Business & Finance Δευτέρα 11/01/2021, 19:50
ΟΜΟΛΟΓΑ

Οι ΗΠΑ παρέσυραν σε άνοδο τις αποδόσεις του ευρώ

Οι ΗΠΑ παρέσυραν σε άνοδο τις αποδόσεις του ευρώ

Σε άνοδο γύρισε η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ προς το τέλος της συνεδρίασης, παρασυρόμενη από την άνοδο των αμερικανικών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε υψηλό 10μήνου, εν μέσω προσδοκιών για νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης υπό τη νέα θητεία του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Στην αρχή της συνεδρίασης, οι αποδόσεις παρουσίαζαν οριακή πτώση, καθώς τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού τροφοδότησαν και πάλι ανησυχίες με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στραφούν στην ασφάλεια του κρατικού χρέους, εξέλιξη που σε συνδυασμό με την προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα είναι σταθερά εδώ και θα αγοράζει ομόλογα, αντιστάθισε τις ανοδικές πιέσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Εν συνεχεία όμως, οι αποδόσεις γύρισαν σε απότομη άνοδο όταν απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο 1,134%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020.

“Εάν οι αμερικανικές αποδόσεις συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, και οι γερμανικές αποδόσεις θα ακολουθήσουν. Θα ακολουθήσουν την ίδια κατεύθυνση, παρότι οι κινήσεις στην Ευρωζώνη θα είναι πιο περιορισμένες”, αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale. Σε άνοδο, πέντε μονάδων βάσης, γύρισαν και οι αποδόσεις των γαλλικών και ολλανδικών.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε στο -0,491%, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο μηνών.

Ενας από τους βασικούς παράγοντες που παρακολουθούν επίσης οι επενδυτές αυτή τη στιγμή είναι το μέγεθος της προσφοράς, που συνήθως είναι μεγάλο αυτή την περίοδο, όπως συνηθίζεται στις αρχές του έτους και θα μπορούσε να ασκήσει κάποιες ανοδικές πιέσεις στις ομολογιακές αποδόσεις. Η Commerzbank εκτιμά ότι οι νέες εκδόσεις της Ευρωζώνης θα ξεπεράσουν τα 20 δισ.ευρώ αυτή την εβδομάδα.

Ανοδο κατέγραψαν και οι αποδόσεις στην ευρωπεριφέρεια. Η απόοδση του ελληνικού 10ετούς επέστρεψε στο 0,64% και του πενταετούς στο 0,09%. Στην ΗΔΑΤ, ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε υψηλός στα 118 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 64 εκατ. αφορούσαν σε συναλλαγές στη 10ετία. 

Επίσης, το spread του ιταλικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διευρύνθηκε στις 104 μονάδες βάσης από τις 99 την Παρασκευή, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στην πολιτική σκηνή. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε βρίσκεται σε σύγκρουση με τον εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό και πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, σε μία εξέλιξη που επανέφερε στο προσκήνιο την πολιτική αβεβαιότητα. 

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ιταλικού οργανισμού διαχείρισης κρατικού χρέους Ντέιβιντ Ιακονόβι ανέφερε ότι εκδηλώνεται αυξανόμενο ενδιαφέρον για ιταλικά κρατικά ομόλογα από Ασιάτες επενδυτές που έχουν επιδοθεί στο «κυνήγι» των λιγοστών αποδόσεων που εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη στον πλανήτη μέσα στο σημερινό περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ιταλία άντλησε 10 δισ.ευρώ από έκδοση 15ετούς μέσω κοινοπρακτικού σχήματος τραπεζών, με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 105 δισ.ευρώ από περίπου 520 επενδυτές, εκ των οποίων τα τρία-τέταρτα ήταν από το εξωτερικό. 

moneyreview.gr

 

  

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News