Business & Finance Τρίτη 9/01/2024, 15:00
BUSINESS & FINANCE

ΕτΕ για ΜμΕ: Στοίχημα η μόχλευση της επενδυτικής διάθεσης της περιφέρειας

ΕτΕ για ΜμΕ: Στοίχημα η μόχλευση της επενδυτικής διάθεσης της περιφέρειας

Με τις ΜμΕ σταθερά σε αναπτυξιακή τροχιά, στοίχημα πλέον είναι η μόχλευση της επενδυτικής διάθεσης της περιφέρειας, όπως παρατηρεί η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, αξιοποιώντας την τακτική έρευνα πεδίου της στις ΜμΕ.

Παρά τις παροδικές πιέσεις της διεθνούς συγκυρίας, παρατηρούν οι αναλυτές της ΕΤΕ, ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των ΜμΕ δείχνει να έχει επαρκή «καύσιμα» ανόδου, καταγράφοντας άνοδο 4 μονάδων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 (καλύπτοντας το 80% της απόστασης με το ιστορικό υψηλό του δείκτη το δεύτερο εξάμηνο του 2019). Η θετική πορεία του τομέα αντικατοπτρίζει κυρίως την ανάκαμψη της τρέχουσας ζήτησης (συμβατή με τις προσδοκίες στην αρχή της χρονιάς), ενώ μικρή κάμψη από σχετικά υψηλά επίπεδα καταγράφουν οι προσδοκίες μελλοντικής ζήτησης. Παράλληλα, τα αναπτυξιακά σχέδια των ΜμΕ μένουν ακλόνητα, με το 61% του τομέα να υιοθετεί στρατηγικές ανάπτυξης (έναντι 57% το προηγούμενο εξάμηνο). Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη σταθερά υγιή πλέον χρηματοοικονομική εικόνα του τομέα (καθώς το ποσοστό των ΜμΕ με έντονα προβλήματα ρευστότητας παραμένει στο ιστορικό χαμηλό του 8%), επιβεβαιώνουν πως  ο τομέας έχει εισέλθει πλέον σε πιο «ήρεμα νερά», μετά από μία περίοδο παρατεταμένων διαταραχών (με μειωμένη αλλά υψηλή πίεση σε όρους κόστους). Σε αυτό το πλαίσιο, η πλειονότητα του τομέα (57%) αναμένει να έχει αυξημένες πωλήσεις το 2024 (με την αύξηση να είναι της τάξης του 6-7%), με τις προσδοκίες των μεσαίων επιχειρήσεων να υπερέχουν κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των πολύ μικρών επιχειρήσεων. 

Με την αναπτυξιακή δυναμική να εδραιώνεται και να αποκτά ευρύτητα στον τομέα των ΜμΕ, το επόμενο κρίσιμο ερώτημα είναι ο βαθμός διάχυσης της σε γεωγραφική κλίμακα. Βάσει της ανάλυσης, όλες οι περιοχές έχουν πλέον τις αναπτυξιακές ΜμΕ ως το κυρίαρχό τους κομμάτι. Ωστόσο, οι περιφερειακές ΜμΕ (οι οποίες συνεισφέρουν σχεδόν το ¼ των συνολικών πωλήσεων του τομέα) φαίνεται να υστερούν διαχρονικά έναντι των αστικών όσον αφορά την αναπτυξιακή δυναμική τους, ενώ παράλληλα επιχειρούν σε πιο δύσκολες συνθήκες κόστους, λειτουργίας και ζήτησης. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια οι έντονες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δημιουργούν περαιτέρω πιέσεις, με τις ζημιές από φυσικές καταστροφές να αγγίζουν περισσότερο την περιφέρεια τόσο το 2023 (7% των ΜμΕ, έναντι 2% στις αστικές) όσο και την προηγούμενη πενταετία σωρευτικά (11% έναντι 5% αντίστοιχα). Παρά τις άνω δυσκολίες, δε φαίνεται να λείπει από τις περιφερειακές ΜμΕ η διάθεση να επενδύσουν και να εξελιχθούν. Με ενεργό επενδυτικά κομμάτι αντίστοιχης κλίμακας με των αστικών (καλύπτοντας τα 2/3 του τομέα), οι περιφερειακές ΜμΕ εμφανίζουν ισχυρότερη συγκριτικά κινητοποίηση σε επενδυτική ένταση, ωριμότητα σχεδίων και χρήση επενδυτικών εργαλείων. 

Συνεπώς, δεδομένης της επενδυτικής διάθεσης της περιφέρειας, ύψιστης σημασίας είναι η υλοποίηση επενδύσεων υποδομών. Κρίσιμες υποδομές για αποτελεσματικότερη διασύνδεση και θωράκιση από ακραία κλιματικά φαινόμενα μπορούν να αυξήσουν την απόδοση και να περιορίσουν το ρίσκο των επενδυτικών σχεδίων των περιφερειακών ΜμΕ – ξεκλειδώνοντας έτσι σημαντική αναπτυξιακή δυναμική και ενισχύοντας την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

ΓΕΜΗ: Σχεδόν τριπλάσιες οι νέες επιχειρήσεις από εκείνες που διαγράφηκαν το 2023

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 500 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News