Business & Finance Πέμπτη 14/01/2021, 13:36
ΗΠΑ

CNN: Ο Μπάιντεν θα προτείνει πακέτο στήριξης 2 τρισ. δολαρίων

CNN: Ο Μπάιντεν θα προτείνει πακέτο στήριξης 2 τρισ. δολαρίων

Πακέτο δημοσιονομικής στήριξης, ύψους 2 τρισ. δολαρίων, προκειμένου να «αναθερμάνει» την αμερικανική οικονομία, αναμένεται να προωθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προσφέροντας ανακούφιση σε αγορές και αναλυτές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, το οποίο επικαλείται στενούς συνεργάτες του προέδρου, το πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνει α) απευθείας πληρωμές σε πληττόμενα νοικοκυριά, β) σημαντική χρηματοδότηση σε πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις, καθώς και γ) στήριξη σε επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την πανδημία.

Οι λεπτομέρειες του πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δημοκρατικοί διαθέτουν την πλειοψηφία τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι το οποίο διευκολύνει το έργο του Τζο Μπάιντεν. Κι αυτό, διότι η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών διαφωνεί με την εκταμίευση ενός τόσο «γεναίου» πακέτου βοήθειας.

Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να πλήττει τις ΗΠΑ, θέτοντας σημαντικά προσκόμματα στην προσπάθεια ανάκαμψης, μετά την ιστορική «βουτιά» του ΑΕΠ (σ.σ. άνω του 30%) στο β’ τρίμηνο του 2020.

Η υλοποίηση ενός δεύτερου πακέτου ελάφρυνσης – μαμούθ έχει ήδη προεξοφληθεί από τις χρηματαγορές, οι οποίες εκτινάχθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά, μετά τις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζια, όταν οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών στη Γερουσία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News