Business & Finance Παρασκευή 17/11/2023, 14:22
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η ασφάλιση κατοικίας, μονόδρομος για το μέλλον

Η ασφάλιση κατοικίας, μονόδρομος για το μέλλον

Με την κλιματική αλλαγή να έχει ήδη προκαλέσει αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ασφάλεια στην καθημερινότητα και την περιουσία μας,  η ασφάλιση του σπιτιού μας για την περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων φαντάζει μονόδρομος.

Σε αυτή την ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, μια νέα πρωτοβουλία έρχεται να έρχεται να δώσει ισχυρό κίνητρο στους ιδιοκτήτες να επενδύσουν στο μέλλον και την ασφάλεια, καλλιεργώντας την κουλτούρα της προστασίας: για το 2024, όσοι ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν ασφαλισμένα τα ακίνητά τους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 10%, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Είναι το πρώτο τέτοιο θετικό μέτρο που απευθύνεται σε ιδιοκτήτες, και στοχεύει στην ενίσχυση της έννοιας της προνοητικότητας αλλά και στην ουσιαστική υποστήριξη της κοινωνίας.

Το 2022, σύμφωνα με μελέτη της ΕΑΕΕ, μόλις 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ασφάλισαν τις κατοικίες τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 16% των ιδιοκτησιών. Σε 7.843 περιπτώσεις υπήρξαν ασφαλιστικές αποζημιώσεις, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε 6,9 εκατ. ευρώ, ενώ σχηματίστηκε ταυτόχρονα και απόθεμα εκκρεμών ζημιών ύψους 11,5 εκατ. ευρώ.

Σε πολλές περιπτώσεις, μετά από τις μεγάλες καταστροφές, οι οικογένειες που είχαν συνάψει ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικίας κατάφεραν να επανέλθουν στην κανονικότητα αμεσότερα, ευκολότερα και χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν όλες τους τις οικονομίες για την ανοικοδόμηση ή την αποκατάσταση των ζημιών. Παράλληλα, μια ασφαλιστική κάλυψη ανακούφισε αποζημιώνοντας για ακόμη και μικρότερες ζημιές,

Η σωστή ασφάλιση της κατοικίας, αναλόγως με τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού, είναι παράγοντας κλειδί. Η Eurolife FFH σχεδιάζει λύσεις που στηρίζουν τους ανθρώπους για να συγκεντρωθούν σε όσα έχουν πραγματικά αξία για εκείνους, χωρίς να αγωνιούν.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ λειτουργεί σαν μέσο ανάδειξης της συμβολής της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνία και την οικονομία. Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Οικονομικών, «η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο του κόστους ανακατασκευής του ακινήτου, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ το ελάχιστο κόστος μπορεί να αναθεωρείται. Αν η ασφάλιση είναι μικρότερη του ενός έτους τότε η μείωση του ΕΝΦΙΑ περιορίζεται βάσει των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος».  

Παράλληλα, μέσα από αυτό το μέτρο ενισχύεται η γνώση και η πληροφόρηση για την ασφαλιστική προστασία της κατοικίας, με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες σε μια νοοτροπία πρόληψης των κινδύνων. Δυστυχώς, το ενδιαφέρον για ασφαλιστικά προγράμματα σπιτιού συνήθως ανεβαίνει αυτόματα μετά από μια φυσική καταστροφή, όταν όλοι νιώθουν τον κίνδυνο να τους χτυπά την πόρτα. Όμως, αυτή η αναμονή δυσκολεύει την διαδικασία της ασφάλισης.

Μερικά από τα θετικά της ασφαλιστικής κάλυψης κατοικίας περιλαμβάνουν:

  1. Ο ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται να ξοδέψει όλες του τις οικονομίες ή να βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά στα έξοδα επισκευής μετά από μια καταστροφή. Με ένα μικρό ασφάλιστρο, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με τις καλύψεις, η κατοικία είναι εξασφαλισμένη ό,τι κι αν συμβεί.
  2. Στην Eurolife FFH υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα συμβόλαια που εστιάζουν στο να είναι πλήρως κατανοητά προς τον πελάτη
  3. Κινητά αντικείμενα που περιλαμβάνονται στο σπίτι,  όπως ηλεκτρικές συσκευές, υπολογιστές, είδη ένδυσης & υπόδυσης, καλύπτονται από το συμβόλαιο.
  4. Υπάρχει πρόσβαση σε άμεση αποζημίωση
  5. Όλες οι διαδικασίες γίνονται μέσω του ασφαλιστικού συμβούλου που έχει γνώση και εμπειρία, κατευθύνοντας τον συμβαλλόμενο στο κατάλληλο πρόγραμμα αναλόγως τις ανάγκες του.
  6. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να νιώθει καλυμμένος και να προγραμματίσει με σιγουριά τα επόμενά του βήματα.

Ο ασφαλιστικός κλάδος, είναι ανταγωνιστικός και συνεχώς μεταβαλλόμενος. Επενδύοντας συνεχώς σε τεχνογνωσία και εξειδίκευση, προσφέρει αξιόπιστες λύσεις διαχρονικά, έχοντας αποδείξει το υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητάς του, ειδικά μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές, που καλείται να κινητοποιήσει μηχανισμούς για την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού ασφαλισμένων και να ανταποκριθεί πολύ άμεσα στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, προκειμένου να αποζημιώσει πληγέντες.

Έχοντας σαν επίκεντρο τον άνθρωπο, η Eurolife FFH, έχει δημιουργήσει ασφαλιστικά προγράμματα κατοικίας τόσο για ιδιοκτήτες όσο και για ενοικιαστές, ευέλικτα ως προς τις καλύψεις, τα οποία ανταποκρίνονται σε διαφορετικές ανάγκες και παρέχουν διαφορετικό επίπεδο προστασίας με βάση το τι χρειάζεται ο εκάστοτε ιδιοκτήτης. Τα προγράμματα αφορούν την κάλυψη κτιρίου και περιεχομένου για ευρύ φάσμα κινδύνων και έχουν δομηθεί με απλούς και κατανοητούς όρους:

  1. MultiHome Ευέλικτο: το ασφαλιστήριο καλύπτει τους κινδύνους πυρκαγιάς, σεισμού, κλοπής από διάρρηξη ή ληστείας, ζημιές από έκρηξη ή πρόσκρουση κ.α. Παρέχει εναλλακτικές στην επιλογή των καλύψεων, δίνοντας τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να ενισχύσει το πρόγραμμα με πρόσθετες καλύψεις.
  2. MultiHome Ολοκληρωμένο: περιλαμβάνει τις καλύψεις που έχει το “MultiHome Ευέλικτο” και ταυτόχρονα ασφαλίζει για επιπλέον κινδύνους όπως η διαρροή νερού από σωληνώσεις, ζημιές κτιρίου από διάρρηξη, αστική ευθύνη προς τρίτους (με δυνατότητα επιλογής μηδενικής απαλλαγής) κ.α. Επιπρόσθετα παρέχει την υπηρεσία επισκευής ζημιών Eurolife FFH Repair.
  3. Sweet Home Content: αποκλειστικό πρόγραμμα ασφάλισης περιεχομένου που προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ενδιαφερόμενου και αποζημιώνει χωρίς έλεγχο, με εφαρμογή απαλλαγής ανάλογα την κάλυψη, για την αξία της οικοσκευής.

Στις νέες προκλήσεις της εποχής, φροντίζουμε όλα όσα έχουν αξία για εμάς.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News