ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Τι περιμένουν στα ταμεία τους επιχειρήσεις και κράτος

Τι περιμένουν στα ταμεία τους επιχειρήσεις και κράτος

Μερίδιο από τον τζίρο των 5 δισ. ευρώ που, συνήθως, γίνεται την περίοδο των εκπτώσεων, διεκδικούν περίπου μισό εκατομμύριο εμπορικές επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν ύστερα από το 15νθήμερο lock down. Το οικονομικό επιτελείο με τη σειρά του, περιμένει την αναθέρμανση της αγοράς προκειμένου να βάλει στα κρατικά ταμεία πάνω από 4 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο.

Καθοριστική παράμετρος για την πορεία της αγοράς είναι ότι για πρώτη φορά, μετά από περίπου 2,5 μήνες, οι πελάτες επιστρέφουν εντός των καταστημάτων, κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερο κύκλο εργασιών σε σχέση με τις γιορτές που είχε εφαρμοστεί το click away. Οι προσδοκίες των εμπόρων για μεγαλύτερες πωλήσεις ενισχύονται και από το γεγονός ότι τα ποσοστά των εκπτώσεων ξεπερνούν φέτος το 50% και αγγίζουν το 70% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τα ρολά, σύμφωνα με το νέο διευρυμένο ωράριο που εφαρμόζεται προαιρετικά, σηκώθηκαν στις 7 το πρωί και θα κατέβουν στις 8 το βράδυ. Τα μέτρα λειτουργίας τών καταστημάτων είναι ιδιαίτερα αυστηρά και από την πιστή εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί το αν η αγορά θα φτάσει μέχρι το τέλος των εκπτώσεων στις 27 Φεβρουαρίου. Το μεγάλο στοκ των προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια δημιουργεί, εξάλλου, τις συνθήκες για επέκταση τής περιόδου των προσφορών μέχρι και το τέλος Μαρτίου. Η ανάγκη να πληρωθούν οι προμηθευτές και να γίνει νέα παραγγελία για τα καλοκαιρινα είδη, οδηγεί την αγορά σε μεγάλες εκπτώσεις που ενδέχεται να φτάσουν και το 70%.

Παραδοσιακά, την περίοδο των εκπτώσεων ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων εκτοξεύεται στα 5 δισ. ευρώ. Παρά τους περιορισμούς που ισχύουν τόσο στην προσέλευση πελατών εντός των καταστημάτων (1 πελάτης ανά 25 τ.μ.) όσο και στη διάρκεια των αγορών (2 ώρες), ο εμπορικός κόσμος εκτιμά ότι ο τζίρος των επόμενων εβδομάδων μπορεί να φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η εφαρμογή των μέτρων θα αποτρέψει την αναζωπύρωση της πανδημίας και τα καταστήματα θα μείνουν ανοικτά.

Τι θα μπει στα κρατικά ταμεία 

Την ίδια στιγμη, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη κάνει τούς υπολογισμούς τους και εκτιμούν ότι είναι απολύτως ρεαλιστικός και εφικτός ένας στόχος για έσοδα από ΦΠΑ κοντά ή και πάνω από τα 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Απριλίου, με δεδομένο ότι τα έσοδα της συγκεκριμένης κατηγορίας φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους, μάλιστα, θα μπορούσε να καλυφθεί και μεγάλο μέρος από τις απώλειες του περσινού πρώτου τετραμήνου, όταν είχε κατά γράφει υστέρηση εσόδων από ΦΠΑ κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, λόγω τού πρώτου lock down. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού, το πρώτο τετράμηνο του 2020 τα έσοδα από ΦΠΑ έφτασαν τα 5,4 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διαστημα του 2019 είχαν διαμορφωθεί στα 5,9 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες απώλειες εσόδων είχαν καταγραφεί στις εισπράξεις από πετρελαιοειδή και διάφορα είδη, ενώ σχεδόν αμετάβλητα ήταν τα έσοδα από τα καπνικά είδη.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News