Business & Finance Τρίτη 12/01/2021, 19:37
ΟΜΟΛΟΓΑ

Αλμα αποδόσεων στην Ευρωζώνη με τη μεγαλύτερη αύξηση σε Ιταλία

φωτ. SHUTTERSTOCK

Τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το Νοέμβριο σημείωσαν οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, εν μέσω αναζωπύρωσης της πολιτικής αβεβαιότητας αλλά και των γενικότερων ανοδικών πιέσεων που ασκήθηκαν στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, που παρασύθηκε και πάλι από την άνοδο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δεν θα προσπαθήσει να συστήσει νέα κυβέρνηση με τον εταίρο του Italia Viva, εάν ο επικεφαλής της Ματέο Ρέντζι υλοποιήσει την απειλή του για διάλυση του υπουργικού συμβουλίου, όπως ανέφερε πηγή από το πρωθυπουργικό γραφείο. Το Italia Viva απειλεί αυτή τη στιγμή να ρίξει την κυβέρνηση του Κόντε και να πυροδοτήσει νέο πολιτικό χάος στην Ιταλία που αυτή τη στιγμή αγωνίζεται να θέσει υπό έλεγχο τη νέα έξαρση του κορωνοϊού. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 11 μονάδες βάσης, στο 0,65%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 9 Νοεμβρίου, όταν η Pfizer ανακοίνωσε την είδηση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της, προκαλώντας sell-off στο ασφαλές ενεργητικό. Αντίστοιχα, η αποδοση του ιταλικού πενταετούς επέστρεψε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τα μέσα Νοεμβρίου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις αρχές Μαίου. «Η ρήξη μεταξύ Τζουζέπε Κόντε και Ματέο Ρέντζι φθάνει σε κορύφωση και αυτό ασκεί πιέσεις στις τιμές των ιταλικών κρατικών ομολόγων. Η αγορά ανησυχεί για μία εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ευρωσκεπτικιστική πολιτική στην Ιταλία», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της BofA. Αναλυτές της Citi, παρότι θεωρούν απίθανες τις πρόωρες εκλογές, σημειώνουν ότι ο κίνδυνος έχει αυξηθεί. 

Σε άνοδο οι αποδόσεις και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με αυτή του 10ετούς να επιστρέφει στο 0,68% με το spread στις 121 μονάδες βάσης και του πενταετούς στο 0,08%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κινήθηκε στα 94 εκατ.ευρώ, με τις περισσότερες πράξεις να γίνονται στους μακροπρόθεσμους τίτλους. 

Και στις υπόλοιπες αγορές κρατικού χρέους του ευρώ σημειώθηκε άνοδος των αποδόσεων, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την Ιταλία. Η Ευρωζώνη παρασύρθηκε και πάλι από την άνοδο των αμερικανικών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εν μέσω σταθερών προσδοκιών για περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ με την Φέντεραλ Ριζέρβ να επαναλαμβάνει πάντως ότι δεν βλέπει καμία ανησυχία από την αύξηση του κόστους δανεισμού. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 1,182%, εν αναμονή της νέας προσφοράς, με το spread μεταξύ διετούς και 10ετούς να ανοίγει στις 102,4 μονάδες, στη μεγαλύτερη διεύρυνση από το Μάιο του 2017.

Ωστόσο, τα ομόλογα στην Ευρωζώνη εξακολουθούν να έχουν τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού συνεχίζουν να υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας με επενδυτικούς οίκους να επαναφέρουν το σενάριο της διπλής ύφεσης για τους πρώτους μήνες του 2021. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, επανεπιβεβαίωσε τη ήπια στάση της ΕΚΤ, λέγοντας ότι μία πιθανή βραχυπρόθεσμη κλιμάκωση του πληθωρισμού δεν θα επηρεάσει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο -0,47%, με το spread έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών στις 165 μονάδες βάσης. «Οι ανησυχίες για ένα πιο έντονο sell-off σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα εξακολουθούν να υφίστανται. Τα γερμανικά και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ομόλογα δεν φαίνονται απρόσβλητα από αυτές τις δυναμικές», αναφέρουν αναλυτές της Commerzbank επικαλούμενοι και την αυξημένη νέα προσφορά σε ομολογιακές εκδόσεις στην Ευρωζώνη. Οι ίδιοι αναλυτές ωστόσο αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει μία ποσότητα ομολόγων ανάλογη με την προσφορά του Ιανουαρίου, η οποία εκτιμάται γύρω στα 150 δισ.ευρώ.

Στην άνοδο παρασύρθηκαν και οι αποδόσεις των βρετανικών 10ετών, της τάξης των τεσσάρων μονάδων βάσης, διαμορφούμενες στο 0,351%.

moneyreview.gr
    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News