BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Αψιμαχίες» λίγο πάνω από τις 800 μονάδες

Σταθεροποιητικά οι τράπεζες

Χρηματιστήριο: «Αψιμαχίες» λίγο πάνω από τις 800 μονάδες

Αδυναμία ανάκτησης των 820 μονάδων εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς –μετά τις απώλειες της Δευτέρας– ο Γενικός Δείκτης κινείται σταθεροποιητικά, μην επιδεικνύοντας διάθεση για μια νέα ανοδική κίνηση.

Ο φόβος για τη διατήρηση της υφεσιακής κατάστασης και στο α’ τρίμηνο του 2021, σε συνδυασμό με την παράταση των περιοριστικών μέτρων και τον αργό ρυθμό εμβολιασμού έχουν καταφέρει να «ψαλιδίσουν» τις προσδοκίες των επενδυτών για άμεση επιστροφή στην ομαλότητα.

Την ίδια ώρα, η απόσταση μεταξύ των αρχικών προσδοκιών και της πραγματικότητας, όσον αφορά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, επιτείνουν το κλίμα «καψυποψίας» ανάμεσα στους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν εναγωνιωδώς «θετικές ειδήσεις» για να διατηρήσουν το ανοδικό momentum των προηγούμενων εβδομάδων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,23% και διαμορφώνεται στις 802,39 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (800,56 μονάδες).

Το τόξο των διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις τέσσερις μονάδες, από 800 έως 804 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ, δείγμα της επενδυτικής αδιαφορίας. 

Σταθεροποιητικά οι τράπεζες

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, μετά το -4% της χθεσινής ημέρας, κινούνται σταθεροποιητικά πέριξ των 485 μονάδων, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1%. Το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία καταβάλλει προσπάθεια ανάκτησης του ορίου των 2 ευρώ, εν μέσω και των προσδοκίων για ολοκλήρωση του deal με το αμερικανικό fund CVC για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. 

Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +1,59% 0,8544 ευρώ
  • Attica Bank +3,85% 0,2295 ευρώ
  • Eurobank -0,78% 0,5852 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +0,89% 1,9945 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +0,09% 1,175 ευρώ

Ανοδικά Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοράστες φαίνεται ότι διαθέτουν τα ηνία των συναλλαγών, παρότι δεν απουσιάζουν και οι εντολές πώλησης σε συγκεκριμένες εισηγμένες, όπως για παράδειγμα στον ΟΠΑΠ, ο οποίος υποχωρεί κατά 1,20% και τα 10,89 ευρώ.

Αντίθετα, η μετοχή της Ελλάκτωρ κινείται ανοδικά κατά 1,7%, με το ενδιαφέρον να αυξάνεται σημαντικά εν όψει και της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης, η οποία θα καθορίσει τα επόμενα βήματα της κατασκευαστικής. Κατά 1,62% ενισχύεται και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Συνολικά, αυτή την στιγμή (11.00), 36 μετοχές κινούνται ανοδικά, 15 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ εννέα παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 53,5 δισ. ευρώ.

«Πρωταγωνιστής» η μεταβλητότητα

Αναμφίβολα, αυτές οι πρώτες ημέρες του 2021 χαρακτηρίζονται από μια έντονη μεταβλητότητα, εξέλιξη απολύτως φυσιολογική δεδομένων των 10 συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων που έχουν προηγηθεί. O τραπεζικός κλάδος, όπως παρατηρεί η Fast Finance, είναι αυτός που συγκεντρώνει και τους περισσότερους πωλητές, κινούμενος με μία πλάγια πτωτική κίνηση. 

«Ο τραπεζικός χρειάζεται μία κατοχύρωση των 533 μονάδων, αν θέλει να δώσει και πάλι τάση» συνεχίζει η χρηματιστηριακή τάση, η οποία θεωρεί τις τραπεζικές διακυμάνσεις ως «κλειδί» για τη μεσο-μακροπρόθεσμη κίνηση της ελληνικής αγοράς. Την ίδια ώρα, βέβαια, υπάρχουν μετοχές, τις οποίες δύσκολα αποχωρίζονται οι πωλητές -χάρη και στα πολύ καλά οικονομικά μεγέθη- και οι οποίες στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη εν μέσω της συσσώρευσης.

Το σημαντικό, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι πλέον οι 750 μονάδες έχουν καταστεί μια καλή βάση για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος ανάλογα με τις ευρύτερες εξελίξεις περιμένει την κατάλληλη χρονική συγκυρία, προκειμένου να πραγματοποιήσει το μεγάλο «άλμα» προς τις 1.000 μονάδες, οι οποίες αποτελούν και τον στόχο του 2021. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News