Business & Finance Τετάρτη 13/09/2023, 18:20
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL

Παγώνουν οι δόσεις δανείων για τους πλημμυροπαθείς – Δωρεά 50 εκατ. από τις συστημικές

Παγώνουν οι δόσεις δανείων για τους πλημμυροπαθείς – Δωρεά 50 εκατ. από τις συστημικές

Σε δωρεά 50 εκατ. ευρώ προχωρούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ όλες οι τράπεζες, μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), προχωρούν στο πάγωμα των δόσεων των δανείων έως το τέλος του 2023 για τους πληγέντες των πρόσφατων πλημμυρών στη Θεσσαλία.

Η δωρεά των 50 εκατ. ευρώ αφορά σε έργα αποκατάστασης ή ανάπτυξης υποδομών και η κατανομή τους θα καθοριστεί  σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της περιοχής.

Επίσης όλες οι Τράπεζες, μέλη της ΕΕΤ προχωρούν αμέσως στην εφαρμογή των παρακάτω ατομικών μέτρων προστασίας που αφορούν ειδικά τους δανειολήπτες στις πληγείσες περιοχές:

– Αναστέλλουν την υποχρέωση καταβολής δόσεων των ενήμερων δανείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

– Αναστέλλουν το σύνολο των διαδικασιών δικαστικής και εξώδικης είσπραξης απαιτήσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΕΤ, τα μέτρα αυτά αφορούν τους πληγέντες, οι οποίοι εμπίπτουν στην περίμετρο προστασίας των κρατικών μέτρων στήριξης, όπως αυτά ανακοινώθηκαν και θα υλοποιηθούν.

Τέλος, οι τράπεζες είναι σε ετοιμότητα να προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις διευκόλυνσης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, προκειμένου αυτές να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία και να εξακολουθήσουν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και την απασχόληση. Η απόφαση αυτή ελήφθη «αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας στον εξαγωγικό προσανατολισμό και την αναπτυξιακή δυναμική της εθνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι δικαιούχοι παρακαλούνται να υποβάλουν το σχετικό αίτημά τους με όλα τα μέσα επικοινωνίας (είναι δυνατή η φυσική ή ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος) απευθείας στην τράπεζα συνεργασίας τους.

Σημειώνεται πως οι παραπάνω αποφάσεις ελήφθησαν σε έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΕΤ και ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο συνάντησης του προέδρου της, Βασίλη Ράπανου και της γενικής διευθύντριας της Ένωσης, Χαρούλας Απαλαγάκη, με τον ΥΠΕΘΟ, Κωστή Χατζηδάκη. 

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς και η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση.

Ακολουθούν οι δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση:

Β. Ράπανος: «Ζήτησα να συναντήσω τον κ. Υπουργό, για να του ανακοινώσω τα μέτρα που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Τραπεζών, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Το Διοικητικό μας Συμβούλιο συνήλθε εκτάκτως και αποφάσισε τα εξής:

Πρώτον, όλες οι τράπεζες μέλη της Ένωσης:

Αναστέλλουν την υποχρέωση καταβολής δόσεων των ενήμερων δανείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Αναστέλλουν το σύνολο των διαδικασιών δικαστικής και εξώδικης είσπραξης απαιτήσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή που έχουν οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας στην εξωστρέφεια αλλά και την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, είναι έτοιμες να προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις για την κάθε επιχείρηση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς.

Τέλος, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να συμβάλουν στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά θα κατανεμηθούν και θα διατεθούν για υποδομές κυρίως, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Κοινωνικούς και Οικονομικούς Φορείς της περιοχής».

Κ. Χατζηδάκης: «Εκ μέρους της Κυβέρνησης θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τη σημαντική, κοινωνική συνεισφορά της στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς καταιγίδας Daniel. Θέλω να σημειώσω τόσο την απόφαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σε σχέση με τις διευκολύνσεις για τους δανειολήπτες, όσο ακόμη περισσότερο την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης για αυτήν την εθελοντική συνεισφορά της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν στη Θεσσαλία και στις άλλες πληγείσες περιοχές. Θέλω επίσης να σημειώσω πως μετά αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ως Κυβέρνηση, ότι και άλλοι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες του τόπου θα ακολουθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ήδη σήμερα το μεσημέρι είχα συνάντηση με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και συζητήσαμε στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής την συνεισφορά και του εφοπλιστικού κλάδου στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Και επίσης έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι αρκετές άλλες ελληνικές επιχειρήσεις θα κινηθούν τις επόμενες μέρες προς την ίδια κατεύθυνση.

Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε οι Έλληνες σε αυτές τις στιγμές μπροστά με αλληλεγγύη. Το χρειαζόμαστε. Και είναι σημαντικό που οι ισχυρότεροι οικονομικά δείχνουν ότι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε εδώ την απόδειξη σήμερα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Θέλω επίσης να σημειώσω ότι οι δωρεές αυτές, ως κυβέρνηση θα θέλαμε να κατατίθενται για να υπάρχει καλύτερος συντονισμός στον κεντρικό Λογαριασμό Κρατικής Αρωγής. Αυτό ισχύει για την ΕΕΤ και για όλους όσοι θα θελήσουν στη συνέχεια να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση, είτε πρόκειται για οικονομικά ισχυρούς είτε όχι. Θα σας δοθεί αυτός ο λογαριασμός έτσι ώστε όλοι όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν να γνωρίζουν πώς θα το κάνουν. Και προφανώς σε συνεννόηση στη συνέχεια με τους βασικούς δωρητές η Πολιτεία θα κινηθεί έτσι ώστε η προσπάθεια να γίνει συντονισμένα και γρήγορα. Διότι μας ενδιαφέρει οι πληγές να επουλωθούν το ταχύτερο δυνατόν».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το ΙΒΑΝ του Λογαριασμού Κρατικής Αρωγής στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τη δωρεά τους το είναι: GR9501000230000002341227461.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πλημμύρες: Σε αναστολή δάνεια έως 1,5 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία

ΥΠΕΘΟ: Παράταση φορολογικών υποχρεώσεων για τους πυρόπληκτους στον Έβρο

Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στους πληγέντες από πυρκαγιές και πλημμύρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News