Business & Finance Σάββατο 9/01/2021, 10:55
BUSINESS & FINANCE

Γιατί οι επενδυτές ξεφορτώνονται ακριβές μετοχές του 2020

Γιατί οι επενδυτές ξεφορτώνονται ακριβές μετοχές του 2020

Κύμα πιέσεων δέχθηκαν το τελευταίο διάστημα μετοχές οι οποίες θεωρούνταν -μέχρι πρότινος- ως οι μεγάλες κερδισμένες της πανδημικής κρίσης. Πρόκειται κυρίως, για μετοχές εταιρειών, τις οποίες προτίμησαν οι επενδυτές κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, αλλά πλέον «ξεφορτώνονται» εν όψει της έλευσης του 2021.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μετοχή της Zoom Video Communications, η οποία κατά τη διάρκεια του α’ και του β’ κύματος της πανδημίας, εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό, κατορθώνοντας να πολλαπλασιάσει την αξία της.

Κι’ αυτό, διότι η εφαρμογή της Zoom κατέστη ανάρπαστη εν μέσω καραντίνας, βελτιώνοντας σημαντικά την κερδοφορίας της. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 68 δολάρια στις αρχές του 2020, η τιμή της μετοχής έφθασε έως τα 568 δολάρια τον περασμένο Οκτώβριο. Στα τέλη του έτους είχε διολισθήσει κοντά στα 351 δολάρια. Και πάλι, όμως, τα συνολικά ετήσια κέρδη της ανήλθαν στο εντυπωσιακό 427%. 

Απώλειες για DocuSign, Trade Desk

Αντίστοιχου εύρους απώλειες εμφανίζουν κι άλλες μετοχές εταιρειών, οι οποίες επωφελήθηκαν σημαντικά καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, όπως η μετοχή της DocuSign, η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση ηλεκτρονικών deals.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του 2020 η μετοχή της αμερικανικής εταιρείας έχει καταγράψει άλμα της τάξης άνω του 200%. Όμως, τις τελευταίες ημέρες του έτους έχασε το 10% της αξίας της. 

Αντίστοιχη πορεία διαγράφει και η μετοχή της Trade Desk, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των ψηφιακών διαφημίσεων. 

Πώς εξηγείται η πτώση 

Όλες οι παραπάνω διακυμάνσεις οφείλονται στις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι η μετάβαση προς τη μετα-κορωνοϊό εποχή θα επιβραδύνει τον ρυθμό βελτίωσης της κερδοφορίας των συγκεκριμένων εταιρειών και ως εκ τούτου, την πορεία των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Άλλωστε, το 2021 αναμένεται να «βγάλει» νέους πρωταγωνιστές, εντελώς διαφορετικούς απ’ αυτούς της πανδημίας. 

Έτσι, μοιραία επέρχεται η αναγκαία διόρθωση, η οποία εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επενδυτές επιλέγουν να περιορίσουν την έκθεσή τους στις -ωφελημένες από την πανδημία- εισηγμένες.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι τόσο ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq όσο και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα σε νέα ιστορικά υψηλά.

Γ.Χ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News