BUSINESS & FINANCE

Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,35%

Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σημάδια αδυναμίας για μια «πειστική» κίνηση προς τις 820 μονάδες εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δυσκολεύεται να δημιουργήσει «αποστάσεις» από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, παρά το θετικό ξεκινημα του πρώτου δίωρου.

Μάλιστα, εν μέσω της συνεδρίασης, φαίνεται ότι σταδιακά επιστρέφει η μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών, με τους επενδυτές να στρέφονται εκ νέου σε επιλεγμένες ρευστοποιήσεις, αφαιρώντας στηρίγματα από τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της ημέρας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,35% και διαμορφώνεται στις 805 μονάδες, κερδίζοντας περίπου τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (802 μονάδες), το οποίο επανέφερε τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες.

Το τόξο των διακυμάνσεων εκτείνεται σε  επτά μονάδες, από 804 έως 811 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να υπερβαίνει οριακά τα 32,5 εκατ. ευρώ (σ.σ. έως τις 14.00), δείγμα της μερικής βελτίωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, το οποίο παρατηρείται και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, μια πιο ξεκάθαρη «εικόνα» για το τι μέλλει γενέσθαι θα έχουμε τις επόμενες εβδομάδες, όταν και αναμένεται να διαφανούν οι πρώτες προοπτικές επιστροφής (;) στην ομαλότητα, σε συνδυασμό με την σταδιακή άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων (σ.σ. επαναλειτουργία click away). 

Πάντως, αρκετοί αναλυτές δεν αποκλείουν το σενάριο της στασιμότητας έως τουλάχιστον το α’ τρίμηνο του έτους, δηλαδή έως τον Μάρτιο, με την έναρξη του ανοδικού κύκλου να μετατίθεται για τον Απρίλιο -ενδεχομένως και μετέπειτα.

Τραπεζικές στηρίξεις

Ο τραπεζικός κλάδος, από την πλευρά του, παρέχει ήπια στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, καθώς εμφανίζει άνοδο της τάξης του 1,50%, με αποτέλεσμα να προσεγγίζει εκ νέου το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων. Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στις μετοχές των Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank, οι οποίες ενισχύονται άνω του 2%.

Παράλληλα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ανακτά το όριο των 2 ευρώ/μετοχή, ενώ η μετοχή της Attica Bank δίνει «παράταση» στη θετική εικόνα, παρουσιάζοντας άνοδο άνω του 3%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +2,16% 0,8998 ευρώ
  • Attica Bank +3,17% 0,228 ευρώ
  • Eurobank +0,65% 0,5874
  • Εθνική Τράπεζα +1,51% 2,015 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +2,50% 1,189 ευρώ

Κοντά στο +2% η Lamda

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές φαίνεται ότι εξακολουθούν να ελέγχουν τα ηνία των συναλλαγμών, με τη μεγαλύτερη κινητικότητα να παρατηρείται στη μετοχή της Lamda Development, η οποία ενισχύεται πέριξ του 2%.

Παράλληλα, η μετοχή της Aegean βρίσκεται στο +1,22%, της Mytilineos στο +1,12%, του ΟΛΠ στο +1,28% και του ΟΤΕ στο +1,52%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχωρεί οριακά κατά 0,36%, εν μέσω των νέων εξελίξεων στη «μάχη» για τον έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου.

Συνολικά, αυτή την στιγμή (14.00), 58 μετοχές κινούνται ανοδικά, 34 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 18 παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 54,1 δισ. ευρώ.

Πότε θα έρθει το ράλι;

Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, αναμένεται να ακολουθήσει τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και κατ’ επέκταση της οικονομίας. Άλλωστε, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μια «πειστική» ανοδική κίνηση, χωρίς να συνοδεύεται από μια βάσιμη προοπτική επιστροφής στην ομαλότητα. 

Κάτι το οποίο ήδη έχει καταστεί κατανοητό στους περισσότερους. «Ο Γ.Δ. κινείται χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, καθώς στο ξεκίνημα του έτους οι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί και για την ώρα δεν υπάρχει ούτε το παραδοσιακό ράλι των αρχών του έτους» παραδέχεται ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portofolio manager της XSpot Wealth, μιλώντας στο moneyreview.gr.

Και, όπως παρατηρεί στη συνέχεια, «η ελληνική οικονομία είναι δέσμια του κορωνοϊού (όπως και οι υπόλοιπες), ενώ το γεγονός ότι και το 2021 ο τουρισμός θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο του, σίγουρα θα αποτελέσει σοβαρό παράγοντα ανησυχίας για τους επενδυτές».

Ως εκ τούτου, το αμέσως επόμενο διάστημα είναι αρκετά πιθανό οι ελληνικές μετοχές να κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς «ακόμα και αυτοί που τοποθετήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα θα περιμένουν τα μακροοικονομικά στοιχεία του α’ τριμήνου για να εξετάσουν και πάλι τις θέσεις τους».

Φυσικά, σημαντικό ρόλο στην πορεία του Γενικού Δείκτη θα διαδραματίσουν και τα κυοφορούμενα εταιρικά deals, όπως οι εξελίξεις σε Ελλάκτωρ και Εθνική Ασφαλιστική, καθώς και η προσπάθεια των τραπεζών να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, μειώνοντας το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News