LOGISTICS

Πού φτάνουν οι τιμές πώλησης και τα ενοίκια αποθηκευτικών χώρων

Γιατί αναμένεται άνοδος τιμών στις αποθήκες. Τι αναφέρει έρευνα της Geoaxis.

Πού φτάνουν οι τιμές πώλησης και τα ενοίκια αποθηκευτικών χώρων

Άνοδο αναμένεται να καταγράψουν οι τιμές πώλησης και ενοικίασης των αποθηκευτικών χώρων λόγω της μικρής προσφοράς ποιοτικών κατασκευών και της έλλειψης διαθέσιμης γης, σύμφωνα με όσα αναφέρει έρευνα του παρατηρητηρίου Logistics της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Geoaxis. Κατά την τελευταία διετία πραγματοποιήθηκαν στη χώρα επενδύσεις της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, ενώ το διαθέσιμο μέγεθος αποθήκευσης εγκαταστάσεων logistics υπερδιπλασιάστηκε την περίοδο 2003-2009.

Παρόλ’ αυτά, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μόνο το 14% των αποθηκών διαθέτει εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο που είναι μεγαλύτερος των 45.000 τ.μ., ενώ περισσότερο από το 62% είναι μεγέθους χαμηλότερου από 10.000 τ.μ. Μικρές, δηλαδή, αποθήκες και εγκαταστάσεις διασύνδεσης – διασκορπισμένες και κατακερματισμένες σε όλη τη χώρα, με ύψος έως 9 μέτρα, όταν θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 10 μέτρα, ώστε να είναι εφικτή η αποθήκευση μέσω παλετών, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του υφιστάμενου αποθέματος αποθηκευτικών χώρων, σύμφωνα με την έρευνα της Geoaxis. Με τα δεδομένα αυτά, το Θριάσιο πεδίο καταλαμβάνει την μερίδα του λέοντος στις νέες αναπτύξεις, σε αντιδιαστολή με την Ελευσίνα και την Μεταμόρφωση, όπου η πλειοψηφία του κτηριακού αποθέματος είναι αρκετά παλαιά.

Το κόστος κατασκευής

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το κόστος κατασκευής μίας σύγχρονης αποθήκης κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ ανά τ.μ. για τις εγκαταστάσεις και το σύνολο των απαιτούμενων διαμορφώσεων περιβάλλοντος χώρου. Για την ανάπτυξη του βασικού κτηρίου που περιλαμβάνει το κόστος σχεδιασμού, μελετών, αδειοδοτήσεων κι επιβλέψεων, το κόστος ανά τ.μ. ανέρχεται σε 350 έως 450 ευρώ, μέγεθος που διαμορφώνεται σε 450 έως 600 ευρώ ανά τ.μ. για τις εγκαταστάσεις διοίκησης και τα γραφεία.

Ως εκ τούτου, ενδεικτικά το κόστος κατασκευής (με το “κλειδί στο χέρι”) -εξαιρουμένων των δαπανών για τον εξοπλισμό-μίας σύγχρονης αποθηκευτικής μονάδας μπορεί να κυμανθεί από 400 ευρώ / τ.μ. έως 550 ευρώ / τ.μ.

Οι τιμές πώλησης και ενοικίασης

Για απολύτως τυπικούς χώρους, δίχως σύγχρονες προδιαγραφές και με ύψος μέχρι 9 μέτρα, η υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή πώλησης καταγράφεται στην Ελευσίνα με 1.000 ευρώ / τ.μ. Ακολουθούν ο Ασπρόπυργος με 596,30 ευρώ και τα Μεσόγεια Αττικής με 559,45 ευρώ. Χαμηλότερες διάμεσες τιμές πώλησης ανά τ.μ. εμφανίζουν το Καλοχώρι & ΒΙ.ΠΕ Σίνδου με 427,25 ευρώ και τελευταία έρχονται τα Οινόφυτα με τιμή 253,84 ευρώ.

Σύμφωνα με την Geoaxis, οι αξίες κυμαίνονται από 250 έως 1.000 ευρώ / τ.μ., ενώ στην Ελευσίνα η ζητούμενη τιμή των 1.000 ευρώ / τ.μ. δεν αντιπροσωπεύει τη μέση τιμή για αποθήκες στην περιοχή. Και αντιστοιχεί, ως επί το πλείστον, σε ακίνητα που είτε διαθέτουν σημαντικό υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, είτε βρίσκονται σε θέσεις με ευνοϊκό πολεοδομικό καθεστώς.

Με άλλα λόγια, πωλήσεις σε τιμές άνω των 600 ευρώ/τ.μ. αφορούν αποκλειστικά σε ακίνητα πολύ καλών προδιαγραφών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Logistics.

Πού φτάνουν οι τιμές πώλησης και τα ενοίκια αποθηκευτικών χώρων-1

Σχετικά το μέγεθος των προς διάθεση ακινήτων, η μεγαλύτερη διάμεση διαθέσιμη επιφάνεια καταγράφεται στην Ελευσίνα με 7.500 τ.μ. και ακολουθούν ο Ασπρόπυργος και τα Οινόφυτα με 5.700 τ.μ. και 5.680 τ.μ., αντίστοιχα. Τις μικρότερες επιφάνειες εμφανίζουν το Καλοχώρι & ΒΙ.ΠΕ Σίνδου με διάμεση διαθέσιμη επιφάνεια 4.160 τ.μ. και τα Μεσόγεια Αττικής με διάμεση διαθέσιμη επιφάνεια 4.127 τ.μ.

Οι μηνιαίες τιμές ενοικίασης ανά τ.μ. (για απολύτως τυπικούς χώρους, δίχως σύγχρονες προδιαγραφές και με ύψη μέχρι 9 μέτρα), καταγράφονται στα Μεσόγεια με 3,60 ευρώ. Ακολουθούν ο Ασπρόπυργος με 3,36 και η Ελευσίνα με 2,45 ευρώ. Χαμηλότερες διάμεσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης εμφανίζουν τα Οινόφυτα με 2,25 και το Καλοχώρι & ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου με 1,79 ευρώ. Οι μισθωτικές αξίες κινούνται σε ένα εύρος μεταξύ 2 έως 4 ευρώ ανά τ.μ., πάνω από το οποίο αφορούν αποκλειστικά σε ακίνητα υψηλών προδιαγραφών.

Πού φτάνουν οι τιμές πώλησης και τα ενοίκια αποθηκευτικών χώρων-2

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News