Business & Finance Πέμπτη 14/01/2021, 16:25
BUSINESS & FINANCE

Διαφωνίες για το εύρος των μέτρων της ΕΚΤ

Επιφυλάξεις για την εξάρτηση των τραπεζών από το ευρωσύστημα

Διαφωνίες για το εύρος των μέτρων της ΕΚΤ

Διαφωνίες ως προς το εύρος των διευκολυντικών μέτρων καταγράφηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως προκύπτει από τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Στη συνεδρίαση της 10ης Δεκεμβρίου του 2020, η κεντρική τράπεζα ενέκρινε την ενίσχυση των υπερ-χαλαρών νομισματικών μέτρων, με στόχο την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη διατήρηση του χαμηλού κόστους δανεισμού των κρατών-μελών.

«Ένας αριθμός μελών εξέφρασε ανησυχίες για την προτεινόμενη αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού των τραπεζών, επικαλούμενος τον κίνδυνο υψηλής εξάρτησης από το ευρωσύστημα» αναφέρεται στα πρακτικά της ΕΚΤ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει στο 55% (σ.σ. επί του αποθέματος επιλέξιμων δανείων) το όριο δανεισμού και όχι στο 60%, όπως είχε αρχικά προταθεί. 

Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν και για το μέγεθος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, καθώς κάποιοι τάχθηκαν υπέρ μιας μικρότερης και κάποιοι άλλοι υπέρ μιας μεγαλύτερης αύξησης.

Υπενθυμίζεται ότι το δ.σ. αποφάσισε την αύξηση του προγράμματος κατά 500 δισ. ευρώ, στο συνολικό ύψος του 1,85 τρισ. ευρώ, με τη χρονική διάρκεια του προγράμματος να παρατείνεται έως τον Μάρτιο του 2022.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η αβεβαιότητα τείνει προς μείωση και ότι οι συνολικές προοπτικές δεν έχουν αλλάξει, παρά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις ως απόρροια της αύξησης των κρουσμάτων και των νέων lockdowns.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News