Business & Finance Δευτέρα 18/01/2021, 13:18
ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ

Χρ. Σταϊκούρας: Το κράτος θα πληρώνει για όσο χρειαστεί

Από σήμερα η πληρωμή των ενοικίων Νοεμβρίου

Χρ. Σταϊκούρας: Το κράτος θα πληρώνει για όσο χρειαστεί

Τη διαβεβαίωση ότι το κράτος θα συνεχίσει να πληρώνει για όσο χρειαστεί, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, καλύπτοντας τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

«Το κράτος θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στην επιχειρηματικότητα, στη μικρή και μεσαία επιχείρηση. Έχουμε τη δυνατότητα, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 32 δισ. ευρώ» εξήγησε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σήμερα, εξάλλου, όπως ανακοίνωσε, θα αρχίσει η πίστωση των μειωμένων ενοικίων του μήνα Νοεμβρίου. Πρόκειται για το 50% της έκπτωσης στο μίσθωμα όσων επιχειρήσεων πλήττονταν από την πανδημία.

Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει και η πληρωμή για τα μισθώματα Δεκεμβρίου, ενώ τον Φεβρουάριου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πίστωση για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όπου οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του συνολικού ενοικίου.

Για τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι «έχουμε δώσει δυνατότητα παράτασης για τον Απρίλιο του 2021 και είχαμε πει ότι το ποσό δεν θα κατατεθεί αμέσως, αλλά θα είναι σε άτοκες ή έντοκες δόσεις ανάλογα με το χρονικό διάστημα».

Ειδική αναφορά έκανε και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, για την οποία μέχρι στιγμής έχουν γίνει 653.622 αιτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική προθεσμία εκπνέει αύριο, Τρίτη. «Το ότι έχει γίνει αίτηση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι κάποιος είναι και δικαιούχος».

«Προς τα μέσα της επομένης εβδομάδα φιλοδοξούμε να υπάρχει εκταμίευση πόρων 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό μαζί με τις υπόλοιπες Επιστρεπτέες αθροίζεται στα 7 δισ. ευρώ» επανέλαβε ο κ. Σταϊκούρας.

Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, παράλληλα, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο αφορά εκτός από την αγορά πετρελαίου και τις αγορές φυσικού αερίου, υγραερίου και καυσόξυλων.

Συνολικά, στην σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έχουν υποβληθεί 692.879 αιτήσεις.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News