BUSINESS & FINANCE

ΕΑΤΕ: Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΕΑΤΕ: Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ φιλοδοξεί να διοχετεύσει στην ελληνική αγορά η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΑΤΕ) για να στηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με αθροιστικά διαθέσιμα κεφάλαια της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατομμύρια έχουνε ήδη τοποθετηθεί, και έναν σημαντικό αριθμό ενδιαφερόμενων διαχειριστών κεφαλαίων και, κυρίως ιδιωτών επενδυτών, μεταξύ των οποίων και ο επενδυτικό όμιλος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mubadala, στοχεύει να προσελκύσει άλλα τόσα περίπου χρήματα από την αγορά προκειμένου να χρηματοδοτήσει το μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που δίνουν έμφαση στην καινοτομία, την πράσινη ανάπτυξη, την τεχνολογία αλλά και τον αγροδιατροφικό κι άλλους κλάδους. 

Όπως εξηγούν μιλώντας στην Καθημερινή και στο moneyreview.gr ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ Χαρίλαος Λαμπρόπουλος και η διευθύνουσα σύμβουλος, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων προσωρινά ανέκοψαν την δυναμική που από το 2019 έχει προσλάβει η δραστηριότητα της τράπεζας αλλά όλα είναι στη θέση τους για να ανακτήσει το χαμένο για την οικονομία και την αγορά χρόνο αργότερα φέτος. Πρόκειται για διαχείριση πόρων προερχόμενων από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ) έχει ήδη σχεδιάσει και υλοποιεί προγράμματα, που συνάδουν και με τις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ παρά την πανδημία και τις δυσκολίες στην αγορά, προχωρά διαρκώς στη σύσταση νέων επενδυτικών ταμείων. Τα επενδυτικά ταμεία, που έχουν συσταθεί, αλλά και όσα πρόκειται να συσταθούν μέσα στο 2021 είναι ήδη προσανατολισμένα προς τους τομείς της τεχνολογίας, της πράσινης οικονομίας και της υποστήριξης του ελληνικού επιχειρείν, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ το management υποστηρίζει και την ίδρυση επενδυτικών ταμείων, με έδρα και προσανατολισμό την περιφέρεια, προκειμένου να αξιοποιηθούν και εκεί τα διαθέσιμα κεφάλαια. Ο βασικός στόχος, που είναι η κινητοποίηση των fund managers, έχει επιτευχθεί, καθώς η ΕΑΤΕ έκλεισε το 2020 , έχοντας προσελκύσει προτάσεις για νέα επενδυτικά σχήματα, που αντιστοιχούν σε δυνητική συμμετοχή της ΕΑΤΕ άνω των 500 εκ. ευρώ και τουλάχιστον άλλων 500 εκατομμυρίων από ιδιώτες.

Το χρονικό 

Η ΕΑΤΕ δημιουργήθηκε το 2019 οπότε και ολοκληρώθηκε επί της ουσίας ο μετασχηματισμός του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) σε Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), αφενός ως θυγατρικής (μετοχική συμμετοχή κατά 62,28%) και επενδυτικού βραχίονα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε. (ΕΑΤ), της οποίας μέτοχος είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης και αφετέρου με την συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιό της του Ελληνικού Δημοσίου δια των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης (μετοχική συμμετοχή κατά 37,72%). Το έργο βασίστηκε σε συνεργασία με την Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζας (BPI France),

Σχεδιάστηκαν κατ’ αρχήν τέσσερα venture capital , συνολικής δημόσιας επένδυσης 700 εκατ. Πρόκειται για το “Debt Fund” (συμμετοχές σε venture capital που επενδύουν μέσω μετατρέψιμων ομολογιών και ομολόγων με δικαίωμα απόληψης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις/450 εκ.), για το “4IR” (συμμετοχή σε venture capital που θα επενδύουν σε επιχειρήσεις έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της τεχνολογίας/50 εκ.), για το “Made in Greece” (συμμετοχή σε νεοϊδρυθέντα σχήματα παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου με στόχο την ανάπτυξη επιχειρήσεων παραγωγής και προώθησης επώνυμων προϊόντων /50 εκ.) και το . “ΕΠ-ΑΝΟΔΟΣ” (συμμετοχή σε venture capital με στόχο τη στήριξη επιχειρήσεων που χρήζουν αναδιάρθρωσης/ αναδιοργάνωσης και δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και τη μεταποίηση / 150 εκ.).

Ακολούθησαν άλλα τέσσερα funds: Το “Green Greek Funds” (συμμετοχή σε Venture Capital ή και Private Equity που επενδύουν στους τομείς της παραγωγής και τεχνολογίας ανανεώσιμων, υποδομών εξοικονόμησης ενέργειας , βιώσιμης και κυκλικής οικονομίας/400 εκ.), το “Coinvestment Fund” (όπου η ΕΑΤΕ προσκαλεί venture capital και private equity της Ελλάδας και του εξωτερικού να υποβάλουν προτάσεις για την υλοποίηση συνεπενδύσεων σε μικρομεσαίες ή μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις στην Ελλάδα/ 100 εκ.), το “Startup & Innovative Entrepreneurship” (η ΕΑΤΕ θα προσκαλέσει εντός του 2021 προτάσεις στήριξης της έρευνας, της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας/100 εκ.) και η συμφωνία συν-επένδυσης και συνεργασίας, της ΕΑΤΕ με τον επενδυτικό όμιλο Mubadala του Abu Dhabi ύψους 400 εκ. (εθνική συμμετοχή 200 εκ.). «Η συνεργασία τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο είναι συνεχής και καταγράφεται πρόοδος στην αποσαφήνιση των πρακτικών και προτεραιοτήτων για την υλοποίηση κοινών επενδύσεων σε ώριμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με σημαντικό αποτύπωμα στην Ελληνική αγορά», εξηγούν ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ Χαρίλαος Λαμπρόπουλος και η διευθύνουσα σύμβουλος Αντιγόνη Λυμπεροπούλου αναφερόμενη στην συμφωνία με τα Εμιράτα.

«Η εκδήλωση ποσοτικού και ποιοτικού ενδιαφέροντος της επενδυτικής κοινότητας τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό είναι αξιόλογη» εκτιμούν και ευελπιστούν ότι, «παρά τις αβεβαιότητες που δημιούργησε η πρωτοφανής παγκόσμια πανδημία του COVID-19, σημαντικός αριθμός επενδυτικών προτάσεων θα είναι σε θέση να υλοποιηθούν και να επενδύσουν σε ελληνικές ΜΜΕ συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της χώρας».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News