BUSINESS & FINANCE

ΤΧΣ: Πώς θα συμμετέχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών

Στο 1,5 δισ. ευρώ η ζημιά του Ταμείου από τη μετατροπή του CoCos της Τράπεζας Πειραιώς

ΤΧΣ: Πώς θα συμμετέχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών

Το δικαίωμα συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντά του, προβλέπει ο νόμος που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Moneyreview η αλλαγή του καταστατικού νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να του δίνει το δικαίωμα συμμετοχής σε μελλοντικές κεφαλαιακές αυξήσεις τραπεζών, έχει λάβει την έγκριση του ESM, των εποπτικών αρχών, δηλαδή της ΕΚΤ, αλλά και της DG Comp και της FISMA, προκειμένου να μην θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.

Η συμμετοχή του Ταμείου σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προβλέπεται στο πλαίσιο της επικείμενης κεφαλαιακής αύξησης της τράπεζας Πειραιώς, στην οποία μετά την μετατροπή του CoCos των 2 δισ. ευρώ, το ΤΧΣ ελέγχει πλέον το 61,3% του μετοχικού της κεφαλαίου από 26,4%. Η αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ αποτελεί τη μεταβατική λύση στο πλαίσιο της απόφασης για την εξυγίανση της Τράπεζας και την επαναϊδιωτικοποίησή της εντός του 2021 με νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν ιδιώτες μέτοχοι. 

Όπως ανακοινώθηκε χθες από την ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS, που είναι η μητρική εταιρεία της Τράπεζας Πειραιώς μετά την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού της προκειμένου να απορροφήσει τη ζημιά από τις δύο τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega, «η διαπραγμάτευση στο ΧΑ των 394.400.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της μετατροπής του Cocos αρχίζει αύριο Πέμπτη. Οι νέες μετοχές προέκυψαν από την διαίρεση του 116% της συνολικής ονομαστικής αξίας των CoCos με την τιμή μετατροπής, η οποία ανέρχεται σε 6 ευρώ η κάθε μία». 

Με τη μετατροπή το Ταμείο που είχε επενδύσει στην Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης το 2015 αναμένεται να εγγράψει ζημιά της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνεται στην τελευταία δημοσιευμένη χρηματοοικονομική κατάσταση του ΤΧΣ, το Ταμείο «είχε αναθεωρήσει ήδη την εύλογη αξία των CoCos στο τέλος Ιουνίου στο 1,6 δισ. ευρώ έναντι 1,9 εκατ. στα τέλη του 2019, και ως εκ τούτου η πρόσθετη ζημία εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ από την 1η Ιουλίου του 2020». 

Οι νέες μετοχές θα προστεθούν στα 436,6 εκατ. μετοχές που διαθέτει η τράπεζα και έτσι το σύνολο των μετοχών θα ανέλθει στα 831 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας την κεφαλαιοποίησή της λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ. Μετά τη μετατροπή απομειώνεται στο μισό περίπου και η συμμετοχή των υπόλοιπων βασικών μετόχων, δηλαδή του Τζον Πόλσον που κατείχε το 9,13% των μετοχών της τράπεζας και του Αριστοτέλη Μυστακίδη που κατείχε το 5,12%. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε μελλοντικές κεφαλαιακές αυξήσεις τραπεζών, θα πραγματοποιείται μετά από απόφαση του Γενικού Συμβουλίου και έχοντας λάβει υπόψη τις εισηγήσεις δύο ανεξάρτητων χρηματοοικονομικών συμβούλων που θα επιβεβαιώνουν ότι «η προτεινόμενη συμμετοχή συμβάλλει στη διατήρηση, προστασία ή βελτίωση της αξίας της υφιστάμενης συμμετοχής του Ταμείου στο κεφάλαιο του εκδότη ή των προοπτικών αποεπένδυσης από αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της αγοράς και τις προοπτικές του επιχειρηματικού σχεδίου που έχει εκπονήσει η Τράπεζα». Η συμμετοχή του Ταμείου θα γίνεται στην ίδια τιμή με αυτή για τους υπόλοιπους μετόχους, ενώ σε περίπτωση πώλησης των μετοχών, οι μετοχές του Ταμείου που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο της αύξησης, θα είναι οι πρώτες που θα διατεθούν, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τα δικαιώματα του Ταμείου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News