Business & Finance Τρίτη 19/01/2021, 13:18
REUTERS

«Βολές» Κομισιόν για τα εθνικά σχέδια αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων

«Οι περισσότερες κυβερνήσεις είναι καλές στο να ξοδεύουν χρήμα, αλλά όχι τόσο καλές στις μεταρρυθμίσεις»

«Βολές» Κομισιόν για τα εθνικά σχέδια αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων

Τα σχέδια που έχουν υποβάλλει έως τώρα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων- ρεκόρ ύψους 1,8 τρισ. ευρώ δεν ικανοποιούν την Κομισιόν και θα πρέπει να βελτιωθούν, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο τρεις διπλωματικές πηγές. Το «αγκάθι» βρίσκεται στην απουσία επαρκών μεταρρυθμίσεων εξηγούν οι διπλωμάτες, που πάντως αποφεύγουν να αποκαλύψουν σε ποιες χώρες εστιάζεται το πρόβλημα. 

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο η Επιτροπή εξέφρασε την έντονη απογοήτευσή της σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τις αποστολές των 27 στις 7 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία αποκαλύπτει τον ανηφορικό δρόμο που έχει η κοινότητα για την κατάλληλη αξιοποίηση των πόρων, ώστε να εξασφαλιστεί όχι μόνο δυναμική, αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη μετά την έξοδο από την κρίση του νέου κορωνοϊού. Η γραφειοκρατία, το πολιτικό κόστος, που μπαίνει στο ζύγι και η έλλειψη στρατηγικού οράματος είναι βασικά εμπόδια στον δρόμο αυτό.

«Από τα εθνικά σχέδια απουσιάζουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στρατηγικό όραμα, απτοί στόχοι και αποδοτικότητα κόστους» ανέφερε μία εκ των τριών πηγών στο Reuters μεταφέροντας τη θέση της Κομισιόν. Έτερος διπλωμάτης ανέφερε ότι η Κομισιόν έχει υπογραμμίσει πως λείπουν οι μετρήσιμοι στόχοι. Ένας τρίτος πρόσθεσε: «Οι περισσότερες κυβερνήσεις είναι καλές στο να ξοδεύουν χρήμα, αλλά όχι τόσο καλές στις μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους. Πρέπει να εργαστούν σκληρά για να μπορέσουν να απορροφήσουν τα χρήματα πιο γρήγορα και να τα δαπανήσουν σε αξιόλογα έργα». 

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά που διακυβεύονται είναι τα 1,1 τρισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 και τα 750 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν έχει διευκρινιστεί από την Κομισιόν ποια κράτη- μέλη έχουν καταθέσει σχέδια, που χρήζουν σημαντικών αλλαγών. Οι 27 έχουν έως τα τέλη Απριλίου να υποβάλλουν τις τελικές τους προτάσεις. 
   

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News