Business & Finance Πέμπτη 25/05/2023, 13:59
BUSINESS & FINANCE

Τι θα αλλάξει στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Τι θα αλλάξει στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών θεσμών ως «ύποπτοι» για φοροδιαφυγή. Μπορεί λοιπόν η προοπτική αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών να μην υπάρχει πλέον στο προσκήνιο, ωστόσο, το ενδεχόμενο να ενισχυθούν τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής είναι περισσότερο από πιθανό. Όσο για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που επιβαρύνει τους αυτοαπασχολούμενους ακόμη και με 1000 ευρώ τον χρόνο θα καταργηθεί σταδιακά, σε δύο δόσεις με την 1η δόση να υλοποιείται με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του 2025.

Ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεσή της κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο φαινόμενο αυτοοαπασχολούμενοι να εμφανίζουν μεν σημαντική αύξηση στα έσοδά τους αλλά αυτό να μην συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος, δηλαδή των καθαρών φορολογητέων κερδών.

Παρά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, το άθροισμα των φορολογητέων κερδών των όλων των επαγγελματιών δεν υπερβαίνει τα 3,4 δισ. ευρώ, όταν το άθροισμα των εσόδων ήδη από το 2021 ήταν στα 39 δισ. ευρώ και τώρα έχει μεγαλώσει και πολύ περισσότερο λόγω του πληθωρισμού.

Κατά συνέπεια, θεωρείται πολύ πιθανό να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο επιλογής επαγγελματιών για έλεγχο, με βάση και τα συγκεκριμένα στατιστικά: όσο πιο χαμηλό το εμφανιζόμενο περιθώριο κέρδους (πόσο μάλλον όσο περισσότερα τα χρόνια που εμφανίζει κάποιος ζημιές) τόσο μεγαλύτερες και οι πιθανότητες φοροδιαφυγής, άρα και τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να μπει κάποιος στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού.

Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο το όπλο των ηλεκτρονικών πληρωμών. Η διάδοση του ηλεκτρικού χρήματος έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και τώρα το ζητούμενο είναι οι πληροφορίες που συλλέγονται από την ΑΑΔΕ να βοηθήσουν και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Με το σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση του χαμηλού συντελεστή στο 9% αλλά και την επικείμενη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 και μετά, το περιβάλλον για τους αυτοαπασχολούμενους είναι πλέον αρκετά ευνοϊκό. Γι’ αυτό και ο βασικός στόχος για το επόμενο διάστημα θα είναι να αυξηθεί και η φορολογητέα ύλη. 

Διαβάστε επίσης: 

Όχι «λουκέτο» αλλά πρόστιμα έως 5.000 ευρώ για μη έκδοση αποδείξεων – Οι 15 κλάδοι

Τέλος στο κρυφτό με την εφορία μέσω υπέρογκων… δαπανών

ΑΑΔΕ: Ετοιμάζει 179.000 ελέγχους – Ποιοι θα βρεθούν στο στόχαστρο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News