Business & Finance Τρίτη 19/01/2021, 11:29
BUSINESS & FINANCE

Το ευρώ ως εργαλείο… εξωτερικής πολιτικής

Το ευρώ ως εργαλείο… εξωτερικής πολιτικής

Οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν εντός της ημέρας τα σχέδιά τους για ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ, σε μία προσπάθεια να αμφισβητήσει την παντοδυναμία του δολαρίου, αλλά και να θωρακίσει εαυτόν από χρηματοπιστωτικούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων είναι και οι αμερικανικές κυρώσεις.

Το σχέδιο της Κομισιόν θα περιγράφει το πώς η ενίσχυση της αρχιτεκτονικής του ενιαίου νομίσματος και η ανάπτυξη κλάδων, όπως η πράσινη οικονομία, μπορούν να θωρακίσουν τις χρηματοοικονομικές αντοχές της. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων αιτημάτων τα τελευταία χρόνια για μεγαλύτερη «αυτονομία» του μπλοκ και στον απόηχο αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που τιμωρούν ευρωπαϊκές τράπεζες, επιχειρήσεις και άτομα, που έχουν συναλλαγές με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Τα κράτη- μέλη, όπως τονίζει το Bloomberg, πιέζουν προκειμένου να υιοθετηθούν εργαλεία, που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν όχι μόνο στα οικονομικά σχέδια, αλλά και στους στόχους της εξωτερικής πολιτικής με λιγότερους πόρους από έναν απρόβλεπτο σύμμαχο, όπως αποδείχθηκαν οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Αν και με την είσοδο του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο προβλέπεται βελτίωση των διατλαντικών σχέσεων, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, με την Ε.Ε. να ανησυχεί για την δυνατότητα των ΗΠΑ να επιβάλλουν διεθνείς κυρώσεις χάρη στην ισχύ του δολαρίου.

Αυτή η δυνατότητα «έχει σοβαρά επηρεάσει την δυνατότητα της Ε.Ε. και των κρατών- μελών της να προωθήσουν στόχους εξωτερικής πολιτικής» αναφέρεται στο προσχέδιο της Κομισιόν, ενώ επισημαίνεται πως «η πολιτική της Ουάσιγκτον έχει κάποιες φορές θέσει σε κίνδυνο νόμιμες εμπορικές συναλλαγές και επενδύσεις των επιχειρήσεων της Ε.Ε.». Σύμφωνα εν τω μεταξύ με την ΕΚΤ το ευρώ παραμένει δεύτερο στη λίστα με τα νομίσματα που χρησιμοποιούνται περισσότερο παγκοσμίως. 

Η πρωτοβουλία για την ενίσχυση του ευρώ προωθήθηκε για πρώτη φορά από τον πρώην προέδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που αντιμέτωπος με τον Τραμπ, ζήτησε βήματα για τη θωράκιση των οικονομιών της ένωσης και προστασία του νομίσματος από την μεταβλητότητα σε άλλα μέρη του πλανήτη. Πέρα από τις κυρώσεις στο Ιράν που θίγουν και ευρωπαϊκά συμφέροντα, οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο και μεγάλα ενεργειακά έργα, όπως ο αγωγός Nord Stream 2, στα οποία επίσης συμμετέχουν γερμανικές και άλλες εταιρείες. Στόχος των ΗΠΑ να αυξήσουν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News