BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Μάχη» για την υπεράσπιση των 800 μονάδων

Υπό πίεση ενέργεια και κατασκευές

Φωτ. Intimenews

«Μάχη» για την υπεράσπιση των 800 μονάδων δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εμφανίζεται εγκλωβισμένο στις διαθέσεις των πωλητών -για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Μάλιστα, οι ρευστοποιήσεις εστιάζουν κατά κύριο λόγο στον κατασκευαστικό και στον ενεργειακό κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση της τάξης του 0,15% και διαμορφώνεται στις 799,32 μονάδες, χάνοντας περίπου μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (800,56 μονάδες).

Το τόξο των διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις οκτώ μονάδες, από 798 έως 806 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ, δείγμα της επενδυτικής αδιαφορίας, η οποία ευνοεί και τις εντολές πώλησης σε συγκεκριμένες εισηγμένες. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η σημερινή «εικόνα» -όπως και η χθεσινή- εντάσσεται στην ευρύτερη τάση για διόρθωση, μετά τις 10 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες. Άλλωστε, ο φόβος για τη διατήρηση της υφεσιακής κατάστασης στο α’ τρίμηνο του 2021, σε συνδυασμό με την παράταση των περιοριστικών μέτρων και τον αργό ρυθμό εμβολιασμού έχουν καταφέρει να «ψαλιδίσουν» τις προσδοκίες των επενδυτών για άμεση επιστροφή στην ομαλότητα.

Την ίδια ώρα, η απόσταση μεταξύ των αρχικών προσδοκιών και της πραγματικότητας, όσον αφορά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, επιτείνουν το κλίμα «καψυποψίας» ανάμεσα στους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν εναγωνιωδώς «θετικές ειδήσεις» για να διατηρήσουν το ανοδικό momentum των προηγούμενων εβδομάδων.

«Αντέχουν» οι τράπεζες

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, μετά το -4% της χθεσινής ημέρας, κινούνται σταθεροποιητικά πέριξ των 485 μονάδων, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 0,50%. Το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύεται άνω του 2%.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας καταβάλλει προσπάθεια ανάκτησης του ορίου των 2 ευρώ, εν μέσω και των ανησυχιών για τις διαπραγματεύσεις με το αμερικανικό fund CVC επί της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. 

Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +2,57% 0,8626 ευρώ
  • Attica Bank +0,45% 0,222 ευρώ
  • Eurobank -0,75% 0,5854 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +0,15% 1,98 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -0,34% 1,17 ευρώ

Υπό πίεση ενέργεια και κατασκευές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοράστες και πωλητές δίνουν μια αμφίρροπη μάχη, παρά το πρωινό προβάδισμα των πρώτων, με αποτέλεσμα το ταμπλό να μοιάζει απολύτως μοιρασμένο.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα (-2,07%), Motor Oil (-1,69%) και Viohalco (-1,41%), ενώ θετική αντίδραση καταγράφεται στις μετοχές των Aegean (+1,21%), EXAΕ (+0,92%) και Μytilineos (+0,90%). 

Συνολικά, αυτή την στιγμή (14.00), 48 μετοχές κινούνται ανοδικά, 56 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 10 παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 53,3 δισ. ευρώ.

«Πρωταγωνιστής» η μεταβλητότητα

Αναμφίβολα, αυτές οι πρώτες ημέρες του 2021 χαρακτηρίζονται από μια έντονη μεταβλητότητα, εξέλιξη απολύτως φυσιολογική δεδομένων των 10 συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων που έχουν προηγηθεί. O τραπεζικός κλάδος, όπως παρατηρεί η Fast Finance, είναι αυτός που συγκεντρώνει και τους περισσότερους πωλητές, κινούμενος με μία πλάγια πτωτική κίνηση. 

«Ο τραπεζικός χρειάζεται μία κατοχύρωση των 533 μονάδων, αν θέλει να δώσει και πάλι τάση» συνεχίζει η χρηματιστηριακή τάση, η οποία θεωρεί τις τραπεζικές διακυμάνσεις ως «κλειδί» για τη μεσο-μακροπρόθεσμη κίνηση της ελληνικής αγοράς. Την ίδια ώρα, βέβαια, υπάρχουν μετοχές, τις οποίες δύσκολα αποχωρίζονται οι πωλητές -χάρη και στα πολύ καλά οικονομικά μεγέθη- και οι οποίες στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη εν μέσω της συσσώρευσης.

Το σημαντικό, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι πλέον οι 750 μονάδες έχουν καταστεί μια καλή βάση για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος ανάλογα με τις ευρύτερες εξελίξεις περιμένει την κατάλληλη χρονική συγκυρία, προκειμένου να πραγματοποιήσει το μεγάλο «άλμα» προς τις 1.000 μονάδες, οι οποίες αποτελούν και τον στόχο του 2021. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News