Business & Finance Τετάρτη 13/01/2021, 13:10
ΕΡΕΥΝΑ

Η πανδημία «πλήγωσε» το 86% των ελληνικών επιχειρήσεων

Χειρότερη η κατάσταση σε εστίαση και εμπόριο

Η πανδημία «πλήγωσε» το 86% των ελληνικών επιχειρήσεων

Ζημία έχει υποστεί το 86% των ελληνικών επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως προκύπτει από έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σε συνεργασία με την εταιρεία Opinion Poll.

Μάλιστα, το 80% εκτιμά ότι οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες εξαιτίας και του δεύτερου lockdown. Χειρότερη φαίνεται ότι είναι η κατάσταση στην εστίαση, όπου τα ποσοστά φτάνουν στο 99% και 94,8% αντίστοιχα, ενώ σημαντικό είναι το πλήγμα για τις επιχειρήσεις που απασχολούν 1 έως 6 εργαζομένους, αφού το 91,8% δηλώνει σοβαρές ζημιές εν μέσω πανδημίας.

Τα μέτρα στήριξης

Την ίδια ώρα, μόνο το 29% θεωρεί ότι βοήθησαν «πολύ ή αρκετά» τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. «Λίγο» δηλώνει το 44% και «καθόλου» το 25%.

Όσον αφορά ειδικότερα, τα μέτρα κατά την διάρκεια του δεύτερου lockdown, ικανοποίηση εκφράζει το 29%, με το 68% να θεωρεί ότι δεν είναι ικανοποιημένο, ποσοστό το οποίο στον κλάδο του εμπορίου φτάνει το 72,1%.

Ποια μέτρα αξιοποίησαν οι επιχειρήσεις;

Την επιστρεπτέα προκαταβολή σε ποσοστό 54,1% και την αναστολή των συμβάσεων σε ποσοστό 44% των επιχειρήσεων. Ακολουθούν με απόσταση το ΤΕΠΧ ΙΙ (3,7%) και το Ταμείο εγγυοδοσίας (3,6%).

Ωστόσο, το 25,6% δηλώνει ότι δεν αξιοποίησε κάποιο εργαλείο. Από την άλλη πλευρά, το 29% εκτιμά ότι το ποσόν της επιστρεπτέας προκαταβολής ήταν αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες  του.

Το 36% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι το click away είναι μια δυνατότητα αύξησης του τζίρου, ποσοστό το οποίο μειώνεται στον κλάδο του εμπορίου στο 20,9%.

Ο βαθμός αισιοδοξίας

Σημαντικά, όσον αφορά στο κλίμα που υπάρχει στην αγορά, είναι τα ευρήματα για τον βαθμό αισιοδοξίας. Το 29% δηλώνει αισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έναντι ενός 70% το οποίο είναι «λίγο και καθόλου» αισιόδοξο.

Ωστόσο ο βαθμός αισιοδοξίας αυξάνεται όταν η ερώτηση εστιάζει στην προσωπική επιχείρηση -αν και φαίνεται οι απόψεις διχάζονται κυριολεκτικά. Το 51% δηλώνει αισιόδοξο για την πορεία της δικής του επιχείρησης έναντι ενός 49,1% που έχει αντίθετη άποψη. Στην εστίαση και το εμπόριο, τα ποσοστά αισιοδοξίας είναι πολύ πιο χαμηλά με 31,3% και 44,3% αντίστοιχα.

Όσον αφορά στον χρόνο που θα διαρκέσει ακόμα η κρίση, καταγράφονται διαφορετικές εκτιμήσεις. Το 34% εκτιμά ότι θα κρατήσει ένα χρόνο ακόμα, το 27% δύο χρόνια, το 25% πάνω από δύο χρόνια, ενώ το πιο αισιόδοξο 11% εκτιμά ότι θα είναι έξι μήνες ακόμα.

«Λουκέτο» βλέπει το 23% των επιχειρήσεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 23% των επιχειρήσεων δηλώνει ως «πολύ ή αρκετά» πιθανόν να κλείσει. Στην εστίαση το ποσοστό αυτό φτάνει το 41,7% και στο εμπόριο το 34%. Αυξημένο είναι το ποσοστό για τις επιχειρήσεις που έχουν 11 έως 20 εργαζομένους. Έτσι, θεωρείται φυσιολογικό, όταν το 24% δηλώνει ότι μπορεί να αναγκαστεί να προβεί σε απολύσεις. Το ποσοστό αυτό μάλιστα, φτάνει το 49,5% στην εστίαση και το 41,6% και 39,8% στις επιχειρήσεις που απασχολούν 11 – 20 και 6 – 10 εργαζομένους, αντίστοιχα.

Το 14%, παράλληλα, έχει στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που δεν μπορεί να ικανοποιήσεί. Μεγαλύτερο φαίνεται να είναι το πρόβλημα των οφειλών σε Εφορία, ΙΚΑ κλπ, καθώς το ποσοστό των επιχειρήσεων με οφειλές που δεν είναι δυνατόν να εξοφληθούν φτάνει το 29%.

Το 66% θεωρεί ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις συσσωρευμένες οφειλές, με το 29% να δηλώνει ότι αδυνατεί. Γι’ αυτό και το 88% ενοποιείται στην πρόταση για διαγραφή τουλάχιστον τμήματος των οφειλών αυτών, ενώ το 94,1% συμφωνεί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50%.

Μόνο το 11% θεωρεί ότι οι τράπεζες έχουν βοηθήσει σ΄ αυτή την περίοδο με παροχή δανείων για κεφάλαιο κίνησης με μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερη γραφειοκρατία. Το 75,6% έχει αρνητική άποψη.

Οι απόψεις για τον Πτωχευτικό

Όσον αφορά τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, το 33% θεωρεί ότι αποτελεί πραγματική δεύτερη ευκαιρία και ότι θα βοηθήσει στη ρύθμιση των χρεών και τη σωτηρία πρώτης κατοικίας. Το 32% έχει αντίθετη άποψη, ενώ το 35% φαίνεται να μην έχει ολοκληρωμένη ενημέρωση και δεν παίρνει θέση. Ταυτόχρονα, το 42% θεωρεί ότι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας συνιστά απειλή για την πτώχευση και την απώλεια πρώτης κατοικίας όλο και περισσότερων. Το 20% έχει αντίθετη άποψη, ενώ το 38% δεν παίρνει θέση.

Το 20% δηλώνει ότι θα αξιοποιήσει τον νέο Νόμο για την ρύθμιση χρεών, ενώ το 57% δηλώνει «όχι». Το 23% και πάλι δεν παίρνει θέση.

Όσον αφορά ειδικά στην πρώτη κατοικία, το 36% θεωρεί ότι η αφαίρεση ακίνητης περιουσίας, η μίσθωση για 12 χρόνια και η δυνατότητα αγοράς του μετά την 12ετία χωρίς την αφαίρεση των μισθωμάτων είναι μια καλή ρύθμιση. Την αντίθετη άποψη έχει το 39%, ενώ το 25% δεν παίρνει θέση.

Το 46% πιστεύει ότι η νομική προστασία της πρώτης κατοικίας είναι με τον νέο Νόμο καλύτερη συγκριτικά με τον « Νόμο Κατσέλη», με το 15% να έχει αντίθετη άποψη, ενώ το 39% δεν παίρνει θέση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό εύρημα ότι το 45% θεωρεί πως όταν ένας επιχειρηματίας πτωχεύει, μπορεί να έχει μια δεύτερη ευκαιρία, να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Το 46% έχει αντίθετη άποψη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News