ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Από τη ΔΕΗ… στις συμπληγάδες του κατώτατου μισθού

Από τη ΔΕΗ… στις συμπληγάδες του κατώτατου μισθού

Παλαιότερα ο Κωστής Χατζηδάκης χειρίστηκε δύσκολες καταστάσεις όπως αυτήν της Ολυμπιακής, της ΔΕΗ και τώρα καλείται να αλλάξει σελίδα στην αγορά εργασίας σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που η χώρα θα πρέπει να βγει από μια βαθιά ύφεση, να βρει τον βηματισμό της και τελικά να πάρει τον δρόμο της ανάπτυξης. Ένας από τους καυτούς φακέλους του νέου υπουργού Εργασίας είναι και η αναπροσαρμογή του κατωτάτου μισθού ο οποίος θα πρέπει να γίνει μέσα στο 2021. Ο υπουργός Εργασίας σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να εισηγηθεί το δεύτερο 15vθήμερο του Ιουλίου τον νέο κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο. Η απόφαση του κατώτατου μισθού όμως δεν είναι απλά άσπρο ή μαύρο πόσο μάλλον σε μια περίοδο δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Από την μία πλευρά ο νέος υπουργός θα κληθεί να προστατέψει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων οι οποίοι μάλιστα κλήθηκαν πολλοί από αυτούς να ζήσουν με 534 ευρώ και με την αβεβαιότητα εάν τελικά θα συνεχίσουν να εργάζονται. Από την άλλη πλευρά οι εξουθενωμένες επιχειρήσεις οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν θα άντεχαν αυτή την περίοδο μια αύξηση του μισθολογικού κόστους. Εάν γίνει αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειώσουν από την πλευρά τους την προσφορά εργασίας γεγονός που συμβαίνει ακόμη και σε καλές οικονομικές περιόδους πόσο μάλλον όταν θα προσπαθούν να βγουν από το τούνελ της αβεβαιότητας και της ύφεσης. Επιπλέον οι επιχειρήσεις θα έχουν να προσθέσουν ακόμη ένα επιχείρημα για το πάγωμα του κατώτατου μισθού ή  και για  την μείωση του λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Από τον Ιούλιο του 2020 αυξήθηκαν οι καθαρές αποδοχές όλων των μισθωτών πλήρους απασχόλησης. Μάλιστα λόγω της νέας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, οι μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται περίπου κατά 1,6%.

Ο δημόσιος διάλογος πάντως αναμένεται να είναι έντονος και «καυτός». Το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεση του για την Ελλάδα συστήνει πως  η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι συνετή.

Βέβαια ο Κωστής Χατζηδάκης θα μπορέσει εάν θελήσει να πετάξει την «καυτή πατάτα» του κατώτατου μισθού και ως ο υπουργός που έχει φέρει εις πέρας δύσκολες υποθέσεις διαφόρων υπουργείων βλέπε Ολυμπιακή και ΔΕΗ να ασπαστεί άμεσα και την πρόταση Πισσαρίδη για τον κατώτατο μισθό. Η έκθεση προτείνει ο καθορισμός του κατώτατου μισθού να γίνεται από ένα Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων. Η πρόταση μάλιστα του Συμβουλίου θα πρέπει να θεωρείται δεσμευτική προς την κυβέρνηση.

Επιπλέον το προτεινόμενο μοντέλο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού περιλαμβάνει και την υποχρέωση του Συμβουλίου να δημοσιεύει μια ετήσια έκθεση όπου θα προτείνει το επίπεδο του κατώτατου μισθού τεκμηριώνοντας την πρόταση του. Μπορεί και τώρα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία  να υπάρχει ένα πόρισμα για τον κατώτατο μισθό από το ΚΕΠΕ σε συνεργασία με 5μελή Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες αλλά η ειδοποιός διαφορά είναι πως η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από αυτήν την πρόταση, και βέβαια αποφασίζει η ίδια. 
Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο του 2019 λίγο πριν τις εκλογές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε μια «γενναία» αύξηση  της τάξεως του 11% και έτσι ο κατώτατος μισθός διαμορφώθηκε στα 650 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ. Έκτοτε η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας μεταθέτει την συζήτηση με το νέο χρονοδιάγραμμα να έχει ως εξής:  Η αποστολή της πρόσκλησης για τη διαβούλευση θα γίνει μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, ενώ η σύνταξη και η υποβολή έκθεσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως και τις 30 Απριλίου.

Η διαβίβαση του υπομνήματος και τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης θα γίνει έως τις 15 Μαΐου, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα θα ολοκληρωθεί και η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προκειμένου να συνταχθεί το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης.

Έναν μήνα αργότερα, στις 30 Ιουνίου, θα έχει ολοκληρωθεί το Σχέδιο Πορίσματος και η εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το υπουργικό συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό θα λάβει χώρα μέσα στο τελευταίο 15νθημερο του Ιουλίου. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News