Business & Finance Πέμπτη 14/01/2021, 19:04
BUSINESS & FINANCE

«Παίρνει μπρος» το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό

Εγκρίθηκε η μελέτη

Φωτ. Intimenews

«Γεγονός» αποτελεί το πρώτο βήμα για το μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό, μετά το πράσινο φως του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) στη μελέτη για την «πράσινη» διαμόρφωση της περιοχής.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για ένα τμήμα της έκτασης του Ελληνικού, το οποίο αγγίζει τα 75.000 τ.μ. και βρίσκεται εντός των ορίων των τρίων υποστέγων της Πολεμικής Αεροπορίας στον πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού. Τα τελευταία μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί ως «νεότερα μνημεία».

Η μελέτη βασίζεται σε λειτουργικές, αρχιτεκτονικές και οικολογικές αρχές σχεδιασμού -για παράδειγμα επανάχρηση των υλικών αποξήλωσης, ιδιαίτερα των δαπέδων από σκυρόδεμα- και στοχεύει:

  • στη δημιουργία ενός πάρκου με τοπικό και υπεροπτικό χαρακτήρα εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων αναψυχής,
  • στην προστασία και ανάδειξη των Υποστέγων του Εργοστασίου Αεροσκαφών,
  • στην εισαγωγή καινοτόμου τεχνολογικού εξοπλισμού και
  • στην προσβασιμότητα και ασφάλεια όλων των ομάδων επισκεπτών.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πέντε πλατείες δίπλα στα υπόστεγα, δίκτυο υπαρχόντων και προτεινόμενων δρόμων – διαδρόμων, περιοχές πρασίνου,  τέσσερα «πάρκα» μέσα στο πάρκο, νέα κτίρια (π.χ. WC, Κέντρο Υποδοχής Πληροφόρησης, Η/Μ κτήρια, Πύργοι – Παρατηρητήρια), τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (π.χ. παγκάκια, καθίσματα, κάδοι απορριμμάτων, κρήνες και stands ποδηλάτων),  δημιουργία στοιχείων νερού (π.χ. κρήνες) καθώς και με κατασκευές περίφραξης, σήμανσης, φωτισμού, δικτύων κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο ευρύτερο project για την ανάπληση και αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, με αφορμή την έγκριση της μελέτης, δήλωσε τα εξής: «Η έγκριση του πρώτου τμήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής στο Ελληνικό είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς αποτελεί τον προπομπό του μεγαλύτερου Πάρκου της Ελλάδας. Το πρόσημο σε αυτό το εμβληματικό έργο είναι και αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, επεσήμανε τα παρακάτω: «Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που θα έχει άμεση εφαρμογή στον Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού. Είναι η αρχή ώστε να ξεκινήσει η διαμόρφωση όλου του Πάρκου, μια περιοχή εύκολα προσβάσιμη που θα πληροί υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές».

Τι ενέκρινε το ΚΕΣΑ

  • Η μελέτη αποκατάστασης με προσωρινή αλλαγή χρήσης του χαρακτηρισμένου ως Μνημείου Υποστέγου Γ’ της Πολεμικής Αεροπορίας, εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου & Αναψυχής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.
  • Η αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης όψεων του διατηρητέου κτιρίου “Ξενοδοχείο King George” για τοπικές εργασίες εξωτερικών χρωματισμών και επισκευής με χρήση ικριωμάτων που βρίσκεται επί της οδού Βασ. Γεωργίου Α΄ αρ. 3, στο Ο.Τ.66078, του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αθηναίων, φερόμενου ως ιδιοκτησία της Εταιρείας “Ελληνικά Ξενοδοχεία ΛΑΜΨΑ ΑΕ”.
  • Η αρχιτεκτονική μελέτη για αναθεώρηση της 45/2016 άδειας για προσθήκη και νομιμοποίηση βιομηχανοστασίων, αποθηκών και εγκαταστάσεων στο εργοστάσιο της ΕΛΒΑΛ – ΧΑΛΚΟΡ στο 61ο-62ο χλμ της ΕΟ Αθηνών Λαμίας στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News