Business & Finance Παρασκευή 17/11/2023, 08:51
BUSINESS & FINANCE

Εθνική Τράπεζα: Στα 5,30 ευρώ η τιμή πώλησης – Έσοδα 1,066 δισ. ευρώ για το ΤΧΣ

Εθνική Τράπεζα: Στα 5,30 ευρώ η τιμή πώλησης – Έσοδα 1,066 δισ. ευρώ για το ΤΧΣ

Στα 5,30 ευρώ ορίστηκε, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η τιμή πώλησης των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, καθώς η δημόσια προσφορά καλύφθηκε κατά 8,04 φορές. Υπενθυμίζεται ότι το εύρος τιμών είχε οριστεί στα 5,00-5,44 ευρώ. Τα συνολικά έσοδα του ΤΧΣ από την προσφορά, πριν αφαιρεθούν τα έξοδα, ανέρχονται σε 1.066.557.870,20 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε το ΤΧΣ, από τις προσφερόμενες μετοχές:
 
(i)  40.247.467  Προσφερόμενες  Μετοχές  (δηλαδή  το  20%  του  συνόλου  των  Προσφερόμενων Μετοχών) κατανεμήθηκαν σε επενδυτές που συμμετείχαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά. Συγκεκριμένα:
 
(α)  24.148.480  Προσφερόμενες  Μετοχές  (δηλαδή  το  60%  των  Προσφερόμενων  Μετοχών  που διατέθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές, και
 
(β)  16.098.987  Προσφερόμενες  Μετοχές  (δηλαδή  το  40%  των  Προσφερόμενων  Μετοχών  που διατέθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές.
 
(ii)  160.989.867  Προσφερόμενες  Μετοχές  (δηλαδή  80%  του  συνόλου  των  Προσφερόμενων  Μετοχών) κατανεμήθηκαν σε επενδυτές που συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά.
 
Λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις έγκυρες εγγραφές, η συνολική ζήτηση που εκφράστηκε στην Προσφορά (δηλαδή αθροιστικά μέσω της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και της Διεθνούς Προσφοράς) ανήλθε σε 1.617.300.838 Προσφερόμενες Μετοχές, υπερβαίνοντας τις 201.237.334 Προσφερόμενες Μετοχές προς διάθεση μέσω της Προσφοράς (μετά την πλήρη άσκηση του Δικαιώματος Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς από το ΤΧΣ), κατά περίπου 8,04 φορές.
 
Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη μόνο  τις  έγκυρες εγγραφές, η  συνολική ζήτηση που εκφράστηκε στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 87.150.492 Προσφερόμενες Μετοχές, υπερβαίνοντας τις 40.247.467 Προσφερόμενες Μετοχές που κατανεμήθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, κατά περίπου 2,17 φορές, διαιρούμενη ως εξής:
 
(α) η ζήτηση από τις 7.247 αιτήσεις αγοράς Ιδιωτών Επενδυτών που υποβλήθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά   αντιστοιχεί   σε   41.487.034   Προσφερόμενες   Μετοχές,   υπερβαίνοντας   τις   24.148.480 Προσφερόμενες Μετοχές που κατανέμονται σε αυτήν την κατηγορία, κατά περίπου 1,72 φορές, και
 
(β) η ζήτηση από τις 89 αιτήσεις αγοράς των Ειδικών Επενδυτών που υποβλήθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά   αντιστοιχεί   σε   45.663.458   Προσφερόμενες   Μετοχές,   υπερβαίνοντας   τις   16.098.987 Προσφερόμενες Μετοχές που κατανέμονται σε αυτήν την κατηγορία, κατά περίπου 2,84 φορές. Κατά συνέπεια, μετά την ολοκλήρωση της Προσφοράς, όλες οι Προσφερόμενες Μετοχές πωλήθηκαν.

Ο Πρόεδρος του ΤΧΣ, κ. Ανδρέας Βερύκιος δηλώνει σχετικά: 

“Το ΤΧΣ ευχαριστεί θερμά το διεθνές και ελληνικό επενδυτικό κοινό για την υψηλή ανταπόκριση στη Δημόσια Προσφορά μετοχών του Ταμείου στην Εθνική Τράπεζα και την έμπρακτη στήριξη τους στην ελληνική οικονομία. Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ΤΧΣ παραμένουν προσηλωμένοι στην στρατηγική από-επένδυσης, ένα έργο εθνικής σημασίας, που θα δώσει νέα πνοή ανάπτυξης στη χώρα, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες”.

Σχολιάζοντας την συναλλαγή, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ, κ. Ηλίας Ξηρουχάκης, αναφέρει:

“Ο στρατηγικός στόχος της από-επένδυσης από τις συστημικές τράπεζες, προχωρά με εξαιρετικά αποτελέσματα, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Η πολύ υψηλή υπερκάλυψη της διάθεσης του ποσοστού μετοχών μας στην Εθνική Τράπεζα ξεπέρασε κάθε προσδοκία (8,9 φορές για το διεθνές βιβλίο, 2,9 φορές για το Ελληνικό ή 8 φορές–μεσοσταθμικά- για τη συνολική προσφορά) προσελκύοντας από τις πρώτες ώρες ισχυρότατο ενδιαφέρον από κορυφαίους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές (με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 30 τρισεκατομμυρίων ευρώ), αρκετοί εκ των οποίων  συμπεριλαμβάνουν στο χαρτοφυλάκιο τους μια ελληνική τράπεζα για πρώτη φορά, ή ξανά μετά από πολλά έτη.

Πρόκειται για ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην αυξανόμενη δυναμική της Ελληνικής οικονομίας, και παράλληλα αποτελεί αναγνώριση, σε διεθνές επίπεδο, της συνεισφοράς του Ταμείου στην ανάκαμψη του τραπεζικού μας κλάδου και στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την χώρα μας. Ήταν βεβαίως πρωτοφανής η ανταπόκριση και από το ελληνικό επενδυτικό κοινό.

Το ομολογουμένως εντυπωσιακό αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς του Ταμείου για την Εθνική Τράπεζα, επισφραγίζει την συστηματική και σκληρή δουλειά που έγινε από όλες τις πλευρές με στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία και την ανάπτυξη. Ευχαριστώ θερμά τη Διοίκηση, ιδιαίτερα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Παύλο Μυλωνά και φυσικά το προσωπικό της ΕΤΕ για την άριστη συνεργασία με το Ταμείο καθώς και τους εργαζόμενους του ΤΧΣ για την άρτια, πολύμηνη, προετοιμασία αυτής της συναλλαγής και την άψογη εκτέλεση της.

Αποτελεί το τρίτο ορόσημο της στρατηγικής από-επένδυσης του Ταμείου, σε διάστημα μόλις ενός μήνα, επίτευγμα που ίσως για κάποιους να φάνταζε ακατόρθωτο αλλά που εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε πιστέψει ότι θα φέρουμε εις πέρας με επιτυχία. Θα συνεχίσουμε τη πορεία της από-επένδυσης με τον ίδια ορμή και δυναμισμό, έχοντας ως στόχο, με την ολοκλήρωση του έργου μας, να έχουμε συντελέσει καθοριστικά στην μακροπρόθεσμη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας”. 

Διαβάστε επίσης: 

Εθνική Τράπεζα: Ποιοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές συμμετείχαν στην δημόσια προσφορά 

Ρεκόρ ζήτησης για τη διάθεση μετοχών της Εθνικής

Εθνική Τράπεζα: Οκτώ φορές η υπερκάλυψη της προσφοράς για το 22% του ΤΧΣ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News