Business & Finance Τρίτη 19/01/2021, 20:30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το φιλόδοξο σχέδιο της Ε.Ε. για την ισχυροποίηση του ευρώ

Το φιλόδοξο σχέδιο της Ε.Ε. για την ισχυροποίηση του ευρώ

Το ρόλο του ευρώ ως διεθνούς νομίσματος θα προσπαθήσει να προωθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενισχύοντας τις χρηματοοικονομικές υποδομές της Ευρώπης, σε μία προσπάθεια ώστε να καταστήσει την Ε.Ε. περισσότερο ανεξάρτητη από τα εξωτερικά χρηματοοικονοιμκά κέντρα και την κυριαρχία του δολαρίου.

Η πρωτοβουλία αυτή της Κομισιόν, που αποτελεί περισσότερο μία μακροπρόθεσμη στρατηγική και λιγότερο σχέδιο δράσης, λαμβάνει χώρα μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., που μεταφέρει πλέον το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης – το Σίτι του Λονδίνου – εκτός της δικαιοδοσίας της Ε. «Ε.. Με την αποχώρηση της Βρετανίας, υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. με τις δικές υποδομές», αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεσή της, την οποία έστειλε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το Ευρωκοινοβούλιο και την ΕΚΤ.  

Στόχος της Ε.Ε. είναι να προωθήσει μέτρα, ώστε να θωρακίσει τους δικούς της οπερέιτορς σε περίπτωση που μία τρίτη χώρα αναγκάσει τα χρηματοοικονομικά της συστήματα να συμμορφωθούν με τις επιταγές της λόγω μονομερών κυρώσεων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν. Για παράδειγμα, το 2018 ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στην χώρα, με αποτέλεσμα η Ε.Ε. να μην καταφέρει να συνεχίσει τις συναλλαγές της με το Ιράν με βάση τους όρους της συμφωνίας. Και αυτό, επειδή τα συστήματα εκκαθάρισης συναλλαγών Clearstream και Euroclear επηρεάστηκαν από την απόφαση του Ιράν και η πανευρωπαϊκή τράπεζα πληρωμών SWIFT χρειάστηκε να διακόψει κάθε σύνδεση με τις ιρανικές τράπεζες.

Επίσης, η Κομισιόν έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις συναλλαγές ομολόγων, εμπορευμάτων και άλλων χρηματοοικονομικών εργαλείων σε ευρώ, ειδικά εν αναμονή των νέων κοινωνικών ομολόγων που θα εκδώσει η Ε.Ε. για την χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης ύψους 750 δισ.ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, θα καλέσει τους χρηματοοικονομικούς παίκτες στην αγορά της Ε.Ε. να περιορίσουν την εξάρτησή τους από συστήματα εκκαθάρισης εκτός της ευρωπαϊκής κοινότητας και να χρησιμοποιούν περισσότερα τα συστήματα της Ε.Ε.. Επίσης, φιλοδοξεί να δημιουργήσει δικούς δείκτες σε ευρώ στον κλάδο της ενέργειας και να αυξήσει την ελκυστικότητα των ομολόγων σε ευρώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News