Business & Finance Σάββατο 9/01/2021, 19:47
ΗΠΑ

Η Wall Street επιστρέφει στα θεμελιώδη της

Η Wall Street επιστρέφει στα θεμελιώδη της

Με την αβεβαιότητα γύρω από τις αμερικανικές εκλογές να έχει πλέον περάσει, ορισμένοι επενδυτές αναμένουν ότι τα εταιρικά κέρδη και τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο ως προς την κίνηση των αμερικανικών μετοχών στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Για μήνες, εταιρικά κέρδη και οικονομικά στοιχεία είχαν περάσει στη δεύτερη θέση, καθώς οι επενδυτές βρίσκονταν αντιμέτωποι με πολλές αβεβαιότητες: η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και το μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο στην Ουάσιγκτον. «Το 2020, τα θεμελιώδη της αγοράς είχαν πάψει να ισχύουν», αναφέρει ο Ματ Αμπερσον της ORATS. Aυτό όμως τώρα έχει αρχίσει να αλλάζει. Οι αποφασιστικής σημασίας εκλογές στη Τζόρτζια έδωσαν τον έλεγχο της Γερουσίας στους Δημοκρατικούς, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερες δημοσιονομικές πολιτικές, μεγαλύτερες δαπάνες και υψηλότερους φόρους. «Με λιγότερη προσοχή στην πολιτική, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί περισσότερο σε θέματα, όπως ο κορωνοϊός και τα οικονομικά θεμελιώδη», αναφέρει ο Τζέιμς Νίτλεϊ της ING.

Οι επενδυτές θα πάρουν μία πρώτη ιδέα για τις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας την επόμενη εβδομάδα με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τις πωλήσεις λιανικής και το καταναλωτικό κλίμα. Επίσης, JP Morgan, Citigroup και Wells Fargo θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου στις 15 Ιανουαρίου. Συνολικά, τα κέρδη των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 επιχειρήσεων προβλέπεται να αυξηθούν 21% εφέτος συγκριτικά με το 2020. Μία αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος θα οδηγήσει τους επενδυτές σε μετοχές που συνδέονται περισσότερο με τις επιδόσεις της οικονομίας, όπως η ενέργεια, ο χειρότερος σε επίδοση κλάδος του 2020. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο κλάδος ενέργειας θα παρουσιάσει αύξηση κερδών 668% το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Eπίσης, τα κέρδη των εταιρειών βαριάς βιομηχανίας, επιλεγμένων καταναλωτικών ειδών και πρώτων υλών αναμένεται να παρουσιάσουν μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά με τα κέρδη του τεχνολογικού κλάδου.

Οι προσδοκίες για περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης σε συνδυασμό με τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια μακροπρόθεσμα έχουν πυροδοτήσει ράλι στα «πάντα», με αποτέλεσμα η άνοδος να επεκταθεί από την τεχνολογία και στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, πείθοντας τους επενδυτές να ποντάρουν σε ολόκληρη την αγορά και όχι μόνο σε συγκεκριμένους τομείς. Κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του 2020, «είχες μία αγορά που δεν ενδιαφερόταν εάν μία εταιρεία δεν παρουσίασε κέρδη ή δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες. Αυτό που την ενδιέφερε ήταν τα μέτρα στήριξης και τα εμβόλια», λέει ο Ρόμπερτ Αλμέιντα, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της MFS Investement Management, συμπληρώνοντας ότι αυτό τείνει τώρα να αλλάξει. 

Πηγή: Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News