Business & Finance Τρίτη 12/01/2021, 15:39
BUSINESS & FINANCE

EEA: Μόνη ελπίδα σωτηρίας το άμεσο άνοιγμα του λιανεμπορίου

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Ζητάμε το αυτονόητο, να λειτουργήσουμε με κανόνες

EEA: Μόνη ελπίδα σωτηρίας το άμεσο άνοιγμα του λιανεμπορίου

Το άμεσο άνοιγμα των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου «έστω και με τη μέθοδο ‘παράδοση εντός’ ή click in shop» ζητεί ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου, καλώντας την κυβέρνηση «να μην αφήσει στο έλεος του Θεού εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους που κινδυνεύουν να οδηγηθούν στην ανεργία».

«Μοναδική ελπίδα σωτηρίας μέρους των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου της χώρας, είναι το άμεσο άνοιγμα τους… Να δοθεί η δυνατότητα φυσικής παρουσίας του καταναλωτή σε κάποιο κατάστημα με προκαθορισμένο ραντεβού και για περιορισμένο χρονικό διάστημα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου, επισημαίνοντας πως όσο καθυστερεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου έστω και υπό προϋποθέσεις και με αυστηρά υγειονομικά μέτρα, τόσο αυξάνεται η ανάγκη για περισσότερα μέτρα στήριξης. «Ήδη, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, υπάρχει άμεση ανάγκη για τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, όπως το ΄’κούρεμα’ οφειλών και η αποπληρωμή του υπόλοιπου του χρέους τους σε δόσεις που θα φτάνουν τις 120» σημειώνει.

Ο πρόεδρος του ΕΑΑ προειδοποιεί πως «αυτή την στιγμή η κοινωνία μας δεν κινδυνεύει μόνο από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, αλλά και από αυτές της οικονομικής ύφεσης που προκαλεί η πανδημία». «Σε όλο αυτό το διάστημα, η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ακολούθησε ευλαβικά τις εντολές της κυβέρνησης και συνολικά το επιχειρείν επέδειξε ωριμότητα και σύνεση. Όμως, παρά τις προσπάθειες μας, η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού δεν έχει ανασχεθεί στο ποσοστό που όλοι θα θέλαμε. Και αυτό γιατί δεν έχουν εκλείψει οι αντικοινωνικές συμπεριφορές με άσκοπες μετακινήσεις και συνωστισμό σε διάφορα σημεία, όπως σε πλατείες, παραλίες, ακόμα και έξω από εκκλησίες όπως είδαμε σε κάποιες περιπτώσεις» αναφέρει.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, είναι να παρατείνεται συνεχώς η περίοδος των σκληρών περιοριστικών μέτρων που επιβάλουν μεταξύ άλλων και το κλείσιμο επιχειρήσεων. «Όμως όσο παρατείνεται αυτός ο φαύλος κύκλος, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα ακόμα και το 50% των επιχειρήσεων, ενώ ορισμένοι κλάδοι όπως η εστίαση απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή» προσθέτει και καταλήγει: «Ζητάμε το αυτονόητο. Να λειτουργήσουμε με κανόνες. Περισσότερο επικίνδυνη είναι η σημερινή κατάσταση που βλέπουμε παραβατικές συμπεριφορές ενώ επιχειρήσεις και επαγγελματίες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Ας σταθμίσουν τα πράγματα και οι ειδικοί επιστήμονες και ας αποφασίσουν, αναλαμβάνοντας όμως και τις ευθύνες τους για την οικονομική καταστροφή που προκαλούν».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News