Business & Finance Δευτέρα 11/01/2021, 16:02
BUSINESS & FINANCE

ΕΣΑ: Επανέναρξη του click away από την Πέμπτη ώστε να ξεκινήσουν οι εκπτώσεις

Έναρξη της μεθόδου click in shop από τις 18/1 προτείνει ο πρόεδρος του ΕΣΑ - Επιστολή προς τον Κ. Μητσοτάκη

Φωτ. Intime

Πρόταση για να αντιμετωπιστεί «η μεγαλύτερη κρίση που βιώνει το εμπόριο στη μεταπολεμική του ιστορία του» καταθέτει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Στ. Καφούνης με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Καφούνης τονίζει μεταξύ άλλων πως ο εμπορικός κόσμος παρακολουθεί «με έκπληξη το λιανεμπόριο να αντιμετωπίζεται χωρίς να υπολογίζεται το μεγάλο ειδικό βάρος που έχει στην οικονομία», προσθέτοντας πως το ζητούμενο εν μέσω ακραίων συνθηκών λειτουργίας, είναι η ισόρροπη αντιμετώπιση του υγειονομικού κινδύνου με ταυτόχρονη επίτευξη του μέγιστου δυνατού οικονομικού αποτελέσματος.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, διεκδικούμε πλέον την ισότιμη συμμετοχή μας στο τραπέζι της διαμόρφωσης των προτάσεων, όπου φυσικά η ευθύνη των τελικών αποφάσεων αφορά αποκλειστικά στην εκάστοτε κυβέρνηση. Άλλωστε θεωρούμε ότι ο ΕΣΑ με τη συνολική στάση και τις προτάσεις του δικαιωματικά έχει κερδίσει τον τίτλο του σοβαρού συνομιλητή, εκπροσωπώντας έναν κλάδο που απέδειξε ότι μπορεί να σεβαστεί και να εφαρμόσει αποτελεσματικά οποιοδήποτε μέτρο τού προταθεί» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Στο πλαίσιο αυτό και «κατόπιν επικοινωνίας με υγειονομικούς επιστήμονες, μηχανικούς μοντέλων πρόβλεψης και άλλους σημαντικούς παράγοντες, που συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο» προτείνει τα εξής:

  • Επαναλειτουργία της αγοράς με “click away” την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, ώστε να εκκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν οι ήδη ληφθείσες παραγγελίες.
  • Διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο “click in shop” από Δευτέρα 18-1-2021, αρχικά με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και διεύρυνση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Προφανώς με αυστηρή εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, χρήση αντισηπτικών στην είσοδο, στο ταμείο και στους χώρους δοκιμών.
  • Για την ενίσχυση των υγειονομικών προφυλάξεων πρέπει να επιδοτηθεί αμέσως ακόμη και η ετεροχρονισμένη προμήθεια ειδικών μηχανημάτων καθαρισμού και απολύμανσης αέρα, τα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν εντός εκάστου καταστήματος.
  • Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον EΣΑ, πρέπει να αφορούν σε όλους τους κλάδους χωρίς εξαιρέσεις (βιβλία, παιγνίδια, εποχιακά κ.λπ.), οι οποίες, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και ενεργοποιούν κοινωνικούς αυτοματισμούς.

Στην περίπτωση που οι υγειονομικοί δείκτες επιβαρυνθούν και πριν προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέο lockdown σε βάρος του λιανεμπορίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει πως θα πρέπει:

1. Να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των supermarkets, εφαρμόζοντας αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.
2. Να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων.
3. Να εφαρμοσθεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά, μειώνοντας άσκοπες μετακινήσεις, που δημιουργούν συγχρωτισμό σε κεντρικά σημεία και ενισχύοντας όλες τις τοπικές αγορές ανεξαρτήτως μεγέθους.
4. Να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms μετακίνησης “6”.
5. Να ενισχυθεί η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων.

Απευθυνόμενος τέλος προς τον κ. Μητσοτάκης ο κ. Καφούνης εκφράζει τη βεβαιότητα πως ο Πρωθυπουργός «θα μεριμνήσει για την ισόρροπη αντιμετώπιση του υγειονομικού κινδύνου, με  ταυτόχρονη επίτευξη του μέγιστου δυνατού οικονομικού αποτελέσματος, ώστε όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, μαζί με τους εργαζόμενους τους, να είναι εδώ και την επόμενη ημέρα».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News