Business & Finance Πέμπτη 25/05/2023, 16:55
BUSINESS & FINANCE

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Γιατί κανείς δεν αγοράζει τις μετοχές τους;

Απογοητευμένοι οι επικεφαλής των τραπεζών σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι αγωνίζονται να κερδίσουν πίσω τους επενδυτές

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Γιατί κανείς δεν αγοράζει τις μετοχές τους;

Η PacWest έχασε 1 δισ. δολάρια σε ένα τρίμηνο, είδε τη μετοχή της να πέφτει κατά 89% σε δυο μληνες και πουλάει assets για να να ανακτήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη. Η Deutsche Bank AG είχε τους πιο κερδοφόρους 12 μήνες από το 2007. Ωστοσο, η μετοχή της αμερικανικής PacWest διαπραγματεύεται με υψηλότερη τιμή σε σύγκριση με την Deutsche Bank AG.

Το κενό αποτίμησης του γερμανικού πιστωτικού ιδρύματος είναι χαρακτηριστικό της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Ενώ έχουν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που οδηγούν μετόχους των αμερικανικών τραπεζών προς την έξοδο, οι επενδυτές εξακολουθούν να μην αγοράζουν τις μετοχές τους.

«Είμαστε δυσαρεστημένοι με την τιμή της μετοχής μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας στη Φρανκφούρτη την περασμένη εβδομάδα, ενώ δεσμεύτηκε ότι η τράπεζα θα «κάνει περισσότερα για να πείσει την αγορά για τα πλεονεκτήματά της».

Η απογοήτευση αυτή απηχεί τα συναισθήματα των επικεφαλής των τραπεζών σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι αγωνίζονται να κερδίσουν πίσω τους επενδυτές, παρά το γεγονός ότι καρπώνονται τα οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων και την παγκόσμια άνθηση των συναλλαγών. Ο Frederic Oudea, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Societe Generale SA αυτή την εβδομάδα μετά από 15 χρόνια, εξέφρασε τη λύπη του ότι η τιμή της μετοχής της γαλλικής εταιρείας είναι σημαντικά χαμηλότερη τώρα από ό,τι όταν ανέλαβε.

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Γιατί κανείς δεν αγοράζει τις μετοχές τους;-1

Το ίδιο ισχύει και για τον Sewing. Ανέλαβε τη θέση του CEO της Deutsche Bank πριν από μόλις πέντε χρόνια, όταν η Deutsche Bank περνούσε σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης. Έκοψε χιλιάδες θέσεις εργασίας, επικεντρώθηκε εκ νέου στα ιστορικά δυνατά σημεία της τράπεζας και αποκατέστησε την κερδοφορία και την αύξηση των εσόδων. Ωστόσο, η μετοχή εξακολουθεί να διαπραγματεύεται περίπου 15% χαμηλότερα από όταν ανέλαβε τη θέση του.
Αυτό αποτιμά τα ίδια κεφάλαια της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας στο ένα τρίτο περίπου. Από την άλλη, η PacWest, παρά τα προβλήματά της, διαπραγματεύεται περίπου στο 40%.

Η εικόνα είναι παρόμοια και σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Πολλές έχουν υποστεί επώδυνες αναδιαρθρώσεις τα τελευταία χρόνια. Έχουν, επίσης, αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις αναταράξεις από την τραπεζική κρίση των ΗΠΑ, με υψηλότερα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας από ποτέ, ενώ θετικά είναι και τα πρώτα αποτελέσματα των stress test. Ωστόσο, οι μετοχές τους συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με discount, ενώ πολλοί από τους μεγάλους ομοτίμους τους στις ΗΠΑ διαπραγματεύονται με premium.

Ορισμένοι δισταγμοί των επενδυτών μπορούν να αποδοθούν στην επιφυλακτικότητα που δημιουργήθηκε την τελευταία δεκαετία περίπου. Ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης είναι εμφανώς κατακερματισμένος σε σύγκριση με την τεράστια αγορά των ΗΠΑ, γεγονός που αποτελεί διαρθρωτικό εμπόδιο για υψηλότερα κέρδη.

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Γιατί κανείς δεν αγοράζει τις μετοχές τους;-2

Κάποιοι άλλοι λόγοι είναι τα αρνητικά επιτόκια που ίσχυσαν επί χρόνια, μειώνοντας την κερδοφορία, οι αυστηροί κανονισμοί, οι περιορισμοί στις πληρωμές των μετόχων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι ακριβές αναδιαρθρώσεις. Πολλές τράπεζες των ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά σχέδια επαναγοράς και αυξήσεις μερισμάτων, με τις ομότιμες τράπεζες της ΕΕ να αρχίζουν τώρα να καλύπτουν τη διαφορά. Ορισμένοι ευρωπαίοι επενδυτές τραπεζών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές απώλειες από πονταρίσματα που αποδείχθηκε ότι έγιναν πολύ νωρίς.

Οι μέτοχοι της Credit Suisse υπέστησαν ζημίες στα τέλη Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του σχεδίου διάσωσης της ελβετικής τράπεζας.  Η ενορχηστρωμένη από την κυβέρνηση συμφωνία έχει κάνει τους μεγάλους επενδυτές της Μέσης Ανατολής να είναι επιφυλακτικοί με τις τραπεζικές μετοχές, αφού ορισμένοι είχαν καταθέσει μεγάλα χρηματικά ποσά στην Credit Suisse μόλις μήνες νωρίτερα.

Η Deutsche Bank είδε δύο κορυφαίους θεσμικούς μετόχους, τη  Cerberus Capital Management και τη Capital Group, να αποχωρούν πέρυσι. Και παρά την ανάκαμψή της, η γερμανική τράπεζα παραμένει ευάλωτη σε κρίσεις.

Οι αναλυτές βλέπουν πλέον σχεδόν ομόφωνα τις ευρωπαϊκές τράπεζες ως ευκαιρία. Οι πέντε μεγαλύτερες τραπεζικές μετοχές της ΕΕ έχουν 93 συστάσεις buy, σε σύγκριση με μόλις 6 sell, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αλλά για να πειστούν οι επενδυτές μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

DBRS: Υποβαθμίζει το outlook των ΗΠΑ – Κίνδυνος αδράνειας του Κογκρέσου

Overweight στην Ελλάδα η Morgan Stanley – Πρώτη επιλογή στην αναδυόμενη Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News