Business & Finance Παρασκευή 10/11/2023, 20:53
ΒUSINESS & FINANCE

Novo: Κατασκευάζει νέα μονάδα, καθώς αυξάνεται η ζήτηση φαρμάκων για την παχυσαρκία

Novo: Κατασκευάζει νέα μονάδα, καθώς αυξάνεται η ζήτηση φαρμάκων για την παχυσαρκία

Η Novo Nordisk θα επενδύσει πάνω από 42 δισεκατομμύρια κορώνες (6 δισεκατομμύρια δολάρια) για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις παραγωγής της στην προσπάθειά της να διατηρήσει την κυριαρχία σε μια αγορά φαρμάκων για την απώλεια βάρους που αναμένεται να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν φέτος σε ένα νέο εργοστάσιο έκτασης 170.000 τετραγωνικών μέτρων στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Kalundborg της Δανίας. Μέρος της επένδυσης περιλαμβάνεται στις κεφαλαιουχικές δαπάνες των 25 δισεκατομμυρίων κορωνών που η εταιρεία ανακοίνωσε ήδη για φέτος, ενώ τα υπόλοιπα θα έρθουν τα επόμενα έξι χρόνια.

Η Novo ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο θα παράγει φάρμακα για σοβαρές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για θεραπείες απώλειας βάρους και διαβήτη Wegovy και Ozempic – τα φάρμακα που έφεραν τη Novo στο προσκήνιο και την έκαναν την εταιρεία της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. 

«Η ζήτηση είναι τόσο σημαντική που πιθανότατα δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση για το άμεσο μέλλον», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Lars Fruergaard Jorgensen σε συνέντευξή του. «Αν κοιτάξετε τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν με παχυσαρκία και τις σχετικά λίγες αγορές στις οποίες έχουμε κυκλοφορήσει, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση από αυτή που μπορούμε να καλύψουμε».

Οι μετοχές δεν σημείωσαν ιδιαίτερη μεταβολή στην παραπάνω ανακοίνωση, όμως έχουν σημειώσει άνοδο 48% μέχρι στιγμής φέτος.

Η Novo αντιμετωπίζει μεγαλύτερο ανταγωνισμό τώρα από τη στιγμή που η Eli Lilly & Co. έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές για την κυκλοφορία του φαρμάκου κατά του διαβήτη αλλά και για την απώλεια βάρους Mounjaro. Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων την Παρασκευή συνέστησε την παράταση της άδειας κυκλοφορίας του φαρμάκου για το σκοπό αυτό, μετά από το πράσινο φως από τις αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Novo βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα σε επίπεδο παραγωγής από τότε που δέχθηκε πρωτοφανή ζήτηση για το φάρμακο αδυνατίσματος, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να χάσουν κατά μέσο όρο περίπου το 15% του σωματικού τους βάρους.

Η ζήτηση στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά φαρμάκων στον κόσμο, ήταν ιδιαίτερα έντονη και η Novo ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τουλάχιστον 50 εκατομμύρια Αμερικανοί θα μπορούσαν να χρειαστούν πρόσβαση σε φάρμακα για την παχυσαρκία αυτή τη στιγμή. Η Novo θεραπεύει επί του παρόντος μόνο περίπου 500.000 ασθενείς στις ΗΠΑ και έχει περιορίσει την πώληση ορισμένων δόσεων στη συγκεκριμένη αγορά προκειμένου να διασφαλίσει τις προμήθειες για άτομα που ήδη χρησιμοποιούν το φάρμακο.

Παρά τα «δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν για την αύξηση της προσφοράς, αναγνωρίζουμε ότι η ζήτηση για αυτά τα προϊόντα είναι σημαντική», είπε ο Anat Ashkenazi, οικονομικός διευθυντής της Lilly, σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Πιθανότατα θα είμαστε σε δύσκολη θέση για αρκετό καιρό».

Ο ανταγωνισμός στην αγορά φαρμάκων για την παχυσαρκία είναι πιθανό να ενταθεί περαιτέρω, καθώς η Novo αναμένεται να παρουσιάσει αυτό το Σαββατοκύριακο νέα δεδομένα στη συνεδρίαση της American Heart Association από μια μεγάλη δοκιμή που δείχνει ότι το Wegovy μπορεί να αποτρέψει καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά σε ασθενείς που δεν έχουν διαβήτη. Τα συμπεράσματα αυτ΄αθα μπορούσαν να πιέσουν τις ασφαλιστικές να καλύψουν το φάρμακο εάν έχει περισσότερα αντιληπτά οφέλη για την υγεία.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Φάρμακα για την απώλεια βάρους: Τα έσοδα ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη

Η βιομηχανία των τροφίμων αντεπιτίθεται – Φτιάχνει ειδικά προϊόντα για όσους παίρνουν Ozempic

Goldman Sachs: Ευκαιρία 100 δισ. δολαρίων τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News