Business & Finance Δευτέρα 26/10/2020, 12:30
BUSINESS & FINANCE

EY: Πώς η τεχνολογία και οι νομοθετικές εξελίξεις αλλάζουν το ελληνικό φορολογικό τοπίο

EY: Πώς η τεχνολογία και οι νομοθετικές εξελίξεις αλλάζουν το ελληνικό φορολογικό τοπίο

Τις πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο της φορολογίας στην Ελλάδα «που εμπεδώνουν την εμπιστοσύνη μεταξύ φορολογουμένων και κράτους», αλλά και τους τρόπους βελτίωσης του φορολογικού τοπίου στη χώρα ανέδειξαν στελέχη της ΕΥ στο πλαίσιο του 7ου Taxation Law Forum που διοργάνωσε η Palladian Conferences.

Ειδικότερα, ο κ. Στέφανος Μήτσιος, Εταίρος και Επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της EY Ελλάδος έκανε μια ανασκόπηση των πρόσφατων νομοθετικών εξελίξεων και μεταρρυθμίσεων στη φορολογία, τόσο των φυσικών προσώπων, όσο και των επιχειρήσεων, όπως η εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, και τα κίνητρα για υπέρ-αποσβέσεις και υπέρ-εκπτώσεις για επιχειρήσεις. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση και εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών στην εθνική νομοθεσία, και πιο συγκεκριμένα, στους κανόνες κατά των πρακτικών φοροαποφυγής (ATAD I & II) και την Οδηγία DAC6 / MDR για την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας.

Παρουσιάζοντας τις εξελίξεις στο πεδίο της φορολογίας, που προέρχονται από τη νομολογία των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας ο κ. Μήτσιος παρατήρησε πως «με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι τα δικαστήρια συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν κάποια καίρια θέματα, με τρόπο που εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη μεταξύ του κράτους και των φορολογουμένων, ενώ, από την πλευρά της, και η ΑΑΔΕ ανταποκρίνεται άμεσα στις περισσότερες των περιπτώσεων, βοηθώντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο».

Εστιάζοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο ομιλητής τόνισε ότι «καθίσταται πιο επίκαιρος από ποτέ, καθώς η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων, της φορολογικής διοίκησης και της Πολιτείας, γενικότερα».

Ο κ. Μήτσιος κατέθεσε και προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα για τη βελτίωση της φορολογίας και τη μείωση της γραφειοκρατίας, με σημαντικότερες: τη μείωση της φορολογίας των μισθωτών, την κατάργηση της αναχρονιστικής εισφοράς 0,6% ετησίως επί των τραπεζικών δανείων (Ν. 128/1975), τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα και της γραφειοκρατίας για τη μεταβίβαση ακινήτων, καθώς και τη δυνατότητα μεταφοράς φορολογικών ζημιών σε δέκα χρόνια. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει η στόχευση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής να παραμείνει ψηλά στην ατζέντα.

Συμμετέχοντας στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου, με θέμα τη φορολογία στην ψηφιακή εποχή, ο εταίρος και επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της EY Ελλάδος, Γιάννης Γουλιάς, ανέδειξε ότι η διαβίβαση δεδομένων στην πλατφόρμα myDATA (e-βιβλία) δε συνιστά απλά υποχρέωση, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να βελτιώσουν, μέσω της τεχνολογίας, την ποιότητα της πληροφορίας για φορολογικούς σκοπούς, μειώνοντας, παράλληλα, τον χρόνο που απαιτείται και, κατ’ επέκταση, το σχετικό κόστος.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσίασε παγκόσμια έρευνα που διεξήγαγε η ΕΥ το 2020 σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας και τον μετασχηματισμό των φορολογικών τμημάτων, και εντόπισε ομοιότητες και διαφορές σε σχέση με το τι ισχύει στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, ένα γενικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η υποχρέωση διαβίβασης πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, ανέδειξε, σε όλες τις χώρες όπου εφαρμόστηκε, την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας των δεδομένων που χρησιμοποιούν τα φορολογικά τμήματα των επιχειρήσεων.

Ο ομιλητής εξήγησε ότι η ύπαρξη των κατάλληλων δεδομένων και η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάλυσή τους, οδηγεί σε ποιοτικότερη και ταχύτερη πληροφόρηση. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η εξ αποστάσεως εργασία αλλάζει τις προτεραιότητες σε ό,τι αφορά τη χρήση της τεχνολογίας. Παράλληλα, για να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στην αυξανόμενη χρήση τους, θα κληθούν να αναζητήσουν ανθρώπους με νέες δεξιότητες ή να αναθέσουν λειτουργίες του φορολογικού τους τμήματος σε εξωτερικούς παρόχους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News