ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΙΡΕΣΙΑ

Η ρύθμιση για τις επιταγές και ο φόβος του «μπαλονιού»

Η ρύθμιση για τις επιταγές και ο φόβος του «μπαλονιού»

Τον κίνδυνο της «ασφυξίας» στην αγορά επιχειρεί  να απομακρύνει το οικονομικό επιτελείο, με τη νέα ρύθμιση για την παράταση στην πληρωμή των επιταγών. Στόχος είναι να μην πλημμυρίσει ο εμπορικός κόσμος με ακάλυπτες επιταγές λόγω του lock down.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι, σε σημαντικό βαθμό, ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί καθώς τα στοιχεία του Τειρεσία δείχνουν ότι οι ακάλυπτες επιταγές είναι αισθητά μειωμένες. Ο εμπορικός κόσμος, πάντως, ζητά πιο μακροπρόθεσμες λύσεις, καθώς ανησυχεί για το φαινόμενο του «μπαλονιού», δηλαδή το ενδεχόμενο να «σκάσουν» όλες οι υποχρεώσεις μαζεμένες στο τέλος της καραντίνας.

Με βάση την εικόνα της αγοράς, το συμπέρασμα είναι ότι η χρονική μετάθεση της πληρωμής των επιταγών έχει μεν χαρακτήρα προσωρινής λύσης, αλλά αποσυμπιέζει το σύστημα της ρευστότητας στο εμπόριο και προσφέρει πολύτιμη ανάσα στις επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «δείκτες ασφυξίας» στην αγορά βρίσκονται σε πτωτική πορεία, παρά το γεγονός ότι πέρυσι πολλές επιχειρήσεις έχασαν, αθροιστικά, πάνω από  πέντε μήνες κανονικής λειτουργίας.

Με βάση τους πίνακες του συστήματος Τειρεσίας – όπου καταγράφεται κάθε περίπτωση πιστωτικής αφερεγγυότητας – στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου είχαν καταγγελθεί, συνολικά, περίπου 7.000 ακάλυπτες επιταγές, ονομαστικής αξίας σχεδόν 92 εκατ. ευρώ. Με εξαίρεση τον Σεπτέμβριο που δεν ίσχυαν κάποια ευεργετικά μέτρα για τους εκδότες των επιταγών, όλοι οι υπόλοιποι μήνες μετά τον Μάρτιο που ξεκίνησε η πανδημία, εμφανίζουν αισθητή μείωση των ακάλυπτων επιταγών και των ποσών, σε ποσοστά από 20% έως και 50%.

Η πρώτη ρύθμιση για παράταση 75 ημερών στην πληρωμή των επιταγών, αφορούσε την περίοδο 30 Μαρτίου έως και 31 Μαΐου (πρώτο lock down), η δεύτερη παράταση αφορούσε την περίοδο 18 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου (δεύτερο lock down) και η τρίτη ρύθμιση αφορά, ουσιαστικά, την επιμήκυνση της δεύτερης ρύθμισης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου αφού το lock down συνεχίζεται. Μάλιστα, προβλέπεται και επιπλέον παράταση 45 ημερών για τις επιταγές που, κανονικά, έπρεπε να πληρωθούν από 18/11/ έως και 31/12.

Για τους κομιστές των αξιογράφων:

·         εάν έχουν στην κατοχή τους επιταγές που υπερβαίνουν το 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε θα δικαιούνται παράταση μέχρι 31-5-2021 της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ οι οποίες έληξαν ή λήγουν την περίοδο 1-1-2021 έως 31-1-2021, καθώς και παράταση της προθεσμίας καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκε ή θα βεβαιωθεί με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 31η-1-2021 και την 28η-2-2021

·         εάν έχουν στην κατοχή τους επιταγές που υπερβαίνουν το 50% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε, για τα αξιόγραφα που οι ίδιοι οφείλουν, λαμβάνουν το ευεργέτημα της μη καταχώρησης στον «Τειρεσία», εφόσον τα εξοφλήσουν εντός 75 ημερών.

Σημειώνεται ότι η εγγραφή του εκδότη της επιταγής στον Τειρεσία, γίνεται απευθείας γνωστή σε όλες της τράπεζες, οι οποίες παύουν τη χορήγηση οποιαδήποτε πίστωσης στον εκδότη. Ο κομιστής της ακάλυπτης επιταγής μπορεί να ζητήσει με δικαστική απόφαση, ακόμη και με την έκδοση προσωρινής διαταγής, την συντηρητική κατάσχεση καθώς και την απαγόρευση της μεταβίβασης κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του εκδότη της επιταγής. Παράλληλα, ο δανειστής δύναται να ζητήσει την έκδοση διαταγής πληρωμής από το αρμόδιο δικαστήριο σε βάρος, όχι μόνο του εκδότη της ακάλυπτης επιταγής, αλλά και των όλων των υπολοίπων οπισθογράφων της επιταγής.
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News