ για δεδουλευμένους τόκους των ομολόγων.
Επίσης, το Δημόσιο προχώρησε στην επαναγορά των επτά παλαιών σειρών ομολόγων συνολικής ονομαστικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ. Για την επαναγορά αυτή το  Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλλει στην Πειραιώς το συνολικό ποσό των 3,58 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 3,5 δισ. ευρώ για την αξία διακανονισμού και 69,4 εκατ. ευρώ για τους δεδουλευμένους τόκους.
Με τον τρόπο αυτό επετεύχθη μείωση του χρέους Γενικής Κυβέρνησης κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ, επέκταση της μέσης σταθμικής φυσικής διάρκειας, από περίπου 7,5 έτη σε περίπου 29,4 έτη, χρέους ονομαστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ και συνολική άντληση ρευστότητας με ταυτόχρονη αύξηση των κρατικών διαθεσίμων, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, από τις εν λόγω συναλλαγές οι συμμετέχουσες τράπεζες κατέγραψαν σημαντική αύξηση στα κέρδη και στα κεφάλαιά τους.
Με την επανέκδοση αυτή το Δημόσιο αντλεί τα πρώτα 2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 12 δισ. ευρώ που σχεδιάζει να δανειστεί φέτος. Η αναπλήρωση των πόρων του “μαξιλαριού” θεωρείται υψίστης σημασίας, λόγω της συνεχούς πίεσης για χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News