BUSINESS & FINANCE

«Έχασε» τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

Για τρίτη διαδοχική ημέρα «παραδόθηκε» στους πωλητές

«Έχασε» τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

Το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων -για πρώτη φορά από τις 23 Δεκεμβρίου- «έχασε» το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο για τρίτη διαδοχική ημέρα «παραδόθηκε» στους πωλητές, με τη μεταβλητότητα και τις ρευστοποιήσεις να εκδηλώνονται κυρίως στον κατασκευαστικό και τον ενεργειακό κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε απώλειες της τάξης του 0,48% και διαμορφώθηκε στις 796,73 μονάδες, χάνοντας περίπου τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (800,56 μονάδες). Μάλιστα, οι απώλειες από τις αρχές του 2021 ανέρχονται πλέον σε πάνω από 20 μονάδες.

Το τόξο των σημερινών διακυμάνσεων ανήλθε σε 12 μονάδες, από 794 έως 806 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 45 εκατ. ευρώ, δείγμα της επενδυτικής αδιαφορίας, η οποία ευνόησε και τις εντολές πώλησης σε συγκεκριμένες εισηγμένες. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η σημερινή «εικόνα» -όπως και η χθεσινή- εντάσσεται στην ευρύτερη τάση για διόρθωση, μετά τις 10 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες. Άλλωστε, ο φόβος για τη διατήρηση της υφεσιακής κατάστασης στο α’ τρίμηνο του 2021, σε συνδυασμό με την παράταση των περιοριστικών μέτρων και τον αργό ρυθμό εμβολιασμού έχουν καταφέρει να «ψαλιδίσουν» τις προσδοκίες των επενδυτών για άμεση επιστροφή στην ομαλότητα.

Την ίδια ώρα, η απόσταση μεταξύ των αρχικών προσδοκιών και της πραγματικότητας, όσον αφορά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, επιτείνουν το κλίμα «καψυποψίας» ανάμεσα στους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν εναγωνιωδώς «θετικές ειδήσεις» για να διατηρήσουν το ανοδικό momentum των προηγούμενων εβδομάδων.

Σχεδόν σταθεροποιητικά οι τράπεζες

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, μετά το -4% της χθεσινής ημέρας, κινήθηκαν σταθεροποιητικά πέριξ των 477 μονάδων, σημειώνοντας οριακές απώλειες της τάξης του 0,65%. Το ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ήταν η μόνη που κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ταυτόχρονα, δεν κατόρθωσε να διατηρήσει τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, με αποτέλεσμα να κλείσει με απώλειες -0,91%, εν μέσω και των ανησυχιών για τις διαπραγματεύσεις με το αμερικανικό fund CVC επί της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. 

Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +1,43% 0,853 ευρώ
  • Attica Bank -1,13% 0,2185 ευρώ
  • Eurobank -1,66% 0,58 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,91% 1,959 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -2,47% 1,145 ευρώ

Άνω του 3% οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοράστες και πωλητές έδωσαν μια αμφίρροπη μάχη, παρά το πρωινό προβάδισμα των πρώτων, με αποτέλεσμα το ταμπλό να μοιάζει σχεδόν μοιρασμένο.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα (-3,76%), Τέρνα Ενεργειακή (-3,51%) και Lamda Development (-1,16%), ενώ θετική αντίδραση καταγράφηκε στις μετοχές των ΟΠΑΠ (+1,18%), Ελλάκτωρ (+1,31%) και ΑΔΜΗΕ (+0,97%). 

Συνολικά, 47 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 66 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 14 παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανήλθε σε 53,4 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο

  • Εθνική Τράπεζα -0,91% 6,3 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ 0% 4,4 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank +1,43% 4,1 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ +1,18% 3,9 εκατ. ευρώ
  • ΔΕΗ -0,07% 3,4 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά όγκο

  • ΜΙΓ +9,78% 6,6 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank -1,66% 5,2 εκατ. τεμάχια
  • Alpha Bank +1,43% 4,8 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα -0,91% 3,2 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς -2,47% 2,1 εκατ. τεμάχια

«Πρωταγωνιστής» η μεταβλητότητα

Αναμφίβολα, αυτές οι πρώτες ημέρες του 2021 χαρακτηρίζονται από μια έντονη μεταβλητότητα, εξέλιξη απολύτως φυσιολογική δεδομένων των 10 συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων που έχουν προηγηθεί. O τραπεζικός κλάδος, όπως παρατηρεί η Fast Finance, είναι αυτός που συγκεντρώνει και τους περισσότερους πωλητές, κινούμενος με μία πλάγια πτωτική κίνηση. 

«Ο τραπεζικός χρειάζεται μία κατοχύρωση των 533 μονάδων, αν θέλει να δώσει και πάλι τάση» συνεχίζει η χρηματιστηριακή τάση, η οποία θεωρεί τις τραπεζικές διακυμάνσεις ως «κλειδί» για τη μεσο-μακροπρόθεσμη κίνηση της ελληνικής αγοράς. Την ίδια ώρα, βέβαια, υπάρχουν μετοχές, τις οποίες δύσκολα αποχωρίζονται οι πωλητές -χάρη και στα πολύ καλά οικονομικά μεγέθη- και οι οποίες στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη εν μέσω της συσσώρευσης.

Το σημαντικό, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι πλέον οι 750 μονάδες έχουν καταστεί μια καλή βάση για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος ανάλογα με τις ευρύτερες εξελίξεις περιμένει την κατάλληλη χρονική συγκυρία, προκειμένου να πραγματοποιήσει το μεγάλο «άλμα» προς τις 1.000 μονάδες, οι οποίες αποτελούν και τον στόχο του 2021. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News