ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

«Restart» με γενναίες εκπτώσεις και μέτρα προστασίας

«Restart» με γενναίες εκπτώσεις και μέτρα προστασίας

Επιχείρηση διάσωσης του τζίρου των εκπτώσεων ξεκινάει στην αγορά από αύριο, πρώτη μέρα επαναλειτουργίας του λιανικού εμπορίου. Η Δευτέρα θα αποτελέσει ένα πρώτο «κρας τεστ» τόσο για την αγορά που αγωνιά να καλύψει το χαμένο έδαφος λόγω των περιοριστικών μέτρων, όσο για τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές που θα πρέπει να προσαρμοστούν στους κανόνες λειτουργίας και να επιδείξουν συμμόρφωση στα υγειονομικά μέτρα ώστε να μην υπάρξουν «πισωγυρίσματα».

Ο επιχειρηματικός κόσμος ετοιμάζεται να ανεβάσει ρολά με γενναίες εκπτώσεις με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή προσέλκυση του καταναλωτικού κοινού, αλλά και το «ξεστοκάρισμα» των χειμερινών ειδών που παρέμειναν στα αζήτητα λόγω των κλειστών καταστημάτων. Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να λειτουργήσουν ως βαρόμετρο, καθώς θα φανεί στην πράξη αν οι καταναλωτές θα δείξουν τη διάθεση να ξοδέψουν μέρος του αποταμιευτικού κουμπαρά που δημιούργησαν δίνοντας ανάσα ζωής στην αγορά.

Εκπρόσωποι του κλάδου εξέφρασαν την ανακούφισή τους για το γεγονός ότι εγκαταλείφθηκε το «υβριδικό πλαίσιο λειτουργίας» των καταστημάτων μέσω του click away ή του click in shop και διαβεβαίωσαν για την τήρηση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας. Από την πλευρά τους με χθεσινές τοποθετήσεις τους τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Παπαθανάσης προειδοποίησαν πως αν τα μέτρα δεν τηρηθούν και διαπιστωθούν φαινόμενα συνωστισμού, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να ξανακλείσει δραστηριότητες. Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης αν σε κάποια περιοχή παρατηρηθούν εικόνες συγχρωτισμού και χαρακτηριστεί ως «κόκκινη» εμπορικά περιοχή θα ισχύει σε αυτήν πλέον υποχρεωτικά η μέθοδος του click away, όπως θα ισχύει από την Δευτέρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, που βρίσκονται υπό αυστηρό lockdown.

Ποιες επιχειρήσεις ανεβάζουν ρολά

Εκτός από τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, από αύριο θα ξεκινήσουν πάλι την παροχή υπηρεσιών και οι δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπου θα επιτρέπεται μόνο η λειτουργία του click away για τα εμπορικά καταστήματα, δηλαδή η παραλαβή του προϊόντος εκτός καταστήματος.

Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας που έχει οριστεί είναι από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Για τα ψώνια τους οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με την επιλογή 2, μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, ή με το έντυπο βεβαίωση κίνησης, με χειρόγραφη βεβαίωσης κίνησης.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί στο κινητό του τηλέφωνο το μήνυμα του 13033 με την επιλογή 2, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης μετακίνησης του σε περίπτωση ελέγχου. Η κάθε έγκριση θα έχει διάρκεια δύο ωρών, κατά τις οποίες θα μπορεί ο καταναλωτής ελεύθερα, να πηγαίνει στο κατάστημα της επιλογής του και να κάνει τα ψώνια που επιθυμεί.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και εντός των καταστημάτων θα ισχύουν οι εξής περιορισμοί:

  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα 4 άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ., ένα 1 άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Στις δραστηριότητες των κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής, αλλά και στις διαιτολογικές υπηρεσίες ορίζεται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας είναι από τις 07:00 έως τις 20:00.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News